OneCoin – фалшивата криптовалута на д-р Ружа. Как е работила схемата?

Официално Ружа Игнатова се издирва от 2017 година
12 мар 2019 10:50,
107

Прокуратурата в САЩ все още издирва българката Ружа Игнатова, обвинена за откраднати милиарди долари чрез фалшивата криптовалута OneCoin.
Още по темата

Според официалната информация на американското правосъдно министерство Игнатова и брат ѝ Константин са натрупали над 3 млрд. долара чрез измами. Малка част от тази сума е инвестирана в имоти в България.

Официално Ружа Игнатова се издирва от 2017 година. Неофициално 40-метровата ѝ яхта "Давина", за 15 млн. евро, кръстосвала Черно море цяло лято.

"Това е класическа измамна схема от типа пирамида. В България имаше не един и два подобни случая преди години. OneCoin просто притежава легитимно лице и достатъчно добър маркетинг. Използва се модерната дума "криптовалута". Инвестициите в нея, както и очакваният ръст, липсата на инфлация и възможността всяка една трансакция да бъде контролирана, подлъгва хората, че е нещо изключително сигурно и няма как да не бъде доходоносно в бъдеще" коментира в студиото на "България сутрин" експертът по киберсигурност Спас Иванов.

Според финансови консултанти хората, инвестирали във фалшивата криптовалута, трябвало да се усъмнят още в самото начало, заради високата първоначална вноска и обещанието да си върнеш инвестицията посредством вноската на други хора, а не от продажбата на продукти. Това е сигурен белег, че става дума за пирамида.

Адресът на OneCoin в България е на емблематичния площад "Славейков" 6А. Сградата е закупена от Ружа Игнатова през 2014 година за 3.7 млн лв. Инвестициите ѝ в скъпо недвижимо имущество продължават само на метри от сградата на парламента с имот за 5 млн. евро.

"През 2016 и 2017 година беше най-големият бум на криптовалутите. По това време имаше десетки, дори стотици подобни компании. Липсата на всякакви регулации привличаше много хора. Това обаче безспорно е нож с две остриета, тъй като няма никакъв контрол", отбеляза финансистът Преслав Райков.

Пред Bulgaria ON AIR той обясни, че Ружа Игнатова е предлагала OneCoin на хора от Азия, Индия и Африка, където хората са неинформирани и много лесно могат да бъдат подлъгани.

"В САЩ или в Европа, където гражданите са осведомени, тази пирамида се разпознава много лесно и не би пожънала успех", подчерта още Райков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
5
 
! Отговори
Сп???нс преди 5 години
"Оригиналните " крипто-пари трябва да бъдат забранени и преследвани ,защото създават проблеми в енергииния баланс в световен мащаб. Потърсете и ще се изумите какви количества енергия отива за "копачките"
33
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обяснявам защо OneCoin беше менте:1. Ползваше Prive blockchain, тоест те сами си го държаха и нямаше външен одит.2. Сами си майнеха, или поне така твърдяха.3. Валутата не се търгуваше на никаква борса.4. Клиентът купуваше се някакви неща, но не можеше да ги продава. Имаше ограничение и при покупката.5. Правеха се разни събития за промотиране, характерни за пирамидите.Изобщо само организаторите знаеха (или показваха) какво е това, което правят, а балъците кълвяха.
32
3
 
21
 
! Отговори
Един преди 5 години
Яхти, апартаменти в центъра, сгради до парламента, партита, безнесдама на годината ... и никой не се запита - а от къде са парите?! Данъчните спят под дебела сянка и чакат кой ще предложи повече. Ама какво говоря аз след като имахме и един друг герой "банкер на годината" ... тази държава когато и да я затворят, все ще е късно.
31
3
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
БРАВО НА ИЗМАМНИЦАТА РУЖА ТО СИ И ГО ПИШЕ НА ЛИЦЕТО ЛУКАВО И ПОДМОЛВНО ТА СЕ НЕ ТРАЕ!БРАВО, ЧЕ ГИ ОБРА БАЛЪЦИТЕ!! :D ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ БИТКОЙН ПЕЧЕЛБАРИТЕ СИ ТУРИХА ПАРИТЕ ТУК И СЕГА СИ ЛИЖАТ РАНИТЕ :DИ МНОГО ИЗГОДНО ДА Е И 100$ БИХ СЕ ЗАМИСЛИЛ ДАЛИ ДА СЛОЖА В БИТКОЙНИ ВЪПРЕКИ, ЧЕ ЗНАМ, ЧЕ ТАМ НЯМА ДА Е ФАЛИТ КАТО ТУК НО МОЖЕ ДА МИ НАМАЛЕЯТ ПАРИТЕ ПОНЕ НАПОЛОВИНА МИНИМУМ!ЦЕНАТА НАБИТКОЙНА СЕ Е УВЕЛИЧИЛА ХИЛЯДИ %-ТИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО МУ! ТОВА Е БАЛОН И ВСИЧКИ ГО ЗНАЯТ!
30
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЕкспертЕдно нещо е вечно на този свят - глупостта човешка.--"глупостта" е характерна за добрите, наивните хора, които са толкова добри вътрено, че даже не предполагат, че могат да бъдат лъгани...а иначе вечна е алчността ... на някои!
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Липсата на всякакви регулации привличаше много хора. Това обаче безспорно е нож с две остриета, тъй като няма никакъв контрол"--мдае сега нали ше има регулации само, че пък няма да има хора ... защото "регулацията" изцяло чупи уж изначалната идея за независимост от системата ...на ви сега "независимост" - по-зле от фиата ще е "независимостта" и то това си се виждаше още в началото...
28
2
 
