Питбули-убийци? В САЩ навремето са ги използвали за бавачки!

Няма лоши породи, има лоши стопани
Обновена: 11 фев 2019 13:28 | 11 фев 2019 07:10, Екип на Dnes.bg
154
Питбули-убийци? В САЩ навремето са ги използвали за бавачки!
Снимка: Dnes.bg
Няма лоши животни, има лоши стопани. Дори когато се отнася за питбулите.
 
През последните години по медиите започнаха да се появяват статии от типа: "Питбул нахапа петима души", "Питбул подивя", "Питбул-убиец". Плашещите заглавия и типичното стадно поведение на обществото "каквото прочета в интернет е вярно" успяха да спечелят на породата изключително лошо име. 
 
Здравата физика на питбулите и навика комлексирани хора да ги гледат и тренират с цел злоба и агресия, пречат да се видят милите очи и гальовният характер на тези животни. Задайте си въпроса защо пуделите не са с подобна репутация? Защото не са със същата физика и няма как да се ползват за злупотреби. Нима в боя с петлите, те са виновни? Или хората? В каквито ръце попадне животното, в такова се превръща.
Още по темата
 
И за тези, които не са добре запознати с питбулите, ще обясним що за животни са. Разбиранията за тях са погрешни заради неправилно отглеждане и заплашителния им вид. В САЩ навремето питбулите са били наричани Nanny Dogs. Използвали са ги за бавачки, защото са любящи, весели и семейно ориентирани кучета. Причината, поради която са били оставяни насаме с децата, е, че са особено привързани към семейството и търпеливи с малките.
 
Те често са общителни и с непознати и затова са считани за лоши пазачи. Всички нормални хора, които отглеждат питбул, могат да потвърдят този факт. Това са лоялни кучета, които са с лоша репутация заради дезинформация. Много изследвания показват, че питбулът е второто най-добро куче след голдън ретрийвъра. Те често се използват за търсене и спасяване.
 
Всеобщо схващане е, че това са "бойни кучета", но такива не съществуват. В такива ги превръщат лошите хора. И за това често са замесени в случаи на нападение. Много проучвания показват, че проблемите с питбулите идват от неправилно отглеждане, не от самата порода. Грешките са лоша социализация, липса на кастрация и злоупотреба. Грешки, на които всяка една порода може да стане жертва.
 
Агресията на питбулите се дължи до голяма степен на предотвратими фактори и породата не е един от тях. Всичко опира до отглеждането на животното. Да, питбулите са пълни с енергия. Могат да изядат краката на кухненските ви столове, но лабрадорите, пекинезите, дакелите и помераните също могат. 
 
Искаме да ви запознаем с няколкото питбула от приюта за безстопанствени кучета в Горни Богров. Това са Ким, Клои, Макс, Блеки, Бамби, Рая, Демон, Рони и още много други. И са там, защото не те, а стопаните им са били жестоки. Някои от тях наричат приюта "свой дом" от почти четири години, защото са прекалено страшни за обществото.  
 
Знаете ли какви са техните истории? Бити, изоставени, използвани, осиновени и захвърлени обратно в приюта. Но те не губят надежда в хората, напротив. Големи и добри, те търпеливо чакат техният човек да дойде и да им позволи да спят на канапето, да го оближат за добро утро и да тичат с все сила след някоя пръчка.
 
Ако отидете, ще видите тези "страшни" кучета да се гушкат като кутрета, да гонят топка, да ровят дупки в земята и безкрайно щастливо да се търкалят в локва с кал. Не искаме от вас да ги обичате. Искаме само да ги разберете. А ако някое от тях спечели душата ви, ще бъде успех. 
 
И за край не е лошо да си припомним тази добре позната максима - няма лоши животни, има лоши стопани.
 
Йоанна Коларова за Dnes.bg
 

154
Още по темата: кучепитбул
Още от Страната
Пожар в къща в Пловдивско, загина 33-годишен мъж
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Правилата за кучета не са да тичат из парка срещу деца без намордници и поводи.
87
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До До 83

ЩЕ ТИ ПОТРЕТЯ. не мразя животните, но не приемам кучето ти да ми лае нон стоп пред спалнята.
86
9
 
8
 
! Отговори
До 83 преди 5 дни
Най-много ясни правила и ред за кучетата искат самите хора отглеждащи кучета, а не каквото ти там си решила да искаш дразнейки хората. Куче съм отглеждал преди десетилетия, та няма как да съм обладан от кучетата, както си мислят хората болни от страх и омраза към кучетата, които разпръскват отрови, без да се замислят, че и деца може да отровят или може би това е целта ти.
85
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Анонимен84

