Нетрудоспособни, куци, с ТЕЛК... А иначе – на гурбет и по строежите!

Масово в ромската махала в Ямбол живеят хора с ТЕЛК
5 фев 2019 14:50,
111
Нетрудоспособни, куци, с ТЕЛК... А иначе – на гурбет и по строежите!
Снимка: Reuters, архив

В ромската махала в Ямбол през две-три къщи живеят хора, които поне по документи, са с тежки увреждания и имат ТЕЛК. Същите тези хора обаче работят в строителството или дори са в чужбина да работят.

Една от болните е Вяра Янкова. Според експертното решение от ТЕЛК жената е след тежък инфаркт и се движи трудно.

 Янкова обаче твърди, че "няма такива работи".

Още по темата

"Здрава съм напълно ", категорична е Вяра пред bTV. За ТЕЛК жената е инвалид от септември миналата година, но тя твърди, че не знае.

"Не, няма такива работи, може би грешна информация ви дадоха... Здрава - права съм, 10 години съм работила, заради сина си останах да гледам децата, иначе още щях да работя”, казва още Вяра Янкова.

На съседната улица живее друга жена с ТЕЛК - 75% инвалид след мозъчен инфаркт, както е записано в експертно решение от април 2018 година. Според съпруга й обаче тя работи в чужбина.Заминала е за Германия преди година. Какво обаче работи в Германия жена, която би трябвало да куца с един крак и върви с бастун остава мистерия, а собственият й съпруг дори забравя, че я познава.

Най-зле според експертиза от ТЕЛК е 55-годишен мъж на следващия адрес. В решението е записано, че освен с бастун се движи и с придружител дори на къси разстояния. През март миналата година ТЕЛК комисията му дава 95% инвалидност отново с диагноза мозъчен инфаркт. Жена му разказва, че е строител и дори в къщи не оставал без работа.

Общото между всички случаи е не само диагнозата, но и мястото, от което излизат решенията - болница "Свети Пантелеймон " в Ямбол. Председател на ТЕЛК комисията е неврологът д-р Радостин Иванов, чиито подпис стои под спорните документи.

"Може да се е възстановила след няколко месеца, инсулта може да е бил 5-6 месеца преди явяванета”, обяснява д-р Радостин Иванов как така хора с висока степен на нетрудоспособност работят в строителството.

Лекарят твърди,че експертизите му са точни и хората са получили внезапно подобрение.

За доктор Димитър Брънков чудотворното изцеление на пациенти с подобна анамнеза е невъзможно.

"И без да съм невролог щом пише тежка степен, той няма да може да работи, не знам той сигурно няма да може да си сготви в къщи, а не да работи като строител", посочва д-р Брънков.

Голяма част от решенията на ТЕЛК комисията към ямболската болница са без епикриза,но според председателят й тя не е задължителна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До икономист от 73Ама той процеса е двупосочен.Ако не плащаш достатъчно и не си създал необходимите условия за работа, при теб ще работят само убитаци коита са съгласни да работят за малко пари и ще вършат некачествена работа. Кадърните хора бързо ще си намерят по-добра и по-платена работа и ще те напуснат.От друга страна ако си некадърен и не си вършиш добре работата никой няма да ти дава 3000 лева заплата само заради сините ти очи.Във всички случаи и двете страни трябва да направят усилие
70
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нема такова нещо като "мозъчен инфаркт"...
69
2
 
7
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До Анонимен 73А защо работодателя, не слезе в производството, той да ги контролира, и да съкрати всички, които не работят според неговите изисквания за качество? А не да разправят по телевизионните студия, че работниците не си вършат добре работата и затова получават ниски възнаграждения. Те защо не са създали подходящата работна среда, за да може работата да върви добре? Това издава управленската немощ на тези работодатели. Защо не си автоматизират производството, за да са конкурентоспособни
68
0
 
10
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
до икономиста:Проблемът не са "мързеливите" хора, а това, че ги водят некадърници, полуграмотни, при това.
67
0
 
8
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До икономистИкономиста, нищо лично, но 90% от администрацията, държавната, нищо не става от нея.Но доста усърдно пречи на всички, криейки се зад двусмислени нормативни уредби.Които са ги писали също такива "кадърни" експерти, и са ги приели още по"кадърните" депутати.Името Калинка нещо да ти говори? А за депутат даже не е необходим психотест, като за шофьор, да не говорим, за образователен ценз. Проблемът не са "мързеливите" хора, а това, че и водят некадърници, полуграмотни, при това.
66
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До икономистНе бе, пич. Истината е, че все още важи старото правило от годините на бай-Тошо - "Те ми плащат колко да не умрем, я па работим колко да не заспим."И нещата няма да вървят, и ще си живеем в ***, и на никой няма да му пука за нищо.И ще е така, докато няма контрол. А няма контрол, защото и контролиращите работят колко да не заспят.
65
0
 
