Столичаните – повече: Не българска, световна тенденция!

Защо всички са в София, коментират Иво Райчев и Любен Дилов-син
13 яну 2019 11:45, Петя Славова
160
Столичаните – повече: Не българска, световна тенденция!
Снимка: БТА

Софиянците са станали с четвърт милион повече за 10 години, показват официалните данни на ГРАО. Това са хората, регистрирани официално. Ръст на жителите обаче има в почти всички областни градове, без един.

Според най-новите данни в София по лична карта живеят 1 478 045 души. Увеличението им само за година е колкото цял малък град – с 23 000.

Още по темата

Най-голям ръст, освен в столицата, има във Варна, Русе, Кърджали и Благоевград. Според официалната статистика на регионалното министерство за последните 10 години повече хора живеят във всички областни градове. С едно изключение - Ямбол. Там постоянните жители по лична карта са намалели с почти 6 000 души за 10 години.

Софиянците - с четвърт милион повече за 10 години

"Все още нямаме проблема на Атина, където живее почти половината население на цяла Гърция. Но натам сме се запътили", коментира пред Нова тв писателят и сценарист Любен Дилов-син.

Журналистът Иво Райчев пък допусна, че в столицата живеят много повече хора, отколкото показват официалните данни, защото много от жителите нямат адресна регистрация.

"Грешка е, че градът не започна да се развива на изток и на север, а само на юг", каза още Дилов-син.

Според него заселването на все повече хора в града се дължи донякъде на световната тенденция хората да имат повече свободно време, което да запълват с различни забавления. А София предлагала много такива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигурен съм, че този не е способен да намери на картата нито Франция, нито София.
90
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 109Мaлoумнико, ти явно не правиш разлика между софиянец и шоп.Дори и цитата ясно го подсказва!!Шопите ИДВАТ в София!!!Това ми казва само едно.Когнитивните ти способности са ниски което пък е типично за провинциалистите като теб.Жалка картинка.*** и нахален = прИвинциалист бг.
89
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ХА-ХА-ХАНавремето Стефан Данаилов пееше една песен:"Български не знаеш, с френския си зле..."Сегурно като живееш във Фрпанция си там с личния си преводач, като първия ни партиен и държавен ръководител.
88
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
София по нищо не се различава от селата, където можеш да видиш кални улици с дупки, животни и не на последно място каруци.
87
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
оаже би някой софиянец е чел К.Иречек, макар, че се съмнявам.Та той пише за софиянци през 1882 г. следното:Софийските шопи често идват в София да докарат дърва, а жените носят съе3стни (хранителни) продекти на пазара....Те са нечистоплътни, рядко се къпят, предимно за големи празници като Рождество или Пасха, или когато ще се женят. МирЗа някои от тях казват, че се къпят два пъти в живота си - когато ги кръщавает и когато ги опяват. А когато някой се окъпе, го поздравяват с Честита баня.
86
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я ми напиши същия текст на френски?
85
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно й признавам на София-софиянките са много е.бливи.Не е имало случай да ида на дискотека или нощен клуб в София и да не забия някоя мацка.Загоряли са много милите,щото софиянци са *** и наркомани,та не могат да ги задоволят.И всяка иска да се срещаме пак,ама аз да не съм луд да си развалям семейството заради такива.
84
5
 
0
 
! Отговори
Емо преди 5 години
А може би БСП-то иска да върне старите лотарийни билети преди 1989г. На тях отдолу пишеше....,,Спечелилите апартамент в София не получават жителство." Та Ж. Желев премахна тази поредна болшевишко-феодална простотия.
83
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смешно е да се прави странение с Гърция и Атина. Там няма села, където малцинствата да са свалили и керемидите от покривите. Просто жалък опит, че не сме толкова зле .....
82
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 103Няма никаква разлика м/у миризлив индиец/китаец и Бг провинциалист.Все пacмина.
81
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има разлика защото в западните гета се заселват милиони имигранти от ислямските държави, Индия, Китай , докато в София е вътрешно заселване.
80
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 91За пъдпъдък от провинцията Лион може и да е ОКно за софиянец си е дива провинция!!П.П. Живея във Франция и съм роден в София.
79
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До опетковСлед 2017 г. всички европейски заводи за коли почнаха да съкращават работници та и на запад правят грешки. Там се връщат по селата и в стопанствата и орат земята и хранят животни във фермите. В България все комунизма е виновен, а не виждат кризите при капитализма и обедняването.
78
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До емиграцияГаброво е дало първият министър-председател на България, защо да не даде и този.
77
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДОБРЕ ОБРАЗОВАНИЯТ ЧОВЕК СЕ ЦЕНИ ЕДНАКВО ВИСОКО И В СОФИЯ, И В БЛЕЛГИЯ.НЕКАДЪРНИЯТ И НЕГРАМОТНИЯ СЪЩО. ВСЕКИ СИ ЗНАЕ МЯСТОТО.
76
3
 
3
 
! Отговори
емиграция преди 5 години
От Габрово май беше Томислав Дончев-бъдещият мин. председател......Кой да ти каже....?
75
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До опетковПри пазарната икономика всичко беше ликвидирано без да бъдат направени нови АПК и населението избяга в чужбина и стана по-зле.
74
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТонЗначи качествените хора се изнесоха от София още тогава, а са останали софиянците от които нищо не става.
73
4
 
0
 
! Отговори
опетков преди 5 години
До Анонимен66 На глупостите и лъжите, които си написал трябва да се отговори. Най-добре го е казал др. Младенов на пленума на БКП след свалянето на неграмотния *** Живков:Създаването на аграрно-промишлените комплекси в началото на 70-те години фактически доведе по административен път доликвидиране на кооперативния строй на село.Това в голяма степен отслаби връзките на селяните със земята. Ликвидирани бяха много села, обявени за безперспективни и със "затихващи функции". Главният показател за оценка на работата беше т. нар. "среден добив от единица обработваема площ". Цената на постигн
72
3
 
17
 
! Отговори
Тон преди 5 години
Махнах се от София още 2001, опитах да се върна 2007 и 2013 просто нищо общо с това, което беше Столицата през 90те години и 2000-2001. Когато учех в 22ро, имаше 1-2ма, които не бяха родом от тук.Всички бяха стари софиянци(поне от 2-3 поколения) от долната част на Лозенец, Иван Вазов и пр.След това всички емигрираха, така че поне от тези, които познавам от 100 човека, 10ина са още в Бг. София избяга между 1994 и 2008, поне 100хил са в САЩ и Канада още поне толкова в Европа.