Бизнесът недоволства: Българите боледуват все по-дълго!

Поетите първи 3 дни болничен от бизнеса бил неефективен
Обновена: 26 фев 2019 09:17 | 26 фев 2019 08:40, Петя Славова
202
 Бизнесът недоволства: Българите боледуват все по-дълго!
Снимка: архив, Булфото

Българите боледуват по-дълго време, показват данни на Националния осигурителен институт.  Периодът на болничен се е увеличил с една трета за последните 8 години, предаде "Монитор". Миналата година нашенците са се лекували у дома 17,6 млн. дни, а през 2010 г. - 13,3 млн. дни.

Още по темата

Това означава, че времето, в което родните служители са били неработоспособни, се е увеличило с една трета. По думите на Григор Димитров от Българската стопанска камара (БСК) българите отсъстват от работа заради заболяване средно поне по 8 дни годишно.

"Трайната тенденция работниците да боледуват по-дълго означава, че мярката бизнесът да поема първите 3 дни от болничния се оказа неефективна. Не може да се отрече, че ползването на болнични е право на осигурените хора. Въпреки това обаче не може да се подмине и фактът, че не винаги има основание за ползване на толкова дни“, анализира Димитров.

2 751 548 са изплатените обезщетения от НОИ заради болест, належащи медицински прегледи или гледане на болен член на семейството. Всеки трети нашенец, който не е бил в състояние да изпълнява служебните си задължения заради заболяване, е бил на възраст между 50 и 64 г. 23 на сто от боледуващите пък са между 30 и 39 г.

Младежите до 29 години се оказват най-малко болнави – едва 12% от обезщетенията са в тази възрастова група.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
1
 
! Отговори
До Стамат преди 5 години
То хляб хубаво ама после ще ак.аш циментови колове.:D
121
1
 
16
 
! Отговори
Мегз в затвора преди 5 години
Ех, Кирчо Гела и сие, ако могат да ни впрегнат и от гроба да бачкаме ще е най-добре. И тея майки мързеливи цяла година са на кафенце, че и втора имат наглостта да си взимат.
120
1
 
8
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Яжте хляб, че е ефтин и засища!
119
0
 
36
 
! Отговори
лекар преди 5 години
и бизнесът е прав,но истински работещите са наистина болни и смачкани от стрес и преумора
118
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България няма бизнес, това са едни хора които по нечестен начин са се сдобили с всичко което имат и смятат останалите за роби понеже държавата я няма никаква да си влезне в ролята и да им подреже крилцата. На бизнеса нищо не е в ред, но всичко се замазва успешно. Хората работят, а те не им плащат. От такъв бизнес може само да ти се повръща. Къде има договор като хората в който да пише точно и ясно какво получава работещия и с колко ще се вдига заплатата му. Тоя измислен бизнес е гнусен.
117
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Бизнесът" да се приготви за едни индивиди, които съвсем скоро ще останат единственият източник на "родни служители" по тези земи, и които услужливите медии все по - често почнаха да наричат "роми", ромски етнос", "етническо малцинство" и т.н. и т.н...разбира се от страх да не им дърпат ушите. Ей тогата "бизнесът" няма да плаща ни осигуровки, ни болнични, ни нищо. Те и без това, това искат...!!
116
13
 
3
 
! Отговори
Ау каква изненада преди 5 години
Много си зависи от хората. Доста често срещано явление е разли лели и мързеланковци около празници и лятото да се оказват тежко болни. Нещо като арестантите дето всеки е с ултра тежка диагноза
115
0
 
49
 
! Отговори
робовладелец преди 5 години
Отивам аз на интервю за работа. Питам какво е работното време - викат ми от 7:00 до 17:00 ама два-три дни от седмицата се започвало от 6:00 (спред мен работното време е от 6:00 до 17:00 ама два дни от седмицата се идва в 7:00) Обедна почивка? Ми нямало за сега, ама като сме станели 3 души можело да се помисли и за това. Заплата - 1000 лв.(според сметките ми според часовете - към 650)Късмет с монголците, работодатели
114
0
 
