Нетрудоспособни, куци, с ТЕЛК... А иначе – на гурбет и по строежите!

Масово в ромската махала в Ямбол живеят хора с ТЕЛК
5 фев 2019 14:50,
111
Нетрудоспособни, куци, с ТЕЛК... А иначе – на гурбет и по строежите!
Снимка: Reuters, архив

В ромската махала в Ямбол през две-три къщи живеят хора, които поне по документи, са с тежки увреждания и имат ТЕЛК. Същите тези хора обаче работят в строителството или дори са в чужбина да работят.

Една от болните е Вяра Янкова. Според експертното решение от ТЕЛК жената е след тежък инфаркт и се движи трудно.

 Янкова обаче твърди, че "няма такива работи".

Още по темата

"Здрава съм напълно ", категорична е Вяра пред bTV. За ТЕЛК жената е инвалид от септември миналата година, но тя твърди, че не знае.

"Не, няма такива работи, може би грешна информация ви дадоха... Здрава - права съм, 10 години съм работила, заради сина си останах да гледам децата, иначе още щях да работя”, казва още Вяра Янкова.

На съседната улица живее друга жена с ТЕЛК - 75% инвалид след мозъчен инфаркт, както е записано в експертно решение от април 2018 година. Според съпруга й обаче тя работи в чужбина.Заминала е за Германия преди година. Какво обаче работи в Германия жена, която би трябвало да куца с един крак и върви с бастун остава мистерия, а собственият й съпруг дори забравя, че я познава.

Най-зле според експертиза от ТЕЛК е 55-годишен мъж на следващия адрес. В решението е записано, че освен с бастун се движи и с придружител дори на къси разстояния. През март миналата година ТЕЛК комисията му дава 95% инвалидност отново с диагноза мозъчен инфаркт. Жена му разказва, че е строител и дори в къщи не оставал без работа.

Общото между всички случаи е не само диагнозата, но и мястото, от което излизат решенията - болница "Свети Пантелеймон " в Ямбол. Председател на ТЕЛК комисията е неврологът д-р Радостин Иванов, чиито подпис стои под спорните документи.

"Може да се е възстановила след няколко месеца, инсулта може да е бил 5-6 месеца преди явяванета”, обяснява д-р Радостин Иванов как така хора с висока степен на нетрудоспособност работят в строителството.

Лекарят твърди,че експертизите му са точни и хората са получили внезапно подобрение.

За доктор Димитър Брънков чудотворното изцеление на пациенти с подобна анамнеза е невъзможно.

"И без да съм невролог щом пише тежка степен, той няма да може да работи, не знам той сигурно няма да може да си сготви в къщи, а не да работи като строител", посочва д-р Брънков.

Голяма част от решенията на ТЕЛК комисията към ямболската болница са без епикриза,но според председателят й тя не е задължителна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
2
 
! Отговори
бедния българин преди 5 години
само по строежи ли ? Има и такива дето бачкат учители , но се крият :). Проверяващите да проверят дълбоката провинция , където всеки е назначен по приятелски или роднински връзки
90
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
До икономист 92:"Ние сме принудени да работим за по-голям растеж на икономиката на страната ни, както и за печалбата на предприятието ни, въпреки, че нямаме реална полза от това." -- ако това беше истина, още щяхме да сме дивaци с roл rъз и правен корем, отбраняващи се с подострен кол от диви зверове.
89
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
За съжаление всеки втори българин също се докопал до инвалидна пенсия. Какво по добро от това да грабиш от пенсионния фонд - инвалидна пенсия ,да работиш и да получаваш заплата. ТЕЛК ТРЯБВА ДА ПОЛУЧАВАТ САМО ХОРА , КОИТО НЕ МОГАТ ДА РАБОТЯТ. ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ- БЕЗПЛАТНИ ЛЕКАРСТВА И ЛЕЧЕНИЕ .
88
5
 
4
 
! Отговори
Чужденец преди 5 години
До Ахааааа:Българите не сте точно бели, а землесто-сивкави на цвят. Къде от ген, къде от къркане и тютюн..
87
0
 
3
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Реално, всяка година се отчитат огромни излишъци, при различните видове производства, изхвърля се храна, защото не може да се продаде. А ние продлъжаваме пак в същия дух да произвеждаме. А помисли ли, какво ще стане с обикновените метачи, които използват метли, след като двама от тях се научан да карат супер модерни почистващи машини? И да станат хамали, там също може да се автоматизира процеса по товарене и разтоварване на стоката.
86
0
 
