Нов сезон, стар проблем. Дефицит на готвачи, бармани, камериерки...

Ще спасяват ли чуждестранни работници родния туризъм?
19 мар 2019 11:05, Красимир Ангелов
128

На прага на летния сезон бизнесът у нас отново се изправя пред стар проблем - липсата на кадри. Хотелиерите са пуснали още през януари обяви за набиране на персонал за морето. Притиснати от дефицит на готвачи, бармани, сервитьори и камериерки, те обещават и по-високи заплати.

Анелия Крушкова, която е бивш председател на Агенцията по туризъм, каза в ефира на Bulgaria ON AIR, че за поредна година се говори за липса на кадри в българския туризъм.

По думите ѝ няма как сезонът да мине без чужди работници по черноморските ни курорти. С това се съгласи и Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Той даде пример с Полша, която по думите му е взела 2 милиона украинци и там вече не се говори за проблем на пазара на труда.

"Голямата драма на нашите хотелиери и всички, които участват в туристическата атракция, е обучението, образование, квалификацията", каза Анелия Крушкова в студиото на "България сутрин". Според нея бизнесът не търси кадри на правилните места и няма воля да ги обучава, защото след това подготвените кадри си намират работа в чужбина.

Теодор Дечев се съгласи и подчерта, че една препоръка от 5-звезден хотел върши за работника много повече работа от диплома. Той допълни още, че навсякъде по света в туристическия бранш има проблеми с намирането на кадри и винаги това се решава с внасянето на хора.

"Всеки трябва да си прави сметката и когато може да си позволи по-голямо възнаграждение, добре е да го дава, защото както се казва - най-добрата мотивационна книга се печата в печатницата на БНБ. Човек трябва да си дава сметка, че възнаграждението е най-проверената мотивация за работа", посъветва още Дечев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
36
 
! Отговори
бях там преди 5 години
Какво обещават, бях там миналата година на рецепция! Уж нямало да ми е 660лв заплатата, а феноменаааалните 820! Шефа няква дърта мутра поряза всички с измислени глоби, нямало ги кърпи, липси от мини бар и тн. И то излезе че работих без пари! Взимаха дори ученици да работят, абе всеки без значение! Забавени пари, уж обещания за някви % което се оказа лъжа,все проблеми и дълги смени! Ако идете там ще работите за дребнави, алчни и нагли хора!! Не ходете да работите на морето, съвет от мен!
56
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това, че запларите на хората в ресторантьорския бизбес са малки, не отговаря на истината. Заплатите зависят според стандарта на курорта, населеното място. В най-забитите и затънтени места може и да са по 800-1000 лв заплатите на месец, но пък идете в някои по-посещавани места. Познавам момчета, които започнаха като сервитьори и бармани, а сега са началници с опит и под 20 000 на месец по време на сезона не падат. А обикновен сервитьор си докарва по около 150-200 на ден.
55
1
 
14
 
! Отговори
доволен селянин преди 5 години
я мое готвим чеверме ама сакам 3000 юрочекам оферти
54
1
 
19
 
! Отговори
до предприемачите преди 5 години
преди много години работих сервитьор за 2 месеца, предпреимачите искаха да отчитаме 105% от порьчките...веднъж си позволих да НЕ разделя пакетчето капучино на две, а го сипах цялото на една готина мацка. Тя каза, че по-гадно капучино не е пила...та така
53
3
 
3
 
! Отговори
DEA преди 5 години
До АнонименZAINTRIGUVAME VASHATA UFERTA IMAM SAMO EDNA PRETENCIA DANE E V VARNA A V BURGASKIA RAION
52
0
 
16
 
! Отговори
Хитрия заек преди 5 години
До предприемачКато цяло си прав, но никой с определен опит зад гърба си, няма да се хване на сезонна работа за стотинки. Младите пък искат да живеят, да си намерят половинката и т.н. а с минимална заплата ходи сваляй гаджета
51
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аре стига тлупости. Хората които искат да работят (а не само да лежат и да се скатават и накрая да искат пари) ходят всяко лято на морето и всички са доволни от тях. Както шефовете им, така и хората отишли на почивка и срещнали се с тях. Проблемът е, че българинът е мързвлив и алчен и напоследък и силно неграмотен и жадува за мракобесие.Тупат се в гърдите, "България на 3 морета", пък като им претърсиш спалните помещения с лице от полицията и все им откриваш наркотици. Заплата 3000 лв малко ли е
50
2
 
32
 
! Отговори
aaa преди 5 години
Ами наемете си германци хахаха
49
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мутристан, Мутроморие, Мутрокурорти, Мутрохотели, Мутроресторанти и Мутрозаведвния, мутри, мутри, мутри... с това всички е казано
48
1
 
33
 
! Отговори
49, преди 5 години
Няма да ти работят в обектите, пиле, никой няма ти дойде дори. Просто ще ти се наложи да ги затвориш - нито ще си намериш роби, нито клиенти с този подход.
47
35
 
5
 
! Отговори
Предприемач преди 5 години
Тук пишещите сте безработни хейтърите явно. Все с големите претенции, ама като ви се даде една елементарна работа да свършите я бастисвате. Аз не искам нашенци да ми работят в обектите. Бих плащал двойно на украинци и секви други, щото са дисциплинирани и квото кажа се прави веднага и питат за още работа после. Нашенците им дай само да скатават, крадат и злословят. Народопсихология
46
1
 
17
 
! Отговори
Антъни Б. преди 5 години
Е как няма? толкова формати за готвачи по тивитата! ако дадат 600 лева тръгвам веднага!
45
0
 
16
 
! Отговори
Хитрия заек преди 5 години
До АнтиАз да съм казал нещо друго?Тези които не ги мързи и имат малко повече акъл или избягаха или се занимават сами с някакъв бизнес.
44
1
 
24
 
! Отговори
гуню преди 5 години
Честно, кво да се коментира, всяка година същото. Затваряй и готово.
43
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бай, бай стойте си в мизерните хотели в бетонни комплекси при липса на чистота, хигиена и подръжка. Съсипана природа от алчността на разни местни Панайотчовци. Анталия, Кушадасъ и Гърция - за пореден път ще излизат печаливши за разлика от родните пукали, които гледат да жулят туристи като за последно и после се чудят що от сезон на сезон им намаляват хората. Щото нямат елементарното човешко отношение.
42
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"хотелиери" - замърсяват морето, не плащат заплати, осигуровки и данъци. Е няма токова мърляви работници.
41
0
 
16
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
До Хитрия заекХитърчо, персонала отдавна е зад граница.Даже български турци (шофьори напр.), избягаха на Югоизток.
40
1
 
15
 
! Отговори
Варна преди 5 години
А,защо ли?????!!!!!!!
39
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мечтаната обява за назначените капиталисти от БКП-БСП за собственици на хотели е : - Търсим работници с висше образование, да знаят минимум три западни езика, да работят 24 часа поради липса на повече, заплата от 600 до 605 лв., предимство имат тези , които ще работят безплатно.
38
0
 
35
 
! Отговори
Хитрия заек преди 5 години
Персонал има, но е в чужбина!