Опасна тенденция: Заливат ни с имитиращи млечни продукти. Евтино ни е!

Сред причините - расте търсенето на евтини стоки
19 юни 2019 09:00, Петя Славова
80
Опасна тенденция: Заливат ни с имитиращи млечни продукти. Евтино ни е!
Снимка: архив, Булфото

Имитиращи продукти, произвеждани с използването на хидрогенирани растителни мазнини, получили популярното наименование палма заливат българския пазар, пише "Монитор".

По данни на статистиката на земеделското министерство количеството за първите 4 месеца на годината на декларираните продукти е 3757 т, или с близо 200 т нагоре, като за май прогнозното количество се увеличава с още поне 1000 т.

Една от причините е нарастващото търсене на евтините продукти у нас, а друга поевтиняването на суровината за производството на въпросните заместители. В последните 2 месеца цената на палмовото масло на световния пазар е паднало под 500 долара за тон и това определено ще стимулира нарастването на производството на имитиращи млечни продукти.

Още по темата

За първите 3 месеца у нас са внесени над 2715 т хидрогенирани растителни мазнини за над 3,2 млн. долара, сочат данни на НСИ. През миналата година импортът на химически променената растителна мазнина е бил 11 025 т за над 14,62 млн. долара. През новия век рекорден внос от 22 168 т е отчетен през 2006 г. Най-скъпо - почти 25,8 млн. долара, са стрували доставките през 2008-а.

Зам.-председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Симеон Присадашки смята, че е трудно да се изчисли какъв е делът на имитиращите продукти на пазара. "От началото на годината  има спад в преработката на мляко у нас, казва той. - Причината са големите количества нереализирана продукция по складовете на мандрите и търговците, въпреки че консумацията не се променя много“. Според него делът на чуждите млечни продукти у нас е най-голям в скъпите сегменти. Същото важи и при сухите млека, които много малко са за пряка консумация, а най-често се влагат масово в производството на имитиращите продукти с растителни хидрогенирани мазнини.

Според Васил Стойчев, докторант в Института по аграрна икономика, проблемът в България е, че няма достатъчно сурово мляко, което да се използва за производството на млечни продукти. "Мандрите дори да доставят от чужбина сухо мляко, кондензат или друга суровина, за да може да се произведе сирене или някакъв друг млечен продукт, е необходима мазнина. Млечните мазнини обаче (масло и сметана) са скъпи и преобладава вносът“, обяснява той. По думите му това е една от причините за нарастване на производството на имитиращи продукти. За първите 4 месеца произведеното мляко у нас е общо 213 939 т, или с почти 4500 т по-малко от същия период на миналата година.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
4
 
! Отговори
ЮК преди 4 години
чедър е около 7 - 7.50 паунда в ЮК. как тук не може да е по-малко от 15 лева истинското сирене?
29
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бай Тоше, колкото и да говориш за банани, само ако покажеш на някой супермаркет от твое време, ще ти каже "Не, благодаря" :)
28
0
 
12
 
! Отговори
Смирен депутат преди 4 години
Вие с 560лв минимална заплата много ясно че ще ядете сирене от палмово масло.
27
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ех тия българи, бе! Голема са скръндза. Премиерът им обяснява, че са богати, а те все на евтиното тичат. С тия, високите доходи, спокойно може да си пазаруват от Франция например. Демокрация е, няма граници, пари има, самолети има. Ловиш самолета и пазаруваш от Париж и се връщаш. Колко му е.Няма да се стискате, ей, балкански дивиаци! Не виждате ли, че има банани по цяла година, та сте тръгнали на евтинджоса!
26
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До бай хПроблема са именно корумпираните държавни органи. Ако сме правова държава, като си купиш менте, за което на етикета пише, че е истинско и като осъдиш производителя по бързата процедура за 10-тина хиляди лева и ако това е масова практика, самите производители ще треперят да не изтърват нещо нерегламентирано в продукцията.
25
0
 