3
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
А, каруци карат ли?
85
0
 
2
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До Анонимен 93По принцип си прав, но въпросът е, че въпреки навлизането на нови технологии, ние продължаваме да работим на пет или шест дневна работна седмица, вместо да улесним живота си.... Това е големият парадокс на тази система... Ние сме принудени да работим за по-голям растеж на икономиката на страната ни, както и за печалбата на предприятието ни, въпреки, че нямаме реална полза от това. Това не е задължително да бъде обвързано с повишението на нашите доходи, заради конкуренцията...
84
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До икономист от 79Всяка година във всяка сфера излизат все по-нови технологии и винаги има възможности за развитие.И *** метач на улицата да е бил, ако иска да се развие ще се научи да кара автомобил и ще мете с машина вместо с метла. Ако не се научи, си е за негова сметка и някой друг ще го замени с времето.Същото важи и за работодателите.Всяка година излизат нови технологии, нови материали, нови инструменти.Пропуснеш ли да се обновиш, все някой ще предложи по-качествен продукт от теб.
83
0
 
14
 
! Отговори
Евроатланик преди 5 години
Евроатлантически ценности са това ромите са на ТЕЛК ,а българина бъхти за да издържа ромите.
82
0
 
7
 
! Отговори
Геро преди 5 години
Огромна грешка е ,че в любимата ни родина ще има ромска интеграция. Всичко е толкова фалшиво и цинично,че хокането и жестоките критики на полковника Белчив към подчинените му офицери от гранични войски ми се вижда като розова приказка.
81
0
 
8
 
! Отговори
Бай Дан преди 5 години
"Мозъчен инфаркт" казваш...
80
0
 
19
 
! Отговори
Американ преди 5 години
В Америка на тоя ще му се отнеме лицензът и ще му се конфискува каквото има за да плати щети, ако не стигне ще му се запорират доходите до края на живота и ще се види какво е "прехвърлял" на жената и децата за да се отнеме като незаконно придобито.А в Бг едва ли. Ще задели нещичко за т.н. съд и ще се "оправи".Не обвинявайте циraнитe за престъпленията на българите.
79
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На тези сега да им вземат прите обратно с лихвите
78
0
 
1
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До Анонимен 79Съгласен съм теб, че работникът трябва да се стреми към самоусъвършенстване, но това обикновено отнема време, а и не се знае дали резултатите ще бъдат задоволителни... Защото всеки работник има някакъв капацитет, който не може да надхвърли. От друга страна, работодателят не много по-гъвкав, и изобщо не е нужно да търси нови пазари, защото е доволен и на тази оскъдна печалба, която и без това му осигурява висок стандарт на живот.
77
0
 
1
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До Анонимен 71 Какви мои хора бе г лупако? Всички тези професии, които си изброил са безсмислени, също толкова, колкото и работата в държавната администрация.
76
0
 
4
 
! Отговори
икономист преди 5 години
И за новите пазари, които открива някъде другаде. На скоро излезе статистика, че продажбите на нови автомобили от страна на автомобилните гиганти в Европа, прогресивно намаляват. Тоест, заводите в Европа бълват автомобили, основно за азиатския пазар. Само 2%-та от автомобилите са товарни, т.е. такива, от които има реална полза за обществото. Значи, този труд на работниците в автомобилния сектор, на практика е излишен... Работят, за да може да замърсяваме въздуха все по-усилено.
75
1
 
5
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Никой не трябва да бъде принуден от обстоятелствата, да извършва тежък труд...Нали затова казваме, че живеем в демокрация, а труда е право, а не задължение. Моята идея с по-долните коментари, беше, да ви наведа на мисълта, че е възможно и друго бъдеще за Вас и вашите семейства, а не да блъскате по 10-12 часа на ден, без да знаете защо.Повечето от работните места на практика са излишни и без никаква полезност за обществото. Въпреки това, ние продължаваме да работим, з печалбата на предприемача
74
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До икономист 71Ще се преквалифицират. Не е нужно всички чиновници да стават инженери. На бизнеса му трябват среднисти. Ще работят в търговията, услугите, туризма, застраховането, ще си направят счетоводни кантори, там също могат да растат и да се развиват. Знаеш ли колко учители бяха принудени да си сменят професията и да работят друго? А колко инженери си смениха професията... Много висшисти БЕЗ ВРЪЗКИ не работят по специалността си. Вашите хора да не са богопомазани?!
73
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До икономист 76Питай работодателите. Нали те са хора на ГЕРБ?!Другите работници как се трудят в тези условия? Да не мислиш, че са неграмотни и некадърни?! Или че нямат професия. Повечето от тях са с образование, но без връзки и са се принудили да работят в частния сектор, за да имат препитание. Както те са се приспособили към условията в частния сектор и работят по 10-12 часа, 6 дена седмично, така и съкратените чиновници ще се адаптират и ще работят. Здрави хора са.
72
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До икономист от 73А усилието се състои в две неща. Работника трябва да се стреми да се самоусъвършенства. Винаги!А работодателя трябва да намира нови пазари за продукцията си.Само в този случай ще има достатъчно ресурс, за да може да се реализира един качествен продукт, и да се получи добро възнаграждение за него.