OneCoin – фалшивата криптовалута на д-р Ружа. Как е работила схемата?

Официално Ружа Игнатова се издирва от 2017 година
12 мар 2019 10:50,
107

Прокуратурата в САЩ все още издирва българката Ружа Игнатова, обвинена за откраднати милиарди долари чрез фалшивата криптовалута OneCoin.
Още по темата

Според официалната информация на американското правосъдно министерство Игнатова и брат ѝ Константин са натрупали над 3 млрд. долара чрез измами. Малка част от тази сума е инвестирана в имоти в България.

Официално Ружа Игнатова се издирва от 2017 година. Неофициално 40-метровата ѝ яхта "Давина", за 15 млн. евро, кръстосвала Черно море цяло лято.

"Това е класическа измамна схема от типа пирамида. В България имаше не един и два подобни случая преди години. OneCoin просто притежава легитимно лице и достатъчно добър маркетинг. Използва се модерната дума "криптовалута". Инвестициите в нея, както и очакваният ръст, липсата на инфлация и възможността всяка една трансакция да бъде контролирана, подлъгва хората, че е нещо изключително сигурно и няма как да не бъде доходоносно в бъдеще" коментира в студиото на "България сутрин" експертът по киберсигурност Спас Иванов.

Според финансови консултанти хората, инвестирали във фалшивата криптовалута, трябвало да се усъмнят още в самото начало, заради високата първоначална вноска и обещанието да си върнеш инвестицията посредством вноската на други хора, а не от продажбата на продукти. Това е сигурен белег, че става дума за пирамида.

Адресът на OneCoin в България е на емблематичния площад "Славейков" 6А. Сградата е закупена от Ружа Игнатова през 2014 година за 3.7 млн лв. Инвестициите ѝ в скъпо недвижимо имущество продължават само на метри от сградата на парламента с имот за 5 млн. евро.

"През 2016 и 2017 година беше най-големият бум на криптовалутите. По това време имаше десетки, дори стотици подобни компании. Липсата на всякакви регулации привличаше много хора. Това обаче безспорно е нож с две остриета, тъй като няма никакъв контрол", отбеляза финансистът Преслав Райков.

Пред Bulgaria ON AIR той обясни, че Ружа Игнатова е предлагала OneCoin на хора от Азия, Индия и Африка, където хората са неинформирани и много лесно могат да бъдат подлъгани.

"В САЩ или в Европа, където гражданите са осведомени, тази пирамида се разпознава много лесно и не би пожънала успех", подчерта още Райков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Румен преди 5 години
От времето на соц. "ПИРАМИДИ, ПИРАМИДИ, ФАРАОНИ"--
13
1
 
3
 
! Отговори
има разлика преди 5 години
в отношението към тези пирамиди.Един собственик на подобна, беше осъден в България на 20г., пълна конфискация на имуществото, движимо и недвижимо.Процесът беше доста бърз, въпреки, че въпросния възстанови всички влогове и удоволетвори всички претенции нао вложителите.Тук имаме на порядъци по-голяма сума, собственикът не го безпокои никой в българия, коли с логото на фирмата си шариха навсякъде.Вероятно подплатата е друга.А тук тази ра
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поканените експерти или не знаят как работи криптовалутата или съзнателно не казват. Криптовалутите изобщо не са сигурни. Това че всички са съгласни за транзакцията не е гаранция за сигурност, всичи могат и по телефона да се съгласят, или на маса в ресторанта - това сигурност ли е? Двамата "специалисти" са доста съмнителни - тезата е: криптовалутата на Ружа е лоша, другите са сигурни и добри.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самата технолоция блокчейн е високо рискова. Не се знае колко дълго може да гарантира сигурността на транзакциите. И не дава никакви гаранции. Да не говорим, че сега по малко от 1% от транзакциите са в криптовалути, и една транзакция трае по няколко часа. Ако повече хора започнат да използват криптовалути блокчеий технологията ще рухне, една транзакция ще трае месеци, просто няма толкова "майнъри" да обслужват милиони транзакции. Плащаш и чакаш половин година да получат парите и пратят стоката.
10
1
 
5
 
! Отговори
... преди 5 години
Хе хе! И после ми обясняват колко сигурна била криптовалутата! Хе хе хе хе! Епя таз статия показва колко сигурна е криптовалутата! А именно никой нищо не знае за нея и разни ей такива правят милиарди за година от криптовалутата! Е това, че после се оказваш "леко" изммен от криптовалутата това е друг въпрос!
9
0
 
14
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Крайно време е за класация - Мошеник на годината...
8
1
 
13
 
! Отговори
ONE SCAM преди 5 години
Оня Бургазлията Димитър Маринчев и неговия лакей Ангел Камбов излъгаха стоитици глупави мераклии за бързо забогатяване .Тях няма ли да ги подведете под отговорност !!!Прокуратурата да се самосезира .Ощетените да се оплачат .Двамата са измамили наивни Българи за няколко милиона Евро !!!
7
0
 
11
 
! Отговори
Как беше успяла преди 5 години
онази женица за по-малко от 10 години да завърши висше образовани по специалност, по която се следва у нас /а тя живееше през цялото това време в една от най-престижните западни столици и си гледаше семейството/, как бе започнала работа и набрала такава скорост, че да стане директорка? Мистерия, но с два жокера - и бащата, и свекърът на женицата бяха не кой да е по социалистическо време. И после, по случай пенсионирането й, хоп - жена на годината.Затова не се чудете, у нас се случва фантастика.
6
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко криптовалути базирани на блокчейн са пирамиди. Това е технология обречена на провал още по дизайн. Първите могат нещо да спечелят, но на повечето хора парите ще изгорят.
5
0
 
13
 
! Отговори
Нашенски мистерии преди 5 години
Преди няколко години жена на годината, но в друга сфера, стана една, която докъм средата на 80-те години беше само със средно образование и без никакъв трудов стаж. Удобно беше забременяла, завършвайки гимназия, от човек, който заминаваше на апетитна длъжност в чужбина и повече от 10 г. тази живя на негов гръб и си гледаше децата. Когато я обявиха за жена на годината, разбрахме от вестниците, че в началото на 90-те години била станала директорка на бълг.училище в чужбина. Как е успяла за по-малк
4
0
 
19
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Тази май беше бизнес дама на годината, имаше и една банка на годината, не знам си какво на годината и накрая всички се оказват мошеници.
3
0
 
25
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
One Coin беше елементарна за разпознаване схема Понци. Не можеш да я търгуваш свободно из борсите както останалите крипто валути.Купуваш някакви обучителни пакети които са абсурдни за света на реалните крипто валути,Липсата на Блокчейн който да поддържа валутата,разпространение чрез МЛМ маркетинг,бонус схеми и други.Стигам до заключението ,че само Ид.иот би инвестирал в подобна "валута". Така ,че няма как да ми стане жал когато Ид.иот си загуби парите. Те просто не заслужават да имат пари!
2
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Pети ден само с това ни занимават медиите, особенно bТV от сутрин до вечер във всяка емисия, голямо откритие.
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Д-р Ружа е излекувала мераците за бърза печалба на много люде...