Отлив на туристи от Черноморието, прилив на промоции

Удължават се и сроковете за ранно записване
12 мар 2019 09:30, Петя Славова
99
Отлив на туристи  от Черноморието, прилив на промоции
Снимка: архив, Булфото

Заради отливът на чужди туристи от нашето Черноморие, срокът за ранни записвания бе удължен от хотелиерите ни. Родни туроператори предлагат промоции на българските туристи с цени като през февруари до края на март, предаде "Монитор".

Офертите за почивка на брега на морето са по-ниски с 10 на сто при резервации до 31 март, отколкото в последния момент преди сезона. До 15% е отстъпката, ако запазим сега, а не на рецепцията на хотела, коментираха от бранша. Но това ще натовари бюджета ви сега, защото задължително трябва да платите на 100% почивката по резервация до 15 календарни дни от датата на потвърждаването й.

И въпреки значително по-слабия интерес, цените за летния сезон у нас нарастват със 7 - 11%. "Няма как да имаме спад", категорично заяви директорът на Института за оценки и анализи в туризма Румен Драганов пред bTV.

Според него това е така, защото имаме ред увеличения – на бензина, горивата, енергоносителите, както и увеличение на заплатите на персонала. Най-много туристи засега са се записали за нашето Черноморие от Германия и Русия. Драганов обясни, че това е предварителна статистика за сезона, защото в някои страни туристите са по-организирани относно почивката си, но ще има изменение, смята той.

Според Драганов, изключително занижените нива на броя на туристите не можел да се определи преди да е минал сезона. По думите му, периодът е динамичен и има изкуствено забавяне с цел да се привлекат клиенти.

И въпреки спада, подготовката за сезона по Черноморието кипи. За лятото обаче се търси многократно повече персонал и заплащането скача. Младежите от Aнглия, които пълнят улиците на курорта Слънчев бряг през лятото, тази година ще са значително по-малко. Хотелиерите си обясняват резкия спад на предварителните резервации с Brexit.

Още по темата

По данни на туроператори около 10% по-малко са заявените чартърни полети към морето за лятото. Най-голям е спадът на германските туристи - около 25%, а също и от Русия, където спадът е към 20%. Голям проблем е и намирането на персонал. Концесионери на плажове дори финансират обучението на спасители срещу условието няколко сезона след това те да останат на работа при тях.

 Малък процент от нашите почиващи ще изберат културния туризъм понеже той се рекламира много лошо, коментира директорът на Института за оценки и анализи в туризма. Най-много - над 70%, ще почиват при роднини, а 38 на 100 вече са направили своята резервация още от миналата година.

Увеличили са се и оплакванията не само у нас, но и от чуждите хотели, каза Игнат Арсенов, директор на Европейския потребителски център. Ако за миналата година са били 6%, сега са 10%.

Той посъветва и да внимаваме с платформите, с които правим договора и плащаме за почивка. Трябва да се проучи хотелът – има отзиви на вече били там, рейтинг на курорта, можем да видим хотела на страницата, добави Арсенов.

Той бе категоричен, че не е необходимо да правим скандали, ако нещо не е наред, а да съберем снимкови доказателства, както и да подадем жалби на рецепцията и към Европейския потребителски център.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
2
 
! Отговори
Никола преди 5 години
До 1234Ха ха ха - голямо изказване!Ти да не би да знаеш какви са приходите на частните хотелиери.Те никога не са губещи!
74
1
 
8
 
! Отговори
100 % вярно преди 5 години
До: Крадлив гербераст"Лошо обслужване, мръсотия, липса на места за паркиране, липса на достатъчно тоалетни, силна чалга музика, липса на елементарна сигурност и високи цени. Това представляват българските курорти. Гърците, турците, румънците пък и македонците ни превъзхождат във всяко едно отношение."И да допълня горното: На практика плажна ивица липсва, защото мутрите, които "стопанисват" плажовете, са поставили чадърите почти до водата и не е възможно, почиващите да легнат и да се пекат.
73
1
 
13
 
! Отговори
Пепката преди 5 години
За ресторантите - качеството на обслужване и храната, има ли смисъл да коментирам ? И накрая като теглиш чертата и виждаш, че си изхарчил пари, с които например можеш да отидеш ти и половинката ти в Испания за 7 дни на ол инклузив, в Гърция или като цяло на някое място, на което ще получиш отношение и качество за това, което си платил. Пълни смешници. Дано фалират. Обзор за това е толкова западнал и е слаба дестинация вече. Предстоят и други.
72
1
 
3
 
! Отговори
Пепката преди 5 години
Другата година 2018, бяхме си наели стая от къща за 9 дни. Идва пак хазяина и понеже не си е направил явно сметките добре, посредата на 5тия ден ни мести в съседната сграда, която е в същия двор, в къща на която дръжките от гардероба бяха изкурубени дръжки на стари прозорци и какви ли не други простотии, а ти си си платил не за това. След 2 дни ни връща пак в друга стая. И бяха едни разправии, местения, пълна простотия, без да те обещетят по-никакъв начин.
71
1
 
