Тревожни данни: Туристите бягат от Черноморието ни

Катастрофален спад на гостите, прогнозира анализ
Обновена: 27 фев 2019 12:03 | 27 фев 2019 10:22, Петя Славова
292

Тревожни данни за летния туристически сезон у нас. Институтът за анализ и оценки в туризма прогнозира сериозен спад на гостите по Черноморието. Отчита се и сериозен спад на заявените полети до двете ни морски летища, съобщава Bulgaria ON AIR.
Още по темата

В Созопол основно разчитат на руски туристи, но след спада на рублата от няколко лета руска реч все по-рядко се чува по улиците на Стария град.

Ирина и съпругът й всяка година почиват в Созопол. Харесват го и през зимата.  "Просто не стигат парите за пътуване зад граница. Моят брат живее в Петербург. Преди идваха тук. Сега, обаче няма да могат".

"Категорично има отлив на рускоговорящи - украинци, руснаци от Беларус", обяснява хотелиер. От туристическия бранш коментират, че има спад от 30% и на други два пазара - германския и скандинавския.

От Института за анализи и оценки в туризма също прогнозират катастрофален летен сезон. Спад се очаква и на чешките туристи, които традиционно почиват по Южното Черноморие. "Като заявени полети на летище Варна и Бургас имаме с 40 до 50% по-малко за предстоящия летен сезон".

Спад се очаква и на чешки туристи, които традиционно почиват по Южното Черноморие. "Връщаме се към нивата от 2015 г. Нещо, което е изключително притеснително.  Тогава имахме спад на търсенето, свиване на потреблението, но имахме откъде да оптимизираме", обясняват от бранша.

Засега устойчив е единствено английският пазар. Нова нискотарифна авиокомпания ще извършва полети това лято от 9 британски града до Бургас.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 175И аз така братле. Моито хора, се избъзикаха, че ако ги заведа в Слънчев Бряг, ще се обадят за помощ на посолствата си и никога повече няма да ми говорят, защото в тяхната страна, Сл;ънчев Бряг е мястото, къдеот 18 годишните ходят, за да получат хломиди и алкохолно натравяне.
167
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тревожна? Ми оправете ги малко тея услуги, бе! Храната е отврат, стоките ви са ***, обслужването е ужасяващо, престъпността там си се шири, все едно е гангстерски филм за суфия режим, някакви 14 годишни ми се таковат на улицата, като кучета, пиянки припадат и повръщат, ни болници има като хората, а "забавленията" са меко казано ниско-качествени. Аз сер чудя, как изобщо има хора, които искат да ходят в ТАЯ ДУПКА.
166
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека още да строят, че с тоя наплив....
165
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди година ми дойдоха на гости канадци. Да не мислите, че ги водих на нашето море? Не и не бих ги отвел никога, защото ще ме е срам. Отведох ги в Гърция.
164
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
няма нищо вечно,"ден година храни " е една от най-глупавите български поговорки
163
1
 
25
 
! Отговори
0 преди 5 години
Две три години като попърдят от глад нашите,,патрони" и всичко ще си дойде на мястото
162
3
 
51
 
! Отговори
КРАЙ... преди 5 години
Отровиха и почерниха всичко до каквото се докоснаха тези прости, малограмотни, ***, некадърни *** със сталински бетонни глави! Златното ни Черноморие вече не съществува! Мафията от червени комунистически бандити и техните издънки трето поколение, под строгия надзор на КДС за 75 години изтриха от лицето на Земята прекрасната ни някога страна! Няма присъда, каквато и да е тя, която би възстановила справедливостта за това колосално комунистическо престъпление!
161
3
 
26
 
! Отговори
РАДОСТНИ ДАННИ !!! преди 5 години
Ама това са НАЙ - РАДОСТНИТЕ ДАННИ БЕЕЕ . . . Дано всичко се изчисти и си ходим на нашето чисто море както си беше . И евтино !
160
0
 
