Шоковото повишаване на тока - неизбежно. Чака ли ни 20% увеличение?

Не можело да се прави социална политика с цената му, смята експерт
Обновена: 9 апр 2019 09:17 | 9 апр 2019 09:16, Петя Славова
497

Националната електрическа компания е поискала близо 20% увеличение на тока за бита и малките фирми от 1 юли.

Според доклад на НЕК прогнозната средна покупна цена на тока за бита и регулирания пазар от 1 юли е 151 лева за мегават, което е с близо 20% повече от утвърдената цена за текущия период.

Трите електроразпоредителни дружества заговориха за поскъпване, но със стойности наполовина на цитираните - между 8% и 9%.

Още по темата

По думите на бившия директор на ЕСО Валентин Колев пред Bulgaria ON AIR поскъпването на тока е неизбежно, тъй като разходите за въглеродния диоксид са се увеличили много.

Според бившия заместник-министър на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев парите, които се събират за енергетика, не отговарят на разходите.

По думите му, ако цените трябва да са пазарни и да се търси баланса в енергетиката, те трябва да са още по-високи.

"Има и друг проблем - не може да се прави социална политика чрез цената на електроенергията. Това, което трябва да се направи, е да се стимулира потреблението на хората, които не могат да си го позволят, а не задържане на цената на тока", коментира Куюмджиев в "България сутрин".

Според него ще бъде по-евтино за държавата да подпомага гражданите, които нямат възможности.

"Субсидирайки цената на електрическата енергия, ние субсидираме повече големите потребители, а не малките. Именно заради това би трябвало социалното министерство да поеме своите функии и за тези, които не могат да плащат да се осигури съответното подпомагане", съгласи се Колев.

Според Явор Куюмджиев вероятно е увеличението да бъде символично и няма да стигне до 20%, тъй като предстоят избори.

Колегата му обясни обаче, че ако се случи така, НЕК ще претърпи огромни загуби.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


497
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
362
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
поскъпването е заради цените на тока от веитата и маришките атомни централии затова щото част от тока от аеца се изнася- уникумпродажниците до стената
361
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
обикновените.....пак ревнаха за алтернативните източницинародите дето знаят за какво става дума чехия унгария си строят атомни централисаудитците дето немогат се оплачат от липса на слънце и територия където да се разположат панелите - неизползваема пустиня карат на въглеводородиа нашите продажни ид.ити пакза веитата ревнахафранция дължи развитието си на атомната енергия- вижте какъв е делът на тока от аец във франция- дето са във каменния век ?????????
360
2
 
23
 
! Отговори
33 преди 5 години
Това ще ни довърши окончотелно кото народ !
359
23
 
5
 
! Отговори
Дядо Соци преди 5 години
До Ганев 389 Ти остави Иван Костов. Той се е записал в историята като най успешния и единствен държавник.Да му благодарим че ни измъкна от блатото на Виденов.Да се връща и да поема държавата, че изгинааме.
358
9
 
11
 
! Отговори
Антибоко преди 5 години
Сегашното поскъпване е свързано и с поддръжката на въглищните централи. Аргумента е - За да имат работниците там разплата .......се обричат всички на страдания. Ако се даде пожизнена пенсия на всички работници там и техните семейства до десето коляно пак няма да бъде такова увеличение каквото е сега.... Изходът е не нови АЕЦ а нови технологии и ВЕИ,но...така ще страдат пък братята руснаци....и няма електорат за да се държи в подчинение страдат и профсъюзите.....Няма оправия с Боко и БСП...
357
7
 
20
 
! Отговори
Ганев преди 5 години
Поскъпването ще е заради договорите които е подписвал Иван Костов за Марица-2 и т.н. БСП пък ни върза с руснаците за Белене и там пари на вятъра. Изходът е Терминал-2 и останалите терминали.
356
6
 
9
 
! Отговори
До 370 преди 5 години
Не мога да я разбера вашата позиция. Хем държавата е корумпирана и политиците ***, хем искате да национализирате та да попадне всичко в ръцете на тия същите. БДЖ е пример за държавна компания. Искате ли и електропреносната мрежа да се стопанисва по същият начин.
355
0
 