3
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Ванката Сигурен ли си? Аз съм го изпитал. За болничното заведение бях напълно осигурен, платих само дните престой, по ценоразпис, но за отпускане на болнични-3 месеца не ги изплащаха, даже не ми отговориха защо, та се наложи на място да идат и да питат мои близки. А нали се сещаш, че 20 лева не са ми били проблем да внеса? Просто е трябвало все ки ден да обикалям сутрин рано НОИ, НАП, Местни данъци и такси,и да чета какви нови изисквания имат, за да ги платя по бързо. Уттре-пак.
64
0
 
4
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До Анонимен 67Да, има някакво търсене, но се търсят кадри основно с технически умения и квалификация, а огромната част от държавните служители едва ли притежават такава? А е малко трудно да се преквалифицират, нали се сещате? Доколкото си спомням, трябват 6 години, за да се дипломираш като инженер, а само малка част успяват да завършат за този период.
63
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В махалата стават чудеса.
62
3
 
7
 
! Отговори
???? преди 5 години
До икономистАз лично нямам такива роднини. За моя радост, роднините ми са работнливи и кадърни хора, а не държавни търтеи и рушветчии. Ако ти си заобиколен от некадърни връзкари - чиновници, недей да мислиш че всички хора са кото теб. Все пак, за да живеят търтеите, трябва да има кой да работи и да ги храни.
61
1
 
12
 
! Отговори
ВНИМАНИЕ преди 5 години
Лекари от телк сформират групи за разчистване но "внезапно оздравели" инвалиди.
60
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До икономист 44Защо да няма работни места за държавните чиновници, които евентуално ще бъдат съкратени?Бизнесът реве от глад за работници.Нали уж няма кадри и Синдикатите ще търсят чужденци?
59
6
 
10
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Вие ще се изядете един друг бе хора! Почти сигурно, всеки втори от Вас, има познати или роднини работещи в държавната администрация. Те да не мислите, че живеят по-добре от вас? Всички сме в един кюп! Най-добре насочете гнева си към икономическия елит, който вместо да увеличи заплатите и стандарта на живот на своите работници и служители(тоест на всички нас), мисли само как да внесе работна ръка от третия свят. Той е в основата на злото, и причина за недостатъчните средства в държавния бюджет!
58
4
 
8
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До колко получава?А колко от всички заети лица според теб произвеждат нещо? Не знаеш ли, че повечето хора у нас и по света работят в сферата на услугите? Дори в развитите икономики това са над 70% от всички работещи.
57
1
 
10
 
! Отговори
колко получава? преди 5 години
Колко пари харчи държавата за 1 чиновник? Някой ще каже ли?Колко струва издръжката на държавен служител- заплата, осигуровки, бонуси, пари за облекло, платен отпуск и т.н?Защото чиновниците са изцяло на издръжка от данъците на работещите. А чиновниците не произвеждат нищо, не носят печалба, само получават пари.После ще получават пенсии, за това че НЕ са работили.
56
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едни от най големите постижения на медицината преди 1989 е снижаване за заболеваемостта,а другото и постижение след 2000 годинав е висока заболеваемост,продължителна загуба на трудодпособността,значителна инвалидност и смъртност с изградена прогресивна система за източване на много пари ...
55
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите родината ограбват, комсомолците след тях вървят. Пионери, пионери славен път ви чакаайляшки път.
54
1
 
8
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Какъв ГЕРБ, какви пет лева? Не ме интересуват никакви партии и подобни глупости... Тук само ненормални хора ли пишат? Аз явно напразно се хабя да обяснявам разни елементарни неща.
53
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те всичките гербави са ТЕЛК, най вече ментално
52
1
 
8
 
! Отговори
икономист преди 5 години
А най-добре, казвам аз, да не убиваме никого, защото има достатъчно за всички! Но работни места няма за всички, а само за хора с определена квалификация и умения...Най-добре да сменим икномическата система, която създава тези парадокси! Как е възможно да съществуват хора, които да разполагат със средства по-големи от БВП на държава в ЕС като България, това нормално ли ви се струва? В същото време, има много хора без покрив над главите си, принудени да ровят по кофите за да се препитават.