22
 
! Отговори
търговец преди 4 години
Преди години работех в един хипермаркет. За деня имаше промоция на охладена свинска вратна пържола без кост на цена 4,99 лв. Същевременно се предлагаха кремвирши с фалшивата реклама, че са от месо /ако са от месо ще е колбас, а не кремвирш/ на цена 9,00 лв. В края на деня отчетохме по-големи продажби на кремвирши, отколкото на пържоли.Вероятно хората не умеят да готвят или просто такава им е културата на патребление.
24
1
 
17
 
! Отговори
Ники преди 4 години
До ВълнароСпокойно, те и по селата се изучиха да купуват имитиращи продукти и да ти ги продават като произведени от баба...
23
6
 
5
 
! Отговори
до 19 преди 4 години
Жена мераклийка да готви?! Боже, оплази от Ганьовски ценности от краен софийски квартал.
22
5
 
11
 
! Отговори
потребител преди 4 години
Хората си търсят евтиното. Всеки знае, че истинско бяло саламурено сирене от прясно краве мляко на дребно не може да струва по-малко от 15 лв./кг. В магазините се продават десетки марки "бяло саламурено сирене". Символичен процент са над 15 л./кг. като и за тях не можем да сме сигурни, че нямат добавки на вредни съставки.
21
1
 
31
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
След като са вредни и опасни за здравето ни-трябва пълна забрана за влагането им където и да е! Какво значи -надпис "Имитиращ продукт" и наредено на отделен щанд.....!!?? Баба Гица и дядо Пенчо, с пенсийка 200 лв. вредно-невредно за да хапнат нещо, са принудени да си го купят! ПЪЛНА ЗАБРАНА !!!!
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
.Навън, като ядеш, дори и в по-скъп ресторант, всичките съставки на манджите са възможно най-евтините на пазараФакт. То затова някои ресторанти съществуват въпреки всичко, а други хлопват кепенците бързо-бързо. Хора, склонни да плащат повече за качествена храна, разкрият ли, че ги мамят, веднага зарязват подобно място.
19
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо, нека печелят пари богатите, кво като ядем шит...
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
16,Карайте я, както знаете. То си го пише - "заместващ продукт". Отделно, че няма как сирене на много ниска цена да е от качествени продукти.
17
1
 
24
 
! Отговори
Янко от Ябълково преди 4 години
Човек и да разполага с достатъчно пари трудно се опазва от лоша храна. За вкъщи може да средиш какво купуваш, но ако нямаш жена мераклийка да готви, със свободно време...Навън, като ядеш, дори и в по-скъп ресторант, всичките съставки на манджите са възможно най-евтините на пазара, т.е. - ########
16
1
 
28
 
! Отговори
бай х преди 4 години
Защо няма проверки и дебели санкции от проверяващите държавни институции ???корупция корупция корупция ....затова не ни приемат в Шенген
15
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На ви евробезценности.На един познат половината рода беше преминала да работи през един месокомбинат преди 1989 г. Като се сетя какви ми ги е разправял за работата там, искрено ви пожелавам само такава ценна продукция да консумирате.
14
1
 
21
 
! Отговори
До 2 преди 4 години
Те фалшифицират цялото сирене ,той щял да чете опаковката какво съдържа сиренето или кашкавала менте Боже Господи колко си умен !!
13
0
 
41
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Нали имаме БАБХ, да почват масови проверки и да затварят мандрите с нарушение. Шегувам се, това може да стане в една паралелна вселена, където държавата работи за хората, а не за чорбаджиите.
12
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе бузлуджански кюфтета, когато почна вноса и производството на фалшиви храни и напитки, ГЕРБ не съществуваше, нито Борисов е бил премиер. за тези храни и напитки питайте бсп, те унищожиха селското стопанство, по тяхно време, за една нощ се пръкнаха назначените от луканов милионери, техни фирми внасят и произвеждат това за което обвинявате ГЕРБ!
11
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Растителната мазнина в млечните продукти е нещо страшно. Трябва да се забрани със закон и да се превърне в престъпно деяние.