Изчезват ли млечните продукти менте или фокусите продължават?

Килограм сирене за 4-5 лева няма как да бъде истинско
17 яну 2019 07:00, Александър Попов
35
Изчезват ли млечните продукти менте или фокусите продължават?
Снимка: Булфото, архив

На 14 януари бе последният срок, който бе даден на търговци и производители да въведат промените в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти. Или казано директно - продуктите с растителни мазнини да не се обозначават като "мляко", "сирене" или "кашкавал". На опаковката им трябва да се посочи, че са "имитиращ продукт", както и съставките, които са използвани за заместители.

Освен информацията върху етикета задължително се посочва и количеството на съставки като сурово мляко, мазнини и протеини от немлечен произход, използвани в производството им. На тези, които са били опаковани и етикетирани преди влизането в сила на промените, се поставя допълнителен етикет. Тези продукти трябва да бъдат разположени на отделени щандове с надпис "Имитиращи продукти".

Още по темата
Сиренето с палма изчезна от магазините, търговците обясняват, че търсенето не е достатъчно голямо, за да осигурят отделен щанд за сирене и кашкавал с палмова мазнина.

Какво обаче ядем?

Оказва се, че на витрините с млечни продукти в магазините се предлага насипно сирене на цена от 4-5 лева за килограм, което се продава за истинско. Такава цена за истинско сирене е невъзможна, категорично заявиха пред "Труд" производители. Според председателя на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов се наблюдава преориентиране от влагането на палмова мазнина към по-високо водно съдържание в сиренето.

За да се задържи водата в продукта, се добавят различни видове желета, като при производството на кренвиршите. Така, за да се заобиколи законът, една имитация се заменя с друга, смята Николов.

Неговият съвет е да се гледа дали продуктът е по БДС, а цената също може да бъде ориентир.

"Ясно е, че при сирене от 4-5 лева за килограм рискът да има нарушения е много по-голям", категоричен е още Богомил Николов.

Производител може да предлага сирене по 4-5 лева за килограм, само ако е решил да затваря, коментира пък заместник-председател на Асоциация на млекопреработвателите Симеон Присадашки. По думите му, за да се постигне такава цена то трябва да е от 100% сухо мляко.

От Българската агенция по безопасност на храните започнаха мащабни проверки както по магазините, така и в производствените бази дали се спазват новите изисквания. Те ще продължат цял месец, а на нарушителите ще бъдат санкционирани.

През миналата година сме изяли близо 11 тона сирене с палмова мазнина, но тенденцията е към намаляване. Намалява и производтсвото на имитиращия продукт.

Сирене под 7 лева за килограм и кашкавал под 12-13 лева не могат да бъдат само от мляко, заяви пред изданието Димитър Зоров, председател на Асоциация на млекопреработвателите. По думите му, за да се постигне цена от 4-5 лева, не може да няма палмова мазнина. Другият вариант е продуктът да е от 100% сухо мляко, но дори тогава трябва да има растителна мазнина, за да се постигне масленост в сухото вещество, обясни той.

По-евтино сирене се постига и с по-високо водно съдържание. Но хората трябва да знаят, че при влагането на повече вода, дори продуктът да е само от мляко, се нарушава нормалният процес на зреене. Такова сирене трудно се усвоява от организма.

Според колегата му Симеон Присадашки сиренето по БДС се прави от поне 7 литра мляко. При изкупна цена от 70-80 стотинки за литър, излиза, че килограм сирене трябва да струва поне 5,60 за кг. И това е само суровината, без разходи за ток, заплати и т. н. Продукт от 4-5 лева за мен е пресована извара, каза Присадашки.

Под натиска на търговските вериги родните производители са се превърнали в космически изследователски лаборатории, като от нищо правят нещо. На пръстите на едната ръка се броят тези, които се опитват да произвеждат по правилата, категоричен беше Димитър Зоров.


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тука червените тролове всичко обръщат с думите , хак да ви е демокрацията и капитализма. Нали в Чехия и Унгария също са посткомунистически Държави , защо при тях няма простотии, защото имаше лустрация на комунистите и сега са добре. За ваша информация 90 % от собствениците на мандри са бивши партийни величия . Например Зоров е бил партийно величие в Своге. Сега от тях ли очаквате качество и нормални цени . Никога.
29
0
 
8
 
! Отговори
Винаги преди 2 месеца
се чудя как в мандрите успяват да правят сирене, след като дори прясното мляко/ тоест първичния продукт/ който предлагат на пазара няма нито вкус нито мирис нито консистенция на прясно мляко. Същевременно цената му е 2 лева за литър, а на фермера е 1 лев на дребно. Вероятно ако въобще му го изкупуват на едро ще им го даде по-евтино. За киселото мляко важи същото. Сипете в плоска чиния малко и го оставете за няколко дни на масата - резултата е изумителен.
28
4
 
11
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 месеца
До " Гражданин" ,великият ти ЕС си изсипва боклуците с палмово масло тук и на всичкото отгоре ни ги пробутва на цена в пъти по-висока от Германия и Австрия ,хапвай си ги със здраве ;) !!!
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо да не може сирене /истинско/ да струва 4-5 лева?

