Бизнесът недоволства: Българите боледуват все по-дълго!

Поетите първи 3 дни болничен от бизнеса бил неефективен
Обновена: 26 фев 2019 09:17 | 26 фев 2019 08:40, Петя Славова
202
 Бизнесът недоволства: Българите боледуват все по-дълго!
Снимка: архив, Булфото

Българите боледуват по-дълго време, показват данни на Националния осигурителен институт.  Периодът на болничен се е увеличил с една трета за последните 8 години, предаде "Монитор". Миналата година нашенците са се лекували у дома 17,6 млн. дни, а през 2010 г. - 13,3 млн. дни.

Още по темата

Това означава, че времето, в което родните служители са били неработоспособни, се е увеличило с една трета. По думите на Григор Димитров от Българската стопанска камара (БСК) българите отсъстват от работа заради заболяване средно поне по 8 дни годишно.

"Трайната тенденция работниците да боледуват по-дълго означава, че мярката бизнесът да поема първите 3 дни от болничния се оказа неефективна. Не може да се отрече, че ползването на болнични е право на осигурените хора. Въпреки това обаче не може да се подмине и фактът, че не винаги има основание за ползване на толкова дни“, анализира Димитров.

2 751 548 са изплатените обезщетения от НОИ заради болест, належащи медицински прегледи или гледане на болен член на семейството. Всеки трети нашенец, който не е бил в състояние да изпълнява служебните си задължения заради заболяване, е бил на възраст между 50 и 64 г. 23 на сто от боледуващите пък са между 30 и 39 г.

Младежите до 29 години се оказват най-малко болнави – едва 12% от обезщетенията са в тази възрастова група.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
4
 
39
 
! Отговори
Фатмак преди 5 години
Не си пускайте болничен ,а си сменяйте работата.Когато работното място е уютно и заплатата е човешка на работника не му се седи в къщи.Работя в Дания имаме зала за игри зала за одих и кът за хранене с безплатни кафета и питки с масло( тяхната баничка).Ако ме "ПОМОЛЯТ!!!" да работя Събота се радвам защото според часовете вземам между 250-400Е за една събота....
81
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Дарвин философМи глеай си у двора, е?
80
1
 
21
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Средно 8 дни в годината много ли е???
79
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Немо 64Кога ще ходят на преглед или на спорт? Работят от тъмно до тъмно. Нямат време нито за лекар, нито за зъболекар, нито за семейството си, нито за детето си, нямат никакви социални контакти извън раб. място, защото НЯМАТ СВОБОДНО ВРЕМЕ.Ти явно си служител на бюро, който се заседява по- дълго седнал и скучае. Влез в реалния сектор, в производство, 10-12 часа на крака, с 1 почивен ден. Да видим ще мислиш ли за спорт?!
78
3
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бизнесът разболява българина.Хората в частния сектор работят по 10-12 часа дневно, 6 дена в седмицата. Един почивен ден не е достатъчен за възстановяване. Много често работят и в неделя. Извънредният труд НЕ се заплаща, не се компенсира. Отношението на работодателите към работниците е чудовищно- обиди, унижения, натиск, стрес...Машина да е, ще се повреди и бракува.После ревът, че имало много инвалиди.
77
2
 
30
 
! Отговори
Шопенхауер преди 5 години
Внуците на Шумкарите станаха "Бизнес"
76
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най много "болни" са тези чеши***тарници на държавна хранилка!А "бизнесът" това са синовете,дъщерите ,внуците и роднините на едновремешната номенклатура дето ограби държавата!
75
1
 
31
 
! Отговори
Социолог преди 5 години
Работещи бедни -феномена в ЕС сме пак.
74
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От бизнеса, като много знаят, защо не спазват законодателството. Колко от тях плащат за извънреден труд, когато работиш по празници, през уикенда и т.н.?
73
1
 
45
 
! Отговори
Дарвин философ преди 5 години
Нормално е да боледува много поради лошата храна която яде с тази мизерна заплата.Когато е зима ,а тока ти е половин заплата и то ако стопляш само една стая стоиш на стодено и мааш бел хлеб с маргарин и салам от 2 лв....Стреса на работа се парира с битов домашен алкохол от мази на блокове от казани преправени от стари перални и бойлери "също помагат" да сме кекави.
72
1
 
8
 
! Отговори
Бг Работодателя--- преди 5 години
Е готов да направи от Арнолд манекен на трудов лагер--- а държавата се опитва да ги задължи да наемат хора инвалиди или не чак толкова трудоспособни... ? Как ще стане тази ? Бг -бизнеса е унищожителен / в по голямата част / той не е градивен с поглед в бъдещето и с традиция-- тук се изсмукват всички видове ресурс на гостоприемника и ако се напече или се иска от него или закрива или се мести--работи се с минимум инвестиция за отрасъла и с максимум експлоатация и машинации...ВИРУС--хората бягат..
71
1
 
48
 
! Отговори
Мдам преди 5 години
Майка ми, заради това да не си вземе болничен при настинка, работейки в студен склад се разболя тежко. Над 6 месеца и беше боничният, с операция. Накрая я уволниха, защото била дълго време болничен и не била полезна. Е, заради този работодател сега майка ми е на куп лекарства и ако започне работа на третият месец е с минимум един месец болничен. Не, че иска. Просто заради калпави работодатели хората се изпоразболяха. Останалите - нека лъжат, някои работодатели го заслужават!
70
33
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 5 години
Лекари-мошеници "помагат" на псевдо-болни да бръндзат работодателите, като същевременно *** как били експлоатирани...
69
2
 
27
 
! Отговори
КЪДЕ Е НОРМООБРАЗУ-- преди 5 години
--ВАНЕТО-- кой казва във всеки един завод какъв трябва да е темпа на работата храната почивките и отпуските --за всяко едно предприятие това трябва да е различно освен ако не са две еднакви предприятия--кой казва каква е средата на труд / вредностите / при производството и съобразен ли е темпа на работа със средата ....това всичкото от 90-г е ПРОФОРМА има го, но е изцяло ФАЛШ в услуга на работодателя--все по болни ще са работниците защото върху тях се издевателства по много начини....
68
36
 
3
 
! Отговори
До 63 преди 5 години
Разбира се, че бизнеса е виновен, работното място трябва да развлекателно-рехабилитиционен център, с джакузи, зала за масажи, да се сервират алкохолни напитки, салати, кебабчета и т.н. на корем, нали така другарю? А работата? Това ли е най-важното, друг да работи, аз на работа ходя да се разтоварвам - основно БКП правило.
67
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бил съм в доста страни, но смо в тази съм чувал израза "пускам си билничен".
66
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото ще трябва да си плащат болнични
65
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-хубавото, че на много места хем си вземеш болничен, хем си ходиш на работа. Така си прибираш заплатата и си точиш от държавата! Красота.
64
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората боледуват. Това е факт. Проблемът е, че повечето хора боледуват за по 2-3 дена, по 7-8 пъти в годината. А това, че са болни се плаща от работодателя. От една страна смъква "тежестта" от институциите, от друга е пагубна за всеки, който иска да дава добри заплати. Не всички работят на 300% печалба, особено в началото.
63
13
 
10
 
! Отговори
До 61 преди 5 години
Има хора които си пускат 1 седмица платен отпуск и веднага след това 1 седмица болничен - случайност? Не мисла! Нещата са същите като със стотиците хиляди фалшиви телкове, но системата така е устроена, корупция, злупостреби и тарикатлъци на дребно.