35
 
! Отговори
ДДТ преди 5 години
В превод: заплатите ще са 500лв. за 4 месеца така ще работят само украинци имолдовци на морето....Опорната точка на перачите на пари и патриот-политиците ,че със масовото строене на нови хотелчета отваряли работни места се разруши...
159
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
добрата новина на деня!
158
1
 
15
 
! Отговори
Тинев преди 5 години
А тъкмо щяхме да кандидатстваме за: НАЙ-ГОЛЯМАТА държава-кръчма в света! Тъкмо когато пияндурките от европата се кефеха у нас. Тъкмо когато си пиеха на воля и си изпов*ръщаха джигеря - пак на воля!То другото го остави, ами ГЕРБ хубаво се облажваха от тоя извор. Мафията командвала?А бе ейййййййы ПАРИТЕ НЕ МИРИШАТ.
157
0
 
0
 
! Отговори
КОЛЕВ преди 5 години
До До 157 НЕ МИ ФИЛОСОФСТВАЙ!
156
1
 
36
 
! Отговори
Диспансеризиран преди 5 години
След 21ч в 85% от морските курорти пущат фекалиите в морето през една широка и къса траба на метри в морето.Смрад ама смрад ти казвам.
155
1
 
32
 
! Отговори
Адонис преди 5 години
Ами освен Албена и Дюни за друг корорт в който може да се ПОЧИВА не се сещам.Другото е бетонни лабиринти и сергии с китайски еднодневки...Англичаните си идват на дринк енд клъб туризъм...Една легализация на проституцията (вкл. жигола ) и леките наркотици ,които и без това ги има би привлекла много туристи заедно с казината.За "семеен одих и природа "след мародерското презастрояване и замърсяване с одходни води може само да мечтаем.....
154
3
 
22
 
! Отговори
retro преди 5 години
Само в Турция почивам от 20 години!
153
3
 
29
 
! Отговори
До Колев, 157 преди 5 години
Ти на хранилка в министерството на онази госпожа ли си? Кого залъгваш, че сега щели да дойдат истинските европейци? Истинските ходят на истински курорти. Между другото, точно руснаците бяха тези, които оставяха пари. Западняците, които идват у нас, го правят, за да спестят някой лев.Купуват си най- вече цаца и по една бира. Младите се напиват с евтин алкохол. Сериозните туристи след първия опит бягат и надали ще се върнат повторно. Заслужихме си го напълно!
152
16
 
6
 
! Отговори
до Колев преди 5 години
Руснаците отдавна са тук със собственост по черноморието и по планинските курорти. Дори пристигат с личните си автомобили, който превозват с карго самолети....Тъй че за тия дето се радвате, че няма да идват са от ранга на баба Пена, която от както е дошла демокрацията не е напускала родното градче, защото парите не и стигат за хляб и кисело мляко....
151
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не бързайте да злорадствате: мутрите от всички цветове бетонираха чудесното ни крайбрежие, но, необезпокоявани, направиха милионите си и вече ги изнесоха. Осигуриха и правнуците си. Те отдавна не почиват тук.От липсата на чужденци ще пострада българският туризъм и всички, които се препитават от него. А за любителите на нашето Черноморие и за тези, които не могат да си позволят чужбина, остава потискащата гледка на бетона и на плаващите фекалии в морето.
150
3
 
22
 
! Отговори
До 157 преди 5 години
Кои ЕВРОПЕЙЦИ, бе умнико?Тези които са от шлаката идват тука, главно за да се напиват 24 часа в денонощието. Това са дребни хулигани, безработни, простаци, пияници или работници, максимум до ниво шлосер.Тези ли ти наричаш ЕВРОПЕЙЦИ????И какво им е хубавото точно на тези ***, които първо се напиват, после скачат от балкона на хотела и ако уцелят басейна ще е добре, само повърня ще разхвърлят наоколо, а иначе се размазват и пак ние сме им виновни...
149
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не виждам какъв е проблемът, че нямало да има толкова туристи.Че то колкото по-малко хора, по-добре за тези, които ходим на нашето Черноморие.