Опасна тенденция: Заливат ни с имитиращи млечни продукти. Евтино ни е!

Сред причините - расте търсенето на евтини стоки
19 юни 2019 09:00, Петя Славова
80
Опасна тенденция: Заливат ни с имитиращи млечни продукти. Евтино ни е!
Снимка: архив, Булфото

Имитиращи продукти, произвеждани с използването на хидрогенирани растителни мазнини, получили популярното наименование палма заливат българския пазар, пише "Монитор".

По данни на статистиката на земеделското министерство количеството за първите 4 месеца на годината на декларираните продукти е 3757 т, или с близо 200 т нагоре, като за май прогнозното количество се увеличава с още поне 1000 т.

Една от причините е нарастващото търсене на евтините продукти у нас, а друга поевтиняването на суровината за производството на въпросните заместители. В последните 2 месеца цената на палмовото масло на световния пазар е паднало под 500 долара за тон и това определено ще стимулира нарастването на производството на имитиращи млечни продукти.

Още по темата

За първите 3 месеца у нас са внесени над 2715 т хидрогенирани растителни мазнини за над 3,2 млн. долара, сочат данни на НСИ. През миналата година импортът на химически променената растителна мазнина е бил 11 025 т за над 14,62 млн. долара. През новия век рекорден внос от 22 168 т е отчетен през 2006 г. Най-скъпо - почти 25,8 млн. долара, са стрували доставките през 2008-а.

Зам.-председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Симеон Присадашки смята, че е трудно да се изчисли какъв е делът на имитиращите продукти на пазара. "От началото на годината  има спад в преработката на мляко у нас, казва той. - Причината са големите количества нереализирана продукция по складовете на мандрите и търговците, въпреки че консумацията не се променя много“. Според него делът на чуждите млечни продукти у нас е най-голям в скъпите сегменти. Същото важи и при сухите млека, които много малко са за пряка консумация, а най-често се влагат масово в производството на имитиращите продукти с растителни хидрогенирани мазнини.

Според Васил Стойчев, докторант в Института по аграрна икономика, проблемът в България е, че няма достатъчно сурово мляко, което да се използва за производството на млечни продукти. "Мандрите дори да доставят от чужбина сухо мляко, кондензат или друга суровина, за да може да се произведе сирене или някакъв друг млечен продукт, е необходима мазнина. Млечните мазнини обаче (масло и сметана) са скъпи и преобладава вносът“, обяснява той. По думите му това е една от причините за нарастване на производството на имитиращи продукти. За първите 4 месеца произведеното мляко у нас е общо 213 939 т, или с почти 4500 т по-малко от същия период на миналата година.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
4
 
13
 
! Отговори
програмистче преди 4 години
В големите хипермаркети винаги има вносни сирена и кашкавали които са в пъти по-добри от българските. И си купувам само такива.
49
0
 
16
 
! Отговори
опасна тенденция преди 4 години
Продават ни скъпи имитиращи продукти за истински. Ето това е опасно. Да престанат да тормозят фермерите по селата за да можем да си купуваме свободно истинско мляко и сирене от тях. Цените на които ни го продават съвсем не са високи.
48
1
 
4
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
До АНТИНито соц-а, нито несоц-а са причина за храната, никой не ни пречи да си отглеждаме истинските сортове и животни, да внасяме качествени суровини, а само пустата алчност - за повече добив, повече печалба, по-тънко да минем... Сами произвеждаме и се тровим с ***, после космосът виновен.
47
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АНТИ, Дано само храна като оная при соца ядеш. Със същото качество, разнообразие и най-вече наличности :)
46
1
 
3
 
! Отговори
Предложение преди 4 години
Предлагам да ни дойде един Пиночет и да събере на стадионите всички комунисти които продават некачествено сирене да си правят печалби и да назначи честни капиталисти които правят качествено сирене и мислят за доброто на народа, а не за печалби!
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другарите комунисти, ще предложа вместо затвор за вас за диверсия в полза на чужда държава , още по -лошо наказание - насилствена екстрадиция във Венецуела или КНДР по ваш избор, да си припомните соца. Връщане - само ако ви е увряла главата..
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
айде пак почна тоя с неговия соц... АЛОУ, МЕДИЦИНАТА Е БЕЗПОМОЩНА, НАПЪЛНИ СИ УШИТЕ С БАРУТ, СКЛЕРИ!
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КЪДЕ Е ДЪРЖАВАТА?КЪДЕ Е БОЙКО?И ЗА ТВА ЛИ Н Е ОТГОВАРЯ?ЗА КАКВО ОТГОВАРЯ?
42
5
 