Заради алчността. Знаем си "бизнесмените".
26
0
 
12
 
! Отговори
До анонимен 15 преди 2 месеца
От технолог-имаше БДС едно време-масленост на краве мляко 3,6%.Под 3.6% масленост се намаляваше изкупната цена.
25
8
 
9
 
! Отговори
Гражданин преди 2 месеца
До Бай Иван

Разбира се, че демокрацията ни е най-скъпа! Жал Правото на избор е нещо велико и само когато го разберем, тогава ще можем да се развиваме в положителна посока. Предпочитам в магазина да има 35 вида сирена (от които 3-4 истински), отколкото магазинът да е затворен, защото сирене ще има в четвъртък и то ще стигне само за партийните членове.
24
4
 
8
 
! Отговори
До Енгелс от Маркс преди 2 месеца
И банани има, и маймуни има колкото щеш!
23
9
 
7
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 месеца
Демокрацията и евроценностите са ви най-скъпи,така че яжте тях ;) !!!
22
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не можело да има сирене за 4-5 лева! Килограм сирене се прави от 4 литра мляко. Млякото се изкупува по 40-50стотинки от стопаните. Отнема му се маслото и се прави сирене. Материалите за килограм сирене са в рамките на 2-2.5 лева. Нагоре е печалба. Защо да не може сирене /истинско/ да струва 4-5 лева? Ако струва 10 лева по-истински ли става?
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това са модерни технологични но още недооценени достижения на молекулярната кухня.
20
7
 
8
 
! Отговори
Енгелс преди 2 месеца
До Комунист-Ленинец
Ами да, важното е че сега има банани! Нали това искаха демократите.
19
7
 
9
 
! Отговори
производител преди 2 месеца
е не може хем демокрация и капитализъм, хем качествен живот и истински продукти, това да не ви е при бай Тошо, айде де
18
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Логическа задача: Ако евтиното сирене е фалшиво,това означава ли, че скъпото сирене е истинско?
17
0
 
20
 
! Отговори
Гражданин преди 2 месеца
"Неговият съвет е да се гледа дали продуктът е по БДС, а цената също може да бъде ориентир." - Глупости!!! Цената на един продукт се формулира от много фактори. Това че дадено сирене струва 12лв. не означава, че е истинско. Не заблуждавайте хората и не говорете глупости. Държавата на всяко ниво е изключително корумпирана и не контролира производителите на хранителни продукти. Даваш на инспекторите по 500 лв. и всичко ти е точно. За съжаление така стоят нещата...
16
0
 
7
 
! Отговори
Консуматор преди 2 месеца
Водата се хваща най-бързо и най-лесно, мааалко по-трудно е когато се опитват да ръгат свинска мас за повишаване на маслеността, но и там става за отрицателно време. Вода само в десетократно ползваното шише от пепси не може човек да открие, щот няма как, за 1.50 литъро "чисто" от фермер, дето и вимето на кравата не мие...
15
0
 
8
 
! Отговори
Производител преди 2 месеца
Да обясня за г-н Анонимен по-долу. Водата в млякото е първото което от мандрата ти засичат, тъй като това е и факторът по който най-много ти режат от цената "Имаш мляко драги, ще ти дам с 15ст по-малко щото се опитваш да ме лъжеш". Никой среден дори производител не си позволява да го прави. Техните измервателни уреди за вода са друг въпрос вече де, но това 'третият' не го касае.

Вода може да се пробва да слага само някоя баба, която го изсипва в общия казан на село с другите баби.
14
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А това за водата са глупости........шофьора на млековоза ,първо прави проба за вода и чак тогава го наливат вътре.......проблема е че нашите кравари не подържат никаква хигиена и самото мляко е със над 100 000 бактерии,тогава то се потсирва мноооого по трудно и става по солено....нормално е да има до 5000 бактерии.....но при нас чистотата е на последно място
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако искайте ми вярвайте,но ще кажа от първо лице.Има мандри който изкупуват млякото по 65/70 ст.литър.При тази цена една мандра със капацитет да преработва .....2тона зимата и 4 тона лятото/защото има повече мляко лятото/себестойността на сиренето е около 12лв с печалба.Това е малка мандра,при по-големи капацитети себестойността естествено пада,и е нормално кг.сирене да е около 8лв..........Ако се спазва цялата технология,иначе може да е и за 6лв.но може да не е хубаво и точно това което търсим.
12
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Производителите на сирене лъжат, но и производителите на мляко не остават по-назад. Ако млякото е качествено от 4-5 литра краве мляко се прави 1 кг сирене. Но тъй като производителите на сирене изкупуват млякото на ниски цени, производителите на мляко слагат вода в него и така двама се карат, третият губи.
11
4
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 2 месеца
тия предизборни коментари, а после с 20те лева хоно - катък като истински от локала дето дебелата цоца с три кила злато по нея плаче, че "върти през десет процента". жалка работа. ако искате истинско млеко - купете си керамика и си квасете.