36
 
! Отговори
Дани преди 5 години
До БългаринИмаше една фирма в Ихтиман, дето беше наела римляни. Наложи им се да дават бонуси на тези, които са изкарали цял месец на работа, че сутрин се чудиха откъде да съберат една смяна :) Безработни бол по гетата и нямат търпение да работят хахаха
113
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами да видят какви са условията на труд. Преди години като работех във фирми със опънспейс офис където 300 го ве да сме наблъскани в едно помещение, то не се траеше. Първият сополив колега лепнал нещо от децата си идва и до една седмица заради общите климатици всичи болни, ама никой не може да си вземе болничен, и по от октомври до март си въртим вирусите. Откакто с работя в нормален офис с двама колеги не съм боледувал от вирусни истории, ако не се почуства някой добре си взима болничен и така.
112
0
 
31
 
! Отговори
Размисли.... преди 5 години
До действителен случайДа, това е реалната действителност, за "бизнеса" работника е нещо, което ТРЯБВА да изкарва пари, без значение на каква цена, за роба деВсеки ден реват,че няма роби, дори синдикатите им организират да си внесат роби от някъде, но в никакъв случай не се замислят,че по този начин на работа съвсем скоро ще трябва сами да си работятБизнес и политика станаха абсолютно нарицателни, и ако не се намери някой ,който да ги изрине, до няколко години територията напълно ще се разчис
111
0
 
39
 
! Отговори
Опа преди 5 години
Значи имаме най-ниски доходи , несигурно общество , лоша и *** инфраструктура и здравеопазване , лош въздух, храна второ качество , лошо отношение и стрес в работата , ходим редовно болнави на работа ,,но въпреки всичко това да не си позволяваме много много да излизаме в болничен. Егати наглярите ! Киро Гела си купи телевизия за над 100млн, но 50-те лева увеличение на минималната му бяха голям проблем. Искали и виетнамци да внасят. Адските нагляри!!!
110
0
 
21
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Аз боледувах 2 пъти последната 1г, влачат се с хронична инфекция месеци и 1 ден болничен не си взех, защото при нас ако си болен може да си бачкаш в къщи. Много хора гледам идват и болни на работа, така че работодателите да си го ......
109
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
закривайте бизнеса и държавата. Оставете родово-племенното общество да се самоизяде на тази иначе интересна територия
108
1
 
24
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Бизнесът недоволства, но отказва да се интерусува от промени и реформи в здравеопазването, изключая тия, които касаят конкретно наредбите, които му влизат на него в папките))). И забравя, бизнесът, че всъщност хората не само боледуват, ами и доста поумират, па и се инвалидизират в катастрофи и в редки и не толкова заболявания, но предполагам, че бизнесът ще допре до умрелите, след като установи, че наредбите вече не могат да скриват истината, или да за я замазват по един чудодеен начин)))
107
1
 
49
 
! Отговори
действителен случай преди 5 години
Дъщеря ми е фармацевт с 2,5 г. стаж. Разболя се с хрема , кашлица , температура и т.н..Отиде на работа и едва изкара графика си. На следващия ден не можа да отиде , но работодателката/ чорбаджийката/, звъни защо е няма.При това положение моя милост отива на местоработата с ултиматум или остава у дома да се лекува , или да си търси друг фармацевт , и всичко си дойде на място.Изводът : Работодателите са ненаситни и освен капитала от друго не се интересуват.Работникът е само средство за пари.
106
0
 
37
 
! Отговори
asd преди 5 години
По-добре да си ползваш болничен, вместо да ходиш да носиш вируси на целия колектив.
105
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато спре бизнеса да товари робите си със задачите на 3-5 различни специалисти, а наеме съответните хора и даде нормални заплати, може би служителите няма да се изморяват и разболяват толкова.
104
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-весело е като почнат родните чорбаджии да плашат как щели да си наемат виетнамци и кви ли не. Абе гугутки, виетнамците, които работят, вземат повече пари отколкото тук се вземат и живеят по-добре, а тия дето там не работят, ама ей сега ще се засилят на вас тука да ви работят. Кво стана? Де са армиите от роби, за които бленувахте, че ще ви дойдат от виетнам, индия, марс, андромеда...нещо ги няма, ама вие продължавате да си търсите начини как да кундите бг работника, после рИветИ...
103
0
 
42
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Щом не ги устройват българите да си наемат от други етноси! И да са им честити!