OneCoin – пирамида за милиарди, а зад нея: Кралицата на криптовалутите

Ружа Игнатова не се укривала, а прекарала лятото в Созопол
10 мар 2019 07:45,
188
OneCoin – пирамида за милиарди, а зад нея: Кралицата на криптовалутите
Снимка: Facebook, Cryptoqueen

Пирамида по старата схема в условията на новите технологии. С това се е занимавала Ружа Игнатова, българката, обвинена от американската прокуратура в престъпна схема за милиарди долари.

"Кралицата на криптовалутите" д-р Ружа Игнатова и брат ѝ Константин Игнатов са обвинени от прокуратурата в Манхатън в изграждането и ръководенето на пирамидална схема за милиарди за продажбата на измамническата криптовалута уанкойн (OneCoin), предаде Ройтерс. Двамата са основатели на компанията OneCoin Ltd.

Според обвинителите в САЩ 33-годишният Константин, който понастоящем ръководи компанията, и 38-годишната му сестра Ружа са подвеждали инвеститорите, обещавайки им големи печалби при нисък риск. Данни на американските прокурори показали, че OneCoin все още функционира и има над 3 милиона участници, пише "24часа".

Още по темата

Според разследването поне $1,2 млрд. са били изпрани в над 20 държави. За 2 години (от последното тримесечие на 2014-а до септември 2016 г.) компанията на Игнатови имала печалба от 2,23 милиарда евро (2,51 млрд. долара) от продажбата на 3,35 милиарда евро (3,77 млрд. долара), установило разследването.

Обвиняемите са създали “компания за криптовалута за милиарди долари, основаваща се изцяло на лъжа и измама”, се казва в изявлението на федералния прокурор за Манхатън Джефри Бърман. По думите му инвеститорите са били лъгани, а обвиняемите са забогатявали.

Прокурорите твърдят още, че OneCoin няма реална стойност, не предлага на инвеститорите начин да проследят вложените пари и с нея на практика не може да се купи нищо. Схемата действала като маркетингова мрежа, в която членовете получавали комисиони за привличането на нови членове, купуващи пакети от криптовалутата.

Според окръжния прокурор на Манхатън Сайръс Ванс става дума за “пирамидална схема от старата школа върху платформа от новата школа”.

Константин Игнатов е бил арестуван от ФБР миналата сряда на международното летище в Лос Анджелис, докато опитвал да се качи на полет за България. Срещу него е повдигнато обвинение в заговор за извършване на измама, посочва агенция Блумбърг.

Сестра му Ружа, която според американските власти е истинският лидер на схемата, е в неизвестност от октомври 2017 г. Тя е обявена за издирване с международна заповед за арест от прокуратурата в Германия. Срещу нея сега американските магистрати са повдигнали 5 обвинения: за присвояване, участие в организирана група за присвояване, измама с ценни книжа, пране на пари и съучастие в измама с ценни книжа. Ако бъде задържана, минималната присъда, която би могла да получи, е 20 г. затвор.

Друг обвиняем по схемата - 50-годишният Марк Скот от Флорида, не се призна през септември м.г. за виновен по обвинение в заговор за изпирането на над 400 милиона долара от OneCoin Ltd.

През януари 2018 г. българските власти претърсиха офисите на OneCoin Ltd в София във връзка с международно разследване по подозрения, че виртуалната валута може да е била използвана от организирана престъпна група, припомня Блумбърг. Криптовалутата OneCoin e била обект на разследване също и във Великобритания, Ирландия, Италия, Канада, Украйна, балтийските държави, Китай.

Ружа Игнатова е родена в България, но на 10-годишна възраст заедно със семейството си заминава за Германия. Преди да се завърне в родината си и да започне бизнес кариера, Игнатова завършва магистратура по икономика в университета в Констанц, Германия, и икономика задочно в Хаген. Твърди, че е защитила докторантура по право в Оксфорд.

Криптовалутата уанкойн Игнатова създава през 2014 г., като твърди, че много скоро тя ще погребе популярния биткойн. Прави грандиозни представяния пред публика в различни държави, на които твърди, че предлаганата от нея криптовалута е бъдещето на финансовите пазари.