20
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
При соца, имаше вкусна и качествена храна.Гладни хора нямаше.Една консерва беше вкусна, в сравнение с днешните.Резултата от храната вече 30-тина години = пълни болници.
41
0
 
11
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Ще сме гъвкави и стройни като палми...
40
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Питайте ония долни продажни и корумпирани некадърни *** от БАБХ защо има липса на мляко?? По тяхна заповед се избиха десетки хиляди здрави животни в Странджа!! Това беше геноцид на тези хора! И аз да искам да направя ферма, никога нямаше да бъде в такава долна и корумпирана страна като България, където първите които те мачкат, рекетират и тероризират, са от самата държава мафия! Да не говорим за битовата престъпност на електората им! Затова докато народа спи, ще яде палмово масло!
39
5
 
6
 
! Отговори
Не бива преди 4 години
Българинът не бива да да мисли!Вместо него мислят Бойко и депутатите.Те решават какво да яде,от какво да е направена храната и как да протече животът му.Защото му мислят доброто и гледат да устроят живота му,а той непрестанно мърмори недоволен от всичко.Почне ли народа много да мисли,накрая всичко свършва много зле.
38
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толкова жалка е станала тази страна! Не може вече да си произведе и най основното. Пародия на държава. После на *** им наливат в главите колко по хубави са лъскавите хартиики и вносните трето качество стоки, и те го вярват. "За какво ни е уникалното българско кисело мляко, след като имаме нишесте на данон, или домати от Китай?" В България храната е отвратителна и това може да го подвърди всеки който е пробвал други неща.
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 39Какъв протест за доходите очакваш? Веднага ще го политизират. Ще започнат да питат (внушават)- Нинова ли ги плаща, Русия ли, Сорос ли го поръчал или илюминатите? Протестите пречат на софиянци.
36
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде са кравите,овцете,мандрите?Първата работа беше да се закрият стопанствата,разграбиха каквото имаше,продавали на дребно крави,овце...За великата промяна-демонокрацията....Света се променя не от малки и бедни...То и хора-менте вече има. Нали има поговорка-ти си това,което ядеш.
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ДОХОДИТЕ НИ???Аз скоро протест пред НС по този повод не съм видял. Явно хората са си доволни.
34
16
 
6
 
! Отговори
Bad Company преди 4 години
Най-големия вносител на палмово масло в света е........Русия :) И го плаща на бартер с таралясници Су 35 :)
33
1
 
16
 
! Отговори
ПИТАЩ преди 4 години
Интересното е кой "велик мозък"-технолог завършил или работещ във ВИХВП-Пловдив е забъркал рецептите на всички имитиращи млечни продукти от палмово и др. растителни ***? Защото бай Грую-бизнесменинът мандраджия, това никога сам няма да сътвори....!!? Сигурно на тези "учени" е присъдена и някаква научна степен за принос в хранително-вкусовата промишленост!!!
32
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще расте търсенето на евтини стоки, разбира се. Хората са бедни. Доходите ни са най- ниските в ЕС. Това е от години. Никой не споменава МРЗ, сякаш това е тема табу. За МРЗ се мълчи като някаква много срамна тайна. Ама ДДС на книгите щели да намалят.ЧОВЕК КРИЕ И МЪЛЧИ САМО ЗА СРАМНИТЕ НЕЩА. В БГ СЕ МЪЛЧИ ЗА МРЗ. НИКОЙ ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ НЕ СПОМЕНАВА МРЗ. Занимават ни с дала.верите на малки кметове, субсидиите от 1лв., ро.мските побоища, Нинова, кабелните оператори.А ДОХОДИТЕ НИ???
31
5
 
21
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Каква опасна тенденция бе, това се случа много отдавна. Демокрацията ни напълни с ментета, какво, сега ли се сетихте за тази тенденция, та тя е от 30 г вече и никой нищо не прави. Защото производителите на ментета си плащат където и на когото трябва, за да си затварят очите. Ама и ние сме си виновни че ги купуваме. Ментето си личи, искайте да ви дадат да опитате, ако откажат сиктира и не купувайте. Колко ще спестите не знам, но лекарствата после ще ви излезнат 100 пъти повече.