Нетрудоспособни, куци, с ТЕЛК... А иначе – на гурбет и по строежите!

Масово в ромската махала в Ямбол живеят хора с ТЕЛК
5 фев 2019 14:50,
111
Нетрудоспособни, куци, с ТЕЛК... А иначе – на гурбет и по строежите!
Снимка: Reuters, архив

В ромската махала в Ямбол през две-три къщи живеят хора, които поне по документи, са с тежки увреждания и имат ТЕЛК. Същите тези хора обаче работят в строителството или дори са в чужбина да работят.

Една от болните е Вяра Янкова. Според експертното решение от ТЕЛК жената е след тежък инфаркт и се движи трудно.

 Янкова обаче твърди, че "няма такива работи".

Още по темата

"Здрава съм напълно ", категорична е Вяра пред bTV. За ТЕЛК жената е инвалид от септември миналата година, но тя твърди, че не знае.

"Не, няма такива работи, може би грешна информация ви дадоха... Здрава - права съм, 10 години съм работила, заради сина си останах да гледам децата, иначе още щях да работя”, казва още Вяра Янкова.

На съседната улица живее друга жена с ТЕЛК - 75% инвалид след мозъчен инфаркт, както е записано в експертно решение от април 2018 година. Според съпруга й обаче тя работи в чужбина.Заминала е за Германия преди година. Какво обаче работи в Германия жена, която би трябвало да куца с един крак и върви с бастун остава мистерия, а собственият й съпруг дори забравя, че я познава.

Най-зле според експертиза от ТЕЛК е 55-годишен мъж на следващия адрес. В решението е записано, че освен с бастун се движи и с придружител дори на къси разстояния. През март миналата година ТЕЛК комисията му дава 95% инвалидност отново с диагноза мозъчен инфаркт. Жена му разказва, че е строител и дори в къщи не оставал без работа.

Общото между всички случаи е не само диагнозата, но и мястото, от което излизат решенията - болница "Свети Пантелеймон " в Ямбол. Председател на ТЕЛК комисията е неврологът д-р Радостин Иванов, чиито подпис стои под спорните документи.

"Може да се е възстановила след няколко месеца, инсулта може да е бил 5-6 месеца преди явяванета”, обяснява д-р Радостин Иванов как така хора с висока степен на нетрудоспособност работят в строителството.

Лекарят твърди,че експертизите му са точни и хората са получили внезапно подобрение.

За доктор Димитър Брънков чудотворното изцеление на пациенти с подобна анамнеза е невъзможно.

"И без да съм невролог щом пише тежка степен, той няма да може да работи, не знам той сигурно няма да може да си сготви в къщи, а не да работи като строител", посочва д-р Брънков.

Голяма част от решенията на ТЕЛК комисията към ямболската болница са без епикриза,но според председателят й тя не е задължителна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
11
 
18
 
! Отговори
до чиновниците преди 5 години
Изобщо не се залъгвайте, че като орежете ТЕЛК на инвалидите и ще се увеличат заплатите на лекарите, учителите, полицаите, общинарите и пр! Нито стотинка няма да видите от тези пари и ще си останете с врякането по форумите. Парите ще си ги гушнат управляващите. И няма даже обяснение да ви дадат защо прибират парите в собствения си джоб.Ай, цъкайте минуси сега!
30
2
 
38
 
! Отговори
ТРЯБВА 1 преди 5 години
че има насрочена дата за преглед пред ТЕЛК за след 6 месеца , и майка ми трябва да се яви за освидетелстване . Майка ми беше починала две години преди това писмо . Гнева ми беше безграничен . Спомням си деня в който придружавах Майка ми в ТЕЛК като бял ден - Ромите които излизаха от кабинета на Комисията бяха здрави и прави и ухилени до уши .
29
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТЕЛК е другото име на Комисията за удостояване със званието "Активен борец против комунизЪма и капитализЪма" в посткомунистически време !Андрешко винаги създава някакви структори за да ползва привилегий и облаги !
28
2
 