9
 
! Отговори
Пич преди 5 години
За Ружа питайте гейлорд Минчев. Той се държеше за полата ти плътно докато беше в България.
27
2
 
11
 
! Отговори
Експерт преди 5 години
Мда, колегите по-долу са отбелязали, че е смешнод а се говори за "легитимни" и "нелегитимни" криптовалути. Това под една или друга форма са си пирамиди. Е да, на Ружето схемата е съвсем за балъци, там дори е нямало копане, което да е разпределено между мого хора. Просто даваш едни пари и получаваш акаунт в някакъв сайт, където се случва нещо уж "сложно математическо". Ако докараш някой друг, получаваш някакъв бонус. Класическа пирамида. Едно нещо е вечно на този свят - глупостта човешка.
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бандитите си се шляят по цяло лято по черноморието въпреки че са издирвани!Хаха!А МВРту се занимава с аптечки,жълти жилетки и недаден мигач!Тиквария!
25
1
 
5
 
! Отговори
БАНКЕР преди 5 години
ДАЙТЕ МИ РУЖА --ЗАДРЪЖТЕ СИ КРИПТОВАЛУТИТ
24
3
 
3
 
! Отговори
Край преди 5 години
Ружа президент.
23
4
 
5
 
! Отговори
ЗА КРИПТОВАЛУТИТЕ преди 5 години
ВСИЧКИ КРИПТОВАЛУТИ СА ФАЛШИВИ.ЗАД ТЯХ НЯМА РЕАЛНО ЕКВИВАЛЕНТНО ПОКРИТИЕ-ЗА ТОВА МОГАТ РЕЗКО ДА ПРОМЕНЯТ СТОИНОСТА СИ .МАТЕРИАЛНО ПОКРИТИЕ Е ИНЕРТНО И БАВНО СЕ ПРОМЕНЯ.ТАКА ЧЕ "РУЖА"ЛИ Е-"ПЕНКА" ЛИ Е :ВСИЧКИ КРИПТОВАЛУТИ= "ЕДИН ДОЛ ДРЕНКИ"А РУЖА СИ Я БИВА- НЕ Е ЗА ИЗХВЪРЛЯНЕ Ф
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 27другите крипто валути са чесни--ха ха ха .."честни", честни, колко пък да са честни?! "сатошито" в 1-и блок, когато никой не е знае за коня и когато сам си е бил мрежа, е гепил 50 коня, и после няколко месеца сам е кОпал, кОпал на едно просто цпу при цена 0. и сега "сатошито" иска да ни пробута като "много ценни" конете за по 4 хилки! че даже преди година имаше наглостта да иса 20 хилки?!? моля?? абе тоя "сатоши" съвсем за канарчета ни има, бе !!
21
0
 
10
 
! Отговори
Бай Ганю преди 5 години
Браво, аферим, машалла, голям пишкин излезе това наше момиче, успя да измами толкова учени и не чак толкоз учени кратуни. Нямат свършване, както няма свършване и алчността и глупостта човешка.
20
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
OneCoin е фалшива защото Ружа е внучка на соцаилисти и комунисти активни борци, ОneCoin e социалистическа криптовалута, а другите крипто валути са създадени от капиталисти и от деца на капиталистически и демократични активни борци, затова другите крипто валути са чесни.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен22ДОРИ СОЦИАЛИСТИТЕ СА НИ ФАЛШИВИ.--втората дума задължително се пише в кавички
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
OneCoin фалшивата криптовалута--фалшива била тя, за разлика от "истинските" ... ха ха ха ...сезона на кефАлите е открит - кълват на гола кука!п.п. редактора, нали знаеш, че vpn-ите са хиляди, що си усложняваш живота?
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Киро кофражистаНе случайно създателят на криптовалутите, главният крадец, е неизвестен.--е как да не е известен бе, не го ли познаваш ? ханку брат, бе, със 666-те снопа пръчки..
16
3
 
10
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 5 години
Не само OneCoin е фалшива....всички криптовалути са фалшиви примамки за шарани.Не случайно създателят на криптовалутите, главният крадец, е неизвестен.....никой не му знае името....крие се за да не могат да го съдят, както се крие нашия банкер Цветан Василев в Сърбия
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 17пирамидата на феодалните старци трябва "да се пенсионира"..."да живее" новата пирамидата на феодалните старци!амин!