Прав си всички апартаментни бясове лаят нон стоп без причина.
84
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
И никое куче не лае без причина.
83
9
 
5
 
! Отговори
До 78 преди 5 дни
Значи да искаш ясни правила, да искаш ред и сигурност, за теб е омраза към кучетата и признак за страх от тях? Ти самата имаш голям проблем, обладани си кучетата, само те са важни в твоя животец, всичко останало не е важно. Готово си да колиш и бесиш, само и само да задоволиш своята мания, това че дрязниш и нараняваш околните хора, за теб е без всякакво значение, а при това положение ти се превръщаш в социопат.
82
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До До 77

Врабчетата и гълъбите не лаят без причина.
81
10
 
10
 
! Отговори
До 77 преди 5 дни
Над 90% от кучкарите са значително по-интелигентни от теб.
Затова ли с такава злоба пишеш?
80
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Анонимен78

Не мразя кучета, ама твоето ако ми лае нон стоп пред прозореца ще почнеш и ти да лаеш ако те пипна.
79
6
 
7
 
! Отговори
До 77 преди 5 дни
Дай предложение на ООН да забрани всякакви животни в градовете или във всички населени места. Защо предлагаш така на дребно - само за България?! Да не забравиш и птиците - врабчета, гълъби, ....
78
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ясно е, че такава омраза към кучетата, каквато струи от някои коментарии тук, може да има само някой "завършен социопат", по едно от определенията използвани в коментариите. Нещата с кучетата не са черно-бели, както си ги представят страхуващите се от кучетата.
77
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Който иска да гледа животни, си има доста място, стотици изоставени села. В градът, където има много хора на малко място трябва да се забранят всякакви животни. Има хора които работят нощна смяна и нямат избор, трябва да спят през деня. Не е редно някакъв бяс на полуинтелигентен кучкар да лае непрестанно под прозореца.
76
7
 
10
 
! Отговори
сериозно преди 5 дни
Искам авторката да напише статия за гладните деца в България,които живеят в сиропиталище и иска някой да ги осинови. Те поне не хапят и говорят.
75
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Реалист

Кучето е животно, то се води от инстинктите си, то не надушва никакъв страх, инстинктите му на хищник го карат да нападат когато видят бягащато, свито на земята и т.н. животно, било то и човек. Много хора се правят на ударени с *** предмет по онези кутии закачени за раменете им и отричат факта, че кучето е опитомен вълк. Едно дете е напълно нормално да се страхува, да реве, тоесто инстиктивно да подаде сигнал, че е в опастност в компанията на звяр.
74
4
 
8
 
! Отговори
до 57 преди 5 дни
На страха очите може да са големи,ама и зъбите на питбула са здрави и може да останеш без ръка и крак,ако реши да те нападне. Така че моля, извеждайте кучето с намордник и всичко ще си е наред.
73
2
 
13
 
! Отговори
От 67 преди 5 дни
Тъжно е да четеш как хора, които не знаят какво е куче, пишат "истини от последна инстанция", по въпрос, от който нищо не разбират, подкрепяйки написаното с обиди. Простият въпрос колко кучета е отгледал, като някакъв вид оценка на знанията му за кучетата, предизвика порой от обиди и опити за извъртане.
72
4
 
2
 
! Отговори
До 67 преди 5 дни
Десетина кучета съм гледал през годините на двор в селска къща.
71
8
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 5 дни
Проблемът със страхът от кучетата се мултиплицира от родителите. Децата по принцип не ги е страх от кучетата, което е нормално, но когато родителя изпитва панически ужас само като види куче на картинка и непрекъснато повтаря на детето си, пази се от кучето да не те ухапе, то става много по-лошо. Детето в един момент започва и то панически да се страхува от кучетата, а те надушват страхът и започват да си "играят" по кучешки със съсипаното от родители си дете.
70
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Това колко кучета си отгледал повод за някаква гордост ли е?
69
4
 
7
 
! Отговори
До 63 преди 5 дни
Е ти ако искаш и слон може да си отглеждаш в апартамента, аз си споделям моето мнение, че това е неприятно, дразнещо, непоносимо и т.н., за съседите ти, а и за самото животно. В крайна сметка е важно кокво мислят по въпроса многозинството хора, а не разни умопомрачени маргинали.