6
 
! Отговори
Пепката преди 5 години
Е какво очакват. Аз след миналата година, да не изброявам и предишните, повече няма да стъпя на нашето море. 2017 не бяхме на хотел, а си бяхме наели къща, хазяйна, които живееше отсреща, денят в който трябваше да си тръгнем и да освободим до 12, в 8 сутринта ми вкара хора за оглед докато спим. И аз се събуждам пиян, защото съм се забавлявал до 6 сутринта и се чудя и се мая какво се случва. Ставам и се разкарвам по *** да се оправям да си тръгвам.
70
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
duvarite na morskata gradina v Burgaz padnaha li?
69
1
 
8
 
! Отговори
катастрофа преди 5 години
До море и мъкаКакво ще стане с поминъка на местното население, дето усилено строяха квартири?
68
2
 
7
 
! Отговори
прозорец към света преди 5 години
До море и мъкаСамо гледахме чужденците как си живеят веднъж в годината а мислехме че е вечно!
67
2
 
7
 
! Отговори
море и мъка преди 5 години
До ИстинатаИ без море може да се живее!През соца се ходеше за валута, флиртчета и парици! Сега не е нужно! Може и на сухо.
66
3
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
А бе тонка руснаците не са ли комунисти, а англичаните?
65
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
goliam priliv fishove bg zaplati na bg turisticheski europersonal v internet ima.... i tornado....v noi i zdravnata bg kasa...pazi se ataka, ide li tzunami...
64
4
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
И много хубаво си мирише нашего море.
63
6
 
2
 
! Отговори
тонката преди 5 години
Е ПА МНОГО СИ Е ХУБАВО МОРЕТО. САМО КОМУНИСТИТЕ НЕ ГО ХАРЕСВАТ
62
1
 
22
 
! Отговори
АБВ преди 5 години
До Анонимен 59Защо мислиш, че се води кампания против българския черноморски туризъм? Презастрояване, липса на зелени зони, места за паркиране, скъпотия и по ресторанти и по хотели, чалга до зори, липса на свободни места по плажовете - заради платени шезлонги и чадъри, липса на пречиствателни станции - всички сме виждали отходните тръби и сме прекарвали една част от почивката си в тоалетните , наркотици, ***, повръщащи пияници! Няма да изброявам повече. Кое от изброеното е лъжа?
61
1
 
6
 
! Отговори
men преди 5 години
другата идея ми е да попръцкваме всички здраво, бобец минимум 2 пъти на ден и като се стопя арктическия океан че остане само стара планина отгоре и рила и пирин върховете, че сме като хаваи батенца. а бетонините лабиринти че ги маркетираме като останките на атландтида. статуята на буда български че остане обаче да ни грэ дори като той залезе. да ни напомня добрините му.
60
2
 
5
 
! Отговори
туроператор преди 5 години
отенънка на примоциите кафеникъв ли е че това е модрения цвят сега. и че има ли безплатно стрептококи мезенце. микронна кухня батенца, шпаниолите и джабарите репички да хапват. а може да е заради брегоукрепването отлива. укрепиха брегот, нема вълни, нема плазхцже, нема барче, нема сърфче, нема мадамки. мисля че ако построим една статуя на буда български че върнем интересот. да се вижда от резово до романия. че я изтепосаме над слънчака като исус над рио.
59
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И алчността си има граници. ГГЗатрива
58
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Kato e tolkova hubavo zasto vladikite, popovete, hodjite i imamite ne vodiat tam jenite i decata si?! Kato e tolkova hubavo zasto Sergej Stanishev, Kornelia Ninova, Georgi Pirinski, Georgi Parvanov, Rumen Petkov, Boyko Borisov, Irina Bokova, Darina Pavlova, Iliana Iotova, Marin Raykov, Liliana Pavlova, Ekaterina Zaharieva, Vejdi Rashidov, Cecka Cacheva i Elena Ioncheva ne lejat tam na plaja i da si gukat sladki politicheski razdumki i svalki?!?! Hem da investirat v bg plajna vlajna ikonomika?
57
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До всички еко талибани, да не кажа еко гей ове. Стига сте ревали за този бетон, погледнете Канкун, там бетон няма ли. Даже на Слънчев бряг, няма толкова бетон в сравнение с излетия по небостъргачите там. Така че спокойно продължете да си пасете овчиците и козичките и не се занимавайте с неща, които са по-далече от мястото до където може да хвърлите тоягата си.
56
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Nad 4,9 miliona bg turisti ne sa dovolni ot bg turizam. te davat losha ocenka v internet. mvr i mediite prelivat ot oplakvania na turisti v rbg. fakt e. bg politici, deputati, prezidentskite naznacheni, bg generali, bg oficeri, bg morski kapitani, benete, benere, ban, benebe.nikoi ne iska da pochiva na bg more.a tova sa vse nai-skapoplatenite obrazovani bg slugi na bg narod suveren.ne otivat tam, poneje ne e hubavo.nito patriarh, vladika, pop, muftia, hodja, imam, nito Simeon, nito sestra mu.