OneCoin – фалшивата криптовалута на д-р Ружа. Как е работила схемата?

Официално Ружа Игнатова се издирва от 2017 година
12 мар 2019 10:50,
107

Прокуратурата в САЩ все още издирва българката Ружа Игнатова, обвинена за откраднати милиарди долари чрез фалшивата криптовалута OneCoin.
Още по темата

Според официалната информация на американското правосъдно министерство Игнатова и брат ѝ Константин са натрупали над 3 млрд. долара чрез измами. Малка част от тази сума е инвестирана в имоти в България.

Официално Ружа Игнатова се издирва от 2017 година. Неофициално 40-метровата ѝ яхта "Давина", за 15 млн. евро, кръстосвала Черно море цяло лято.

"Това е класическа измамна схема от типа пирамида. В България имаше не един и два подобни случая преди години. OneCoin просто притежава легитимно лице и достатъчно добър маркетинг. Използва се модерната дума "криптовалута". Инвестициите в нея, както и очакваният ръст, липсата на инфлация и възможността всяка една трансакция да бъде контролирана, подлъгва хората, че е нещо изключително сигурно и няма как да не бъде доходоносно в бъдеще" коментира в студиото на "България сутрин" експертът по киберсигурност Спас Иванов.

Според финансови консултанти хората, инвестирали във фалшивата криптовалута, трябвало да се усъмнят още в самото начало, заради високата първоначална вноска и обещанието да си върнеш инвестицията посредством вноската на други хора, а не от продажбата на продукти. Това е сигурен белег, че става дума за пирамида.

Адресът на OneCoin в България е на емблематичния площад "Славейков" 6А. Сградата е закупена от Ружа Игнатова през 2014 година за 3.7 млн лв. Инвестициите ѝ в скъпо недвижимо имущество продължават само на метри от сградата на парламента с имот за 5 млн. евро.

"През 2016 и 2017 година беше най-големият бум на криптовалутите. По това време имаше десетки, дори стотици подобни компании. Липсата на всякакви регулации привличаше много хора. Това обаче безспорно е нож с две остриета, тъй като няма никакъв контрол", отбеляза финансистът Преслав Райков.

Пред Bulgaria ON AIR той обясни, че Ружа Игнатова е предлагала OneCoin на хора от Азия, Индия и Африка, където хората са неинформирани и много лесно могат да бъдат подлъгани.

"В САЩ или в Европа, където гражданите са осведомени, тази пирамида се разпознава много лесно и не би пожънала успех", подчерта още Райков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
9
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Схемата е работила малко по-добре от тази на биткойна.
53
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1. Ползваше Prive blockchain, тоест те сами си го държаха и нямаше външен одит.2. Сами си майнеха, или поне така твърдяха.3. Валутата не се търгуваше на никаква борса.4. Клиентът купуваше се някакви неща, но не можеше да ги продава. Имаше ограничение и при покупката.5. Правеха се разни събития за промотиране, характерни за пирамидите.Не са лъгали никой, че ползват public блокчей, или че ще продават през борса, а всички правят промоции. Това не е пирамида, просто добре се е продала.
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно така,цялата финансова сфера на светът се крепи на доверието.Затова и измамите са на всяка крачка.
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 62естествено, че всичко е кухо! над 80% от всички т.н. световни "активи" е балон!винаги ми е смешно, когато казват - някой си му оценявали имАнето на няколко милиарда. а какво са дефакто тия "милиарди" - "парично" изражение на Вярата на Тълпата в Ценноста на това имАне! И нищо повече от това! Т.е. "милиардера" е богат на чужда Вяра! Ами ако утре Тълпата свали вярата си в имАнето му ... на какво ще е "богат" този "милиардер"?! от 5-те пръста - средния - на тва ше е "богат"!
50
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименВиж в интернет какво означава финансова пирамида, има много информация. пирамида е съвсем друго, не е да правиш промоции и да продаваш успешно някаква стока която не струва както е правила въпросната Ружа, това не е пирамида. То по тая логика и айфон е пирамида защото една играчка айфон изобщо не струва толкова пари, но досега никой не е арестувал борда а Apple защото подвеждат купувачите и продават за 1000 долара нещо което и 100 долара не струва.
49
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам как може да бъде спрян интернета.САЩ го създадоха с тази цел т.е.никога да не е възможно да бъде спрян,защото от това зависи националната им сигурност.Точно това е била и целта на мрежата,да се изключи възможността за прекъсване на връзките.Имено затова и системата на мрежата бе размножена и в много от щатите първоначално.А в последствие и в целия свят,защото вече бе комерсиализирана.А сега вече е невъзможно това да се случи.Затова и Русия създава своя мрежа без връзка с глобалната.
48
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен57Спре ли интернет - край, финито.--спирай !
47
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спре ли интернет на "майнърите" ще им раздават ръчни сметала на сметат ръчно хеша на следващия блок в чейна, да го пишат в тефтери и да го пращат по пощата, и така блокчейн ще си продължи да си работи, много е просто, не е никакъв проблем за криптовалутите ако спре интермет, не са пирамиди, чесни са, само Ружа е пирамида.
46
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 56Напротив, почти всички бизнес модели работи така и това не ги прави пирамиди--а какво са, че не са пирамиди? и тук става на въпрос за капиталистическият "бизнес" модел, стъпващ изцяло на "безкрайният" ръстрекламата, във всичките и форми е инструмент на тази пирамида, а всички знаем, че в рекламата в огромната си част се крепи на Лъжата. цялата тази пирамида съществува само и благодарение на Лъжата, във всичките и форми, която лъжа много финно и щекотливо играе върху Надеждата и Вярата
45
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спре ли интернет - край, финито. Криптовалутите умират на момента. А после като тръгне не се знае колко изобщо ще зацепи този блокчейн, но най-вероятно всичко ще бъде загубено. Който държи шалтера на интернет може да погребе всички крипто валути буквално за часове, достатъчно е да спре сървърите за известно време.
44
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНапротив, почти всички бизнес модели работи така и това не ги прави пирамиди. А блокчейн и всички криптовалути са една измама, но просто са избрали поради някакви прочини да подгонят OneCoin, може момата да не си е платила където трябва, може да не е искала да ги прави така както и кажат - причините никой няма да узнае.
43
2
 
