Бизнесът недоволства: Българите боледуват все по-дълго!

Поетите първи 3 дни болничен от бизнеса бил неефективен
Обновена: 26 фев 2019 09:17 | 26 фев 2019 08:40, Петя Славова
202
 Бизнесът недоволства: Българите боледуват все по-дълго!
Снимка: архив, Булфото

Българите боледуват по-дълго време, показват данни на Националния осигурителен институт.  Периодът на болничен се е увеличил с една трета за последните 8 години, предаде "Монитор". Миналата година нашенците са се лекували у дома 17,6 млн. дни, а през 2010 г. - 13,3 млн. дни.

Още по темата

Това означава, че времето, в което родните служители са били неработоспособни, се е увеличило с една трета. По думите на Григор Димитров от Българската стопанска камара (БСК) българите отсъстват от работа заради заболяване средно поне по 8 дни годишно.

"Трайната тенденция работниците да боледуват по-дълго означава, че мярката бизнесът да поема първите 3 дни от болничния се оказа неефективна. Не може да се отрече, че ползването на болнични е право на осигурените хора. Въпреки това обаче не може да се подмине и фактът, че не винаги има основание за ползване на толкова дни“, анализира Димитров.

2 751 548 са изплатените обезщетения от НОИ заради болест, належащи медицински прегледи или гледане на болен член на семейството. Всеки трети нашенец, който не е бил в състояние да изпълнява служебните си задължения заради заболяване, е бил на възраст между 50 и 64 г. 23 на сто от боледуващите пък са между 30 и 39 г.

Младежите до 29 години се оказват най-малко болнави – едва 12% от обезщетенията са в тази възрастова група.


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
21
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Аз боледувах 2 пъти последната 1г, влачат се с хронична инфекция месеци и 1 ден болничен не си взех, защото при нас ако си болен може да си бачкаш в къщи. Много хора гледам идват и болни на работа, така че работодателите да си го ......
112
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
закривайте бизнеса и държавата. Оставете родово-племенното общество да се самоизяде на тази иначе интересна територия
111
1
 
24
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Бизнесът недоволства, но отказва да се интерусува от промени и реформи в здравеопазването, изключая тия, които касаят конкретно наредбите, които му влизат на него в папките))). И забравя, бизнесът, че всъщност хората не само боледуват, ами и доста поумират, па и се инвалидизират в катастрофи и в редки и не толкова заболявания, но предполагам, че бизнесът ще допре до умрелите, след като установи, че наредбите вече не могат да скриват истината, или да за я замазват по един чудодеен начин)))
110
1
 
49
 
! Отговори
действителен случай преди 2 години
Дъщеря ми е фармацевт с 2,5 г. стаж. Разболя се с хрема , кашлица , температура и т.н..Отиде на работа и едва изкара графика си. На следващия ден не можа да отиде , но работодателката/ чорбаджийката/, звъни защо е няма.При това положение моя милост отива на местоработата с ултиматум или остава у дома да се лекува , или да си търси друг фармацевт , и всичко си дойде на място.Изводът : Работодателите са ненаситни и освен капитала от друго не се интересуват.Работникът е само средство за пари.
109
0
 
37
 
! Отговори
asd преди 2 години
По-добре да си ползваш болничен, вместо да ходиш да носиш вируси на целия колектив.
108
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато спре бизнеса да товари робите си със задачите на 3-5 различни специалисти, а наеме съответните хора и даде нормални заплати, може би служителите няма да се изморяват и разболяват толкова.
107
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-весело е като почнат родните чорбаджии да плашат как щели да си наемат виетнамци и кви ли не. Абе гугутки, виетнамците, които работят, вземат повече пари отколкото тук се вземат и живеят по-добре, а тия дето там не работят, ама ей сега ще се засилят на вас тука да ви работят. Кво стана? Де са армиите от роби, за които бленувахте, че ще ви дойдат от виетнам, индия, марс, андромеда...нещо ги няма, ама вие продължавате да си търсите начини как да кундите бг работника, после рИветИ...
106
0
 
42
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Щом не ги устройват българите да си наемат от други етноси! И да са им честити!
105
0
 
39
 
! Отговори
Бизнесмени от всички преди 2 години
краища - обединявайте се. Бизнеса може да се изнесе в Камбоджа, Лаос и Бирма. Там ще им работят за 20-30 долара на месец и бизнеса няма да плаща никви данъци и осигуровки. И всичко е чук.
104
0
 
38
 
! Отговори
Бизнесът преди 2 години
Предлагаме всеки разболял се да бъде незабавно евтанизиран, за да можем моментално да му прекъснем заплатата и осигуровките, а на негово място да бъде впрегнат негов роднина на по-ниска стартова заплата.
103
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 61Да, в държавната администрация обаче, не в реалния сектор. В частната фирма няма как да стане това.
102
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Здрав бизнесмен и бизнесменка в ареста няма. Правилно са забелязали.
101
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали сме най-бедната и най-болна нация в Европа. Причините са лошите условия на труд и постоянният психичен тормоз от лобисти, политици, управляващи, работонаематели, които всеки ден мислят как да отнемат права на работниците.
100
0
 
36
 
! Отговори
възмутен преди 2 години
какво се прави този на луд! Боледуват повече, точно защото не излизат навреме в болнични от страх и така боледуват на крак. Като и отново от страх не се доизлекуват и се връщат по-рано на работа. Така боледуват два пъти! И всичко е от чалност на бизнеса!
99
9
 
7
 
! Отговори
Смирен депутат преди 2 години
Мизерници,бачкайте ,а вашите любимци депутатите не ходят на работа но вземат по една хилка.Гърч и ниски доходи за мързеливите българи иначе сто хиляди виетнамци идват да бачкат.
98
0
 
32
 
! Отговори
до 96 преди 2 години
със сълзи се смях на въпроса ти. наистина, като ги арестуват 'бизнесмените' и почват едни ишиаси, простатите им алармират, диабети и кръвно се обаждат. завалийките.
97
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
всички болести идват от ядове, ядовете от гадове(работодатели)мръсен въздух, гадна храна, липса на отпуски, 10 часов работен ден, обездвижване, стрес, напрежение, психически тормоз от прости,комплексирани работодатели, изживяващи се като робовладелци,какво очаквате ?
96
1
 
40
 
! Отговори
Чичко Тревичко преди 2 години
Да се радват че не сме копирали Швеция. Там първите 10 дена са без бележка от лекар.Фирмите като се сетят да чистят филтрите на климатиците, ще се боледува по малко.
95
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А може ли един въпрос към бизнеса:Как така става,че като арестуват някой от вас за далавери веднага се разболявате и изчислихте ли си колко дена в годината са.
94
2
 
43
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 2 години
Българският Бизнес е алчен гаден арогантен и циничен - Той иска роби нероптаещи за нищо - неразболяващи се -работещи по 70--80 часа седмично (има и такива бизнесмени лъжещи работниците си по 12 часа всеки ден) Бизнесът все има някакви проблеми с работници държава данъци печалба и все е недоволен - АМИ КАТО НЕ ВИ ВЪРВИ БИЗНЕСА -СТАНЕТЕ РАБОТНИЦИ БРЕ !!1 ЯВНО НЕ СТАВАТЕ ЗА БИЗНЕСМЕНИ!1 Но всичко е официална тайна - експлоатация с максимални печалби и бързо забогатяване за сметка на унищожени хора!