Отлив на туристи от Черноморието, прилив на промоции

Удължават се и сроковете за ранно записване
12 мар 2019 09:30, Петя Славова
99
Отлив на туристи  от Черноморието, прилив на промоции
Снимка: архив, Булфото

Заради отливът на чужди туристи от нашето Черноморие, срокът за ранни записвания бе удължен от хотелиерите ни. Родни туроператори предлагат промоции на българските туристи с цени като през февруари до края на март, предаде "Монитор".

Офертите за почивка на брега на морето са по-ниски с 10 на сто при резервации до 31 март, отколкото в последния момент преди сезона. До 15% е отстъпката, ако запазим сега, а не на рецепцията на хотела, коментираха от бранша. Но това ще натовари бюджета ви сега, защото задължително трябва да платите на 100% почивката по резервация до 15 календарни дни от датата на потвърждаването й.

И въпреки значително по-слабия интерес, цените за летния сезон у нас нарастват със 7 - 11%. "Няма как да имаме спад", категорично заяви директорът на Института за оценки и анализи в туризма Румен Драганов пред bTV.

Според него това е така, защото имаме ред увеличения – на бензина, горивата, енергоносителите, както и увеличение на заплатите на персонала. Най-много туристи засега са се записали за нашето Черноморие от Германия и Русия. Драганов обясни, че това е предварителна статистика за сезона, защото в някои страни туристите са по-организирани относно почивката си, но ще има изменение, смята той.

Според Драганов, изключително занижените нива на броя на туристите не можел да се определи преди да е минал сезона. По думите му, периодът е динамичен и има изкуствено забавяне с цел да се привлекат клиенти.

И въпреки спада, подготовката за сезона по Черноморието кипи. За лятото обаче се търси многократно повече персонал и заплащането скача. Младежите от Aнглия, които пълнят улиците на курорта Слънчев бряг през лятото, тази година ще са значително по-малко. Хотелиерите си обясняват резкия спад на предварителните резервации с Brexit.

Още по темата

По данни на туроператори около 10% по-малко са заявените чартърни полети към морето за лятото. Най-голям е спадът на германските туристи - около 25%, а също и от Русия, където спадът е към 20%. Голям проблем е и намирането на персонал. Концесионери на плажове дори финансират обучението на спасители срещу условието няколко сезона след това те да останат на работа при тях.

 Малък процент от нашите почиващи ще изберат културния туризъм понеже той се рекламира много лошо, коментира директорът на Института за оценки и анализи в туризма. Най-много - над 70%, ще почиват при роднини, а 38 на 100 вече са направили своята резервация още от миналата година.

Увеличили са се и оплакванията не само у нас, но и от чуждите хотели, каза Игнат Арсенов, директор на Европейския потребителски център. Ако за миналата година са били 6%, сега са 10%.

Той посъветва и да внимаваме с платформите, с които правим договора и плащаме за почивка. Трябва да се проучи хотелът – има отзиви на вече били там, рейтинг на курорта, можем да видим хотела на страницата, добави Арсенов.

Той бе категоричен, че не е необходимо да правим скандали, ако нещо не е наред, а да съберем снимкови доказателства, както и да подадем жалби на рецепцията и към Европейския потребителски център.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
51
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
До Бирено мечеХубаво е да подкрепяш наш туризъм, но той се превърна в мутризъм.
14
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никога вече на Мутроморието.
13
0
 
42
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Мафиотите изгониха българските туристи, сега се надяват на чужденците. Няма нормален българин, който да предпочита българското Черно море пред някое нормално място за почивка.
12
0
 
45
 
! Отговори
Ром"с преди 5 години
Ходех само на нашето Черноморие и то години наред и то при възможност ,че мога да си позволя и в чужбина да отида ,но ме биеше патриотичното,докато не му изневерих веднъж и то не моя воля ,а бях "изнасилен")да отида до Корфу....след това въОбще и не мислех за нашето море.Преди 2 години отново бях "заставен" да отида до нашето Черноморие и на вторият или третия ден прекратихме почивката си и напуснахме и отидохме на село .... .
11
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този, който направи промоция да не се застроява повече, ще удари кьоравото.
10
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
никой не иска да летува в стил лопедиум - да гледаш плажа през прозореца на тоалетната а от вратата да ти подават хапчета против разстройство .
9
38
 
6
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 5 години
Време е да се въведат планираните преди години ваучери за почивки в БГ-то. Всеки месец да се удържат на работниците по едни пари и лятото да могат да ходят на почивка в БГ срещу тези пари.
8
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бирено мечемечо, сигурен ли си, че точно БГ туризма подкрепяш ?..........или "БИЗНЕСМЕНИТЕ ", които презастроиха с хотели чак до вълните ?
7
1
 
60
 
! Отговори
ПрограмистЪт преди 5 години
Каквито щат промоции да пускат - на българското черноморие не стъпвам.Парите си харча с удоволствие за почивки в Гърция.Да са му мислили българските 'хотелиери' като го съсипваха.
6
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само противоречиви новини се пишат, един ден се пише че имало рекорд по посещаемост другия ден се пише че има отлив на туристи. Само да се намирате на работа драскате скалъпени новини.
5
4
 
46
 
! Отговори
Да разчистим терена преди 5 години
Черноморието не е за почивки, а за военни учения. Какви туристи, какви 5 долара чакате.
4
3
 
36
 
! Отговори
доволен селянин преди 5 години
мен кво ме интересува я си одим на бело море офертите са по добри
3
4
 
53
 
! Отговори
1234 преди 5 години
Бай бай туризъм. С толкова русофобия и лоша инфраструктура този бизнес е обречен в Бългрия. От сега казвам че тази година приходите ще са със драстичен спад
2
28
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално, след като си чуждопоклонник!
1
6
 
44
 
! Отговори
татарин преди 5 години
турция е много евтина и хотелите и сервисът е на много по високо ниво от българия