7
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
Д-р Алберт Айнщайн е казал, че човешката глупост е безгранична. Аз го подкрепям, като добавям, че и човешката алчност е безгранична. Който напипа тези две златоносни жили за бизнеса си, ще стане милиардер. Хора, помнете какво Ви казват д-р Айнщайн и дедо Ви Ташунко (от скромност споменавам името си на второ място). Хубав ден!
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 52БИТКОЙН Е ВЕЧЕН, ЗАЩОТО ВЕЧЕ Е ГЛОБАЛНА ПИРАМИДА!!!--не е вечен и пирамидата не е вечна, най малкото поради факта, че за да "расте" тази пирамидка, трябва да и се разширяват основите, тъй като нагоре триъгълничето няма накъде повече да се събира! едно малко връхче му липсва, но неговата проекция лесно може да бъде намерена до къде свършва."ръста" е възможен само надолу, т.е. да се разширява основата.НЯМА вечен ръст , много си заблуден ... има едно безкрайно въртене в вечен кръг
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В САЩ има десетки такива схеми,които работят от десетилетия.Въпросът е защо сега са се "сетили" да ги подгонят и което е по-интересно и любопитно,защо само тях а не и всички които "секът"криптовалути и други виртуални пари пуснати в"обръщение" в други финансови схеми?Като "захлебването" със заеми в такива "валути"Дават ви заем във виртуални пари а искат връщането им с лихва в реални пари.
40
5
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
БИТКОЙН Е ВЕЧЕН, ЗАЩОТО ВЕЧЕ Е ГЛОБАЛНА ПИРАМИДА!!! НО ТАМ СПЕЧЕЛИХА ТЕЗИ КОИТО СА КУПИЛИ В САМОТО НАЧАЛО!!!СЕГА АКО КУПИШ Е ПО ВЕРОЯТНО ДА ЗАГУБИШ И ТО МНОГО АКО И ЕДИН ОТ ГОЛЕМИТЕ ПРИТЕЖАТЕЛИ НА БИТКОЙНИ РЕШИ ПОСТЕПЕННО ДА РАЗПРОДАВА И ДА МУ СМЪКНЕ ЦЕНАТА И С 80% БЕЗ ПРОБЛЕМ НАДОЛУ!!
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименСлушай - когато имаш provate blockchain и купуваш нещо, което се пази там, би трябвало или да имаш достъп или независим одитор да ти потвърди, че всичко е наред.Няма работещ бизнес модел без това, колкото и да ти се иска. Силата на блокчейна е в разпределеното съхранение на базата, но затова пък има една интересна >50% атака, така че с всичко трябва да се внимава (обаче това е съвсем различна тема).
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПичЕ то и аз това написах - когато блокчейна е private няма как да го провериш дали го има или го няма....
37
3
 
6
 
! Отговори
Пич преди 5 години
"1. Ползваше Prive blockchain, тоест те сами си го държаха и нямаше външен одит.2. Сами си майнеха, или поне така твърдяха."Нищо не са майнили бе човек. Пуснали са един сайт, в който са джуркали някакви числа за забава на юзърите и са събирали по 1000 евро на калпак. Ако докараш някой друг, получаваш някакви пари ... предполагам в уанкойни. Пълен смях. Превели саим 3 милиарда. Смятай колко е луд народа. И продължава да има умници, за които "абе другите валути са ОК". КАкво да коментираме ...
36
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЕдинТо всичко е така:1. Тази - дама на годината.2. КТБ - банка на годината малко преди да фалира.3. Един бизнесмен на годината (не помня името) пък го глобиха за неплащане на данъци.Изобщо тези класации са пълно менте. Спрях да ги следя преди години още.
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
5 поредни дни, 5 поредни статии-реклами за криптото и пълзящо местене на Прозореца...пп. кога за първи път прочетох за бития кон, първата асоциация, който ми дойде беше - "инструмент за изземване на фиата", който така много пречи на лихварите...пп. с битият кон е свършено - той беше тест на технологията и интереса на тълпата!ще има нови, неизвестни до момента, държавни "монетки", под пълен контрол на същата система, против която уж е би създаден да се бори коня!бързат, нямат време...