За жертвите на пътя: Не е виновна само скоростта, а и политическата класа!

24-часов мониторинг предлагат от Института за пътна безопасност
Обновена: 24 юни 2019 09:12 | 24 юни 2019 09:12,
105


Институтът за пътна безопасност призовава за 24-часов мониторинг на пътищата в страната, провокирани от тежките катастрофи през последната седмица. От института предлагат всеки месец да се представя бюлетин с най-належащите проблеми по пътищата.

Само за седмица загинаха 12 души, а близо 90 бяха ранени при 75 тежки катастрофи. Регистрирани са 20 000 нарушения, а поне половината от тях са за превишена скорост.

Още по темата


Отново ад на пътя: Двама загинали и трима ранени за една нощ

"Проблемът с войната на пътя стана системен. Всяко лято се повтаря един и същи сценарий. Не бива обаче да виним единствено шофьорите и високата скорост за жертвите. Никой, който излиза на пътя, не желае да убива или да бъде убит. Отговорността за състоянието на пътната безопасност е главно на политическата класа", заяви Емил Марков от Института за пътна безопасност.

"В България очевидно имаме нужда да се говори непрекъснато по темата. Проблемът сякаш изглежда далечен до момента, в който не стигне до конкретния човек. Защото може да се случи на всеки", отбеляза автомобилният състезател и рали шампион Димитър Илиев.

Двама загинаха на "Тракия", затвориха магистралата на 321 км

Пред Bulgaria ON AIR той посочи още, че е по-важно шофьорите да не мислят единствено за това как да не превишават скоростта, а да се научат да разпознават опасностите на пътя.

"Статистиката сочи, че едва 15% от българите ползват колан на задната седалка на автомобила. Останалите 85% смятат, че това не е нито важно, нито задължително. Законите на физиката обаче важат за всеки и идеята не е единствено да си спестим глобата", отбеляза Илиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
20
 
! Отговори
До 11 преди 4 години
Не може да се разчита на самоконтрол от страна на нискоинтелигентни субекти,които не осъзнават опасността от високата скорост,алкохола или стимулантите за себе си и за другите.Тоя народ трябва да бъде дисциплиниран,а това става най-добре като му бръкнеш в джоба.Ако и това не помогне-затвор.
12
2
 
18
 
! Отговори
Българин! преди 4 години
Пълни глупости! ПОЛИТИЦИТЕ НИ СА ВИНОВНИ ЗА МНОГО НЕЩА, но специално за жертвите на пътя ВИНАТА Е НА БАЙ ВИ ***! Във всяка нормална и цивилизована страна да КАРАШ С ПРЕВИШЕНА СКОРОСТ, ПИЯН ИЛИ ДРОГИРАН СЕ СМЯТА ЗА ГРЕШНО И МАЛОУМНО! И то не защото нарушаваш закона, а защото ПО ТОЗИ НАЧИН РИСКУВАШ КАКТО СОБСТВЕНИЯТ СИ ЖИВОТ, ТАКА И ЖИВОТА НА ДРУГИТЕ УЧАСТНИЦИ В ДВИЖЕНИЕТО! В България обаче да караш с превишена скорост, пиян или дрогиран СЕ СМЯТА ЗА "ГОЛЯМАТА РАБОТА"! "Вижте ме кой съм аз! Мога да нарушавам закона и ще ми се размине!" ДА, АМА НЕ! Закона в България може и да го нарушиш и да ти
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-много загинали на пътя от целия ЕС са в България.Повече камери,повече и непрекъснато полицейско присъствие ,солени глоби , отнемане на книжката и сваляне на номерата,както е в други страни.Само така ще бъде озаптена самонадеяната глупост на българина да се прави на батман на пътя.
10
2
 
5
 
! Отговори
До 12 преди 4 години
Основната причина за това са по-сигурните автомобили.
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Загинали на пътя по години:1981 - 12191982 - 12231983 - 11231984 - 11191985 - 11131986 - 10701987 - 11531988 - 11531989 - 12801990 - 1527---------------2016 - 7082017 - 682Не се справят зле запъртъците на демокрацията - почти 50% по-малко загинали, при брой автомобили, увеличен в пъти.
8
2
 
12
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Може да се наблюдава урок по пазарна,демократично ориентирана икономика.Закона за търсенето и предлагането.Някой не можел да чете,ами предлага пари,на някой инструктур,на който му трябват и сделката е сключена.Спирате катаджия на пътя и има оферта 4-ри точки или 20 лв.Има оферта с предложение и насрещната страна го приема или отхвърля.По принцип го приема.С една дума демокрация и пазарна икономика в действие.Няма как де се отрече и участието на съдебната система.
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В градовете уж сложиха камери,за да дисциплинират водачите,а те пак си карат както искат. Явно тези камери друга работа вършат,защото ако водачите получаваха актаве,щяха да се дисциплинират.
6
4
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Какъв колан на задната седалка в Лада 2107 бе, трави?
5
7
 
17
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Основни причинители на убийствата на пътя са запартъци на демокрацията взели книжка последните 15-20 години, сега всеки, дори и неграмотен може да е шофьор, така че търсете вината там ;) !!!
4
0
 
7
 
! Отговори
Веско преди 4 години
А какво е "политическа класа"!?
3
1
 
42
 
! Отговори
Петър преди 4 години
Проблема е комплексен. Първо шофьорските курсове са бутафорни, освен това се взимат книжки под масата през съсед,роднина,приятел.Да не говорим за фалшиви дипломи за основно образование - не може да чете, но книжка има и кара сред нас... . Второ няма контрол над превозните средстава - отново бутафорни прегледи, никакъв контрол, стари гуми, разпадащи се коли тотално негодни.. Трето некачествени ремонти на пътищата, грешна маркировка, грешни знаци, фалшив асфалт. 4-то *** народ..
2
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не е виновен освен самите вие. Просто и ясно.
1
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като за начало няма да е зле да се поговори и за състоянието на пътищата. Които масово са в лошо състояние. А някои уж са ремонтирани.