25
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
Свикнали са си да се взима една сума пари от народа и като не успяват да я съберат вдигат цена,без значение ток ли е,данък ли, или каквото се сетят.Народа мре,емигрира,намалява и сумата намалява,но администрацията се увеличава и иска по-големи заплати.За 30 години 2 000 000 българи ги няма,но броя на депутатите е същия,а чиновниците три пъти повече.Най-лесно се вижда как и без да са 240 депутатите работа може да се върши,същото е при чиновниците.Нищо не правят заплати обаче взимат.Е как да стане
354
2
 
16
 
! Отговори
Игнат Раденков преди 5 години
Четете писмото на Игнат Раденков, и ако все още се чувстваме нормални и мислим, че има държава, трябва да посетим психиатър - Чудовищна Корупция разкрива този човек, и той трябва да е Главният Прокурор на РБ.След като прочетох писмото отричах, не вярвах, бях потресен, ужасен, повдигаше ми се от Октоподът завладял БГ.
353
3
 
15
 
! Отговори
Димата Руснака преди 5 години
ГЕРБ = БРИГАДАТА НА СИК !!МОЯ ОРТАК - ТИКВАТА = ГЛАВАТАРЯ НА УДАРНАТА БРИГАДА !...ВЕНЦИ СТЕФАНОВ И МАРГИНИТЕ = ОЦЕЛЕЛИТЕ ОРТАЦИ .АЗ НЕ ОЦЕЛЯХ .
352
1
 
4
 
! Отговори
Тъпи преди 5 години
Всички големи фирми и се субсидират от държавата ?Еееее кои са собствениците на големите потребители на ток ? Малките фирми и малди българи да фалират и напуснат страната но Мафията и Чужденците да получават привилегията от Държавата .Това ли съм разбрал???
351
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не виждам причина да се прави, живял съм в чужбина и тока който плащахме в квартирата беше някакви стотинки, дори по-евтин от България за времето си. Държавата е лош стопанин, а българина тарикат на дребно, все гледа да се набута на държавна службица и да не прави нищо, а па квото стане. Ето там е проблема, ако имаше повече контрол нямаше да има стотици хиляди, които си клатят краката и ощетяват хората с бездействието си.
350
3
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Точно толкова е 368, при 560 лева МРЗ получаваме 430 лева чисти! Мизерия за народа, а единици се къпят в лукс и охолство! Жестока държава, жестоки управляващи, не по-различни от Мадуро! Превърнахте ни в скотове!
349
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога най-после в България се появят истински политици - патриоти на Родината си? Отказаха се от Белене, отказаха се от Южен поток, макар че с тях и токът и газта щяха да поевтенеят. Само знаят да се кланят на Америка и Европа. Никой от тях не мисли за страната и народа си. Срам и позор на такива държавници!
348
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Благодаря, господа управляващи за подаръка. Защо изобщо сме ви избрали.Вече изнемогвали от където и да се погледне.На фона на вашето ограбване при мен ситуацията е, че не трябва да готвя на семейството си, както и да се къпем.Докарахте страната до вид на джунгла, а и сега ще замирише.Каквото и да пишем.Каквото и да правим ние избирателите наглото поведение на вас ви стана професия.Така е умния, интелигентния към такъв бърдак не се стреми.Лошото, че продадохте България за пари и пак пари
347
3
 
35
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
Накрая ще излезе Бойко по телевизора и ще каже:''Няма да е 20%,заповядал съм да се намали с 10%'',което е и истинската цел.Не му ли научихте номерата?Така накрая истинското повишение ще е 10% а овчедушния народ ще си рече:''Абе нали не го вдигнаха с 20%...'' и ще се примири отново.А догодина с още 10%,ама чак догодина за тези дето са оцелели!
346
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонимен366Искаш някой да ти осигурява доходи без да вършиш нищо полезно ли?Има и такива, ама явно ти не си се уредил.Ама принципно не е възможно.
345
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
техноимпекса ще го национализираме ли?
344
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Лъжат виИ ако не се получи и има режим на тока, ти каква отговорност ще носиш?
343
4
 
25
 
! Отговори
Лъжат ви преди 5 години
Крайно време е да се национализират всички стратегически отрасли - ток, вода, газ, оръжие, транспорт, болници, лекарства и т.н. Китайският модел се доказа като най-успешен. И Германия отчете като грешка раздържавяването на електропреносната мрежа и си я национализира обратно. Лъжат хората, че няма кадърни държавни управители, за да могат да продължат кражбите си.