22
 
! Отговори
ТРЯБВА преди 5 години
Трябва Лекарите от ТЕЛК да се вкарат в Затвора , заедно с фалшивите инвалиди .Пиша го това с гняв като се сетя за моята История - Майка ми почина от рак на панкреаса .При поставянето на Диагнозата ме посъветваха да я представя пред ТЕЛК в Перник , отведох я , казаха ми че не им трябва да я виждат , но искат Документи .Представих Документите на едно гише след дълго чакане на една опашка , и мърморене на една стара жена зад гишето , каза ми да чакам писмо .Писмото дойде най-сетне - в него пишеше
27
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки ден с инвалидите от махалите ли ще ни занимавате?Подели сте пропаганда по очерняне на всички инвалиди. Браво!Тая статия пак сте я копи-пейстнали 1:1 от друг сайт с 10 часа закъснение.
26
2
 
26
 
! Отговори
мак преди 5 години
Аз пък не разбрах, защо епикризата е излишна за телк? Бай асан казва, боли ме кръста и добричкият лекар му дава решение? Големи далавери въртят докторите и точно такива са срам за професията. Сега е редно да освидетелстват наново тези "инвалиди" и да ги принудят да върнат откраднатото. Лекарите издали решения също да проверят и да се приключи цирка.
25
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
После защо човек с отрязан крайник се вика на комисия след 2-3 години, е докторО го каза - може да му е минало.
24
8
 
13
 
! Отговори
До всички гърбави преди 5 години
Елена Йончева и К.Нинова са виновни,че подчинените на бай х.й лекари издават фалшиви телкове ...
23
18
 
8
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Не разбирам защо трябва да си 100% инвалид, и да не можеш да мърдаш от леглото, за да ти издадат там някакъв документ като нетрудоспособен? Сега сме 21 век, ниско интелигентните хора, също могат да бъдат нетрудоспособни, ако на пазара на труда не се търсят хамали и хигиенисти... Има и други заболявания, които ограничават работоспособността, дори и да не те приковават към болничното легло.
22
1
 
27
 
! Отговори
Варан преди 5 години
За това държавата ни се казва Абсурдистан,а кралят слънце Винету допуска това да се случва вече три мандата.Слепи карат автомобили и то не какви да е,a S класа, инвалиди "без" крака тичат като за световно,хора с мозъчни инсулти са на гурбет в Германия.Е,НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!!!
21
2
 
3
 
! Отговори
ДО HOUSE M.D. преди 5 години
Поограмоти се ,,експерте",добре че си анонимен че не се знае ,кому ще връчат,,нобела"за ,,компетентност"!
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До House M.D.За Борянчето не знам, но май и аватарстването от името на популярни герои също не пречи за същия Нобел.Вярваш или не, термини като: MCA infarction, cerebral infarction/infarct или латинското infarctus cerebri говорят достатъчно даже на лаиците. А на *** нашенски диагнозата си е отвсяъде "мозъчен инфаркт" и е класифицирана като група от заболявания. Да не говорим, че и в уикито има достатъчно по темата.
19
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Богата страна сме щом си позволяваме безсмислени толкова безсмислени харчове!
18
0
 
16
 
! Отговори
До 8 и 14 преди 5 години
Няма грешка!Мозъчн инфаркт или исхимичен мозъчен инсулт са едно и също,но по популярно е второто.Така че не се подигравайте, а се молете да не ви стига........И внимавайте когато трябва да правите коронарография и поставяне на стент на каротидната артерия.
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че то без ТЕЛК как се живее само с една заплатка? Ами зимата като няма работа?Инвалидната пенсия е един вид ББД и спасява хората от глад.Нали имаше предложение всички да получават пожизнена пенсия ведна щом навършат 18г. Някой държави вече го приеха частично. Последно Италия преди месец.
16
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кои са лекарите издали тез телк- ове
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
без ТЕЛК не могааа!
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Състояние, при което настъпва остро исхемично нарушение на мозъчното кръвообращение, се нарича мозъчен инфаркт. Това състояние води до развитието на мозъчна исхемия и преходен или траен неврологичен дефицит.
13
0
 
28
 
! Отговори
Управляващи преди 5 години
Крадат и лъжат на едро, избирателите им на дребно. Държавата се продава явно!
12
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ами че то във всички области е така,не само в Ямбол и Ловеч...т.е. с тези пари щяхме да купим към 30 самолета F16 или по-добре от онези невидимите,а още по-добре да се направят учителските заплати поне 3 хиляди лева ,а пенсиите 1000...А примера с тези злоупотреби говори за пълния разпад на държавността във всички сектори...и обяснението защо сме на последно място по доходи...