През 2015 г. тя купува ресторант "Крим" в София, а малко по-късно се сдобива и с емблематичната къща на бившия кмет на София Димитър Моллов на пл. "Народно събрание", както и офисът на компанията "ОneCoin" на пл. Славейков. Преди две години обаче сградите отново сменят собствеността си и тя остава наемател.

Оказва се, че бизнесдамата е прекарала лятото не укривайки се, а напълно свободно разхождайки се из Созопол.

“Виждахме я редовно, остана доста време, а яхтата ѝ зимува тук. Забелязва се отдалече, защото е най-внушителна сред останалите на пристанището”, каза предприемач от Созопол. Той видял за последно Игнатова през август м.г.

Шармантната дама била забелязвана да се разхожда из центъра на Стария град, но повечето време прекарвала на яхтата, разкриват запознати. Често посрещала гости на луксозния плавателен съд.

Според местни основателката на виртуалната валута притежавала и имот на Буджака, където тузарски вили имат известни - и не толкова - олигарси, сред които и банкерът Цветан Василев. Мълвата носи, че Игнатова преоткрила Созопол с помощта на българин, известен с прозвището Оризовия бос. Тя се сближила с него и съпругата му, докато двойката се укриваше в САЩ заради разследване у нас за пране на пари, рекет и заплахи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами да пуснат секретните патенти и ФИЗИКАТА за СВОБОДНА ЕНЕРГИЯ, щом са решили да им убиват бизнеса...tayna.cf
138
2
 
3
 
! Отговори
Даола преди 5 години
Питам се, ако г-жа Игнатова е финансов министър на България, дали няма да е по-полезна за България от сегашните ?
137
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уфффф, че грозна тая бе!
136
1
 
6
 
! Отговори
А 2 преди 5 години
Зад всекакви измами и простотии стои алчността и лакомията на дадени човеци - да имат все повече, без да работят....
135
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно щастливото число на родните "финансисти" е 4'000'000'000.Другарят Василев беше "банкер на годината" (няколко пъти), после едни 4'000'000'000 лева "изчезнаха" и го "издирват"...Другарката Ружа е била бизнес-дама на годината, казват че 4'000'000'000 този път долара са дали фира и в момента също я издирват.Просто съвпадения...
134
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как е станало това с Оксфорд- интересно щото, нали, само у нас става така...
133
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С толкова милярди сигурно ще корумпира и президента на щатите
132
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кралицата на крипто-валутите...................хаха.................голяма работа е тая мацка!!
131
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Всички криптовалути и всичко свързано с блокчейн е пирамида. Но защо само OneCoin арестуват, а Биткойн и Етериум не ги закачат?"За троол, като теб, това "изказване" е леко падение........ OneCoin, няма нищо общо с другите крипто които споменаваш....... и не аз няма да ти дам разликите.......Опитай с Google search.......много по лесно е от трооленето.
130
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Всеизвестно е , че всички криптовалути са пирамиди.""Всеизвестно" стана на всички, че нямаш идея от криптовалути.....
129
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пирамиди ,фараони и балъци за милиони
128
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеизвестно е , че всички криптовалути са пирамиди.
127
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЕм браво на тебе!
126
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 142Ами спри да плащаш парно утре :)--аз не лащам и не ползвам парно от 5 години и всеки път "топлата" има да ми връща.кво парно ве, то 20 градуса навън, а зима, като зима, няма от 10 година
125
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"когато сегашното ти "имАне" в акции, макции и други дериватни глупости започнат да губят "стойност", защото Тълпата НЕ вече не "консумира"!"Да, случва се, ама все е за малко.
124
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 129Ами спри да плащаш парно утре :)
123
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 140 Имента те дразнели ... комплексар с коплексара си. Ти сигурно ще си баща на Джожефин и Джейкъб, нали?
122
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Големи далавери ,големо пране, големо източване.За мен всичко това е нормално в ненормалната ни държава и свят в който живеем.Само се дразна на тези селски имена.Ружа,Гинка,Калинка,Гошка и т.н.
121
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1 както винаги кърти мивките.
120
3
 
10
 
! Отговори
даа преди 5 години
И аз като анонимен по-долу се дивя. Всеизвестно е , че всички криптовалути са пирамиди. То е ясно, че първите печелят. Но защо само за едната има арестувани.? Нещо май тук е борба за контрол.