Helpbook: Джамията в Кърджали - звукът е нетърпим, сънят - невъзможен

Ако видите нередност, пишете в платформата на Investor Media Group
Обновена: 28 юни 2019 13:39 | 28 юни 2019 13:33, Анисия Иванова
139

Премахната спирка. Снимка: Helpbook

НС прие строги забрани срещу шума, вдигна и глобите, но доколко може да се упражнява контрол? Такъв проблем поставят потребители в платформата Helpbook.info.

Със завишени нива на шум се сблъскват жителите на Кърджали. Джамията, която се намира в центъра на града, озвучава по пет пъти на ден околията, а по време на религиозните празници още от 6 часа сутринта звукът става нетърпим, а сънят невъзможен. "Разстоянието от блока, в който живея до джамията, е близо 800 м", оплаква се нашият читател.

Друг потребител също се оплаква от висок шум: "Бих искала да подам сигнал за изключително висок шум от излитащи и кацащи самолети, който многократно надвишава всякакви норми. Шумът е постоянен и ежедневен, като през летния сезон положението се влошава поради чартърни полети по всяко време през нощта". Конкретният сигнал е за самолет, прелетял около 2:15 на 26.06. над град София, а шумът му предизвикал задействане на всички аларми на паркиралите автомобили в квартал Сухата река.

"Цялото ни семейство, както и всички съседи, живеем в постоянен стрес, предизвикан от внезапния и силен авиационен шум. Не е нормално да се будим средно около 5 пъти всяка нощ от шума, а когато заспим, да сънуваме самолетни катастрофи. Този шум е изключително вреден за здравето, като повишава рисковете от инсулт, инфаркт и сърдечно-съдови заболявания.

Бих искала да попитам какви мерки се предприемат или планирате да преприемете за ограничаването на този шум?
Моля, заповядайте в квартал Сухата река, когато Ви е удобно, за замерване на нивата на авиационен шум в района.“, завършва сигналът, който е адресиран и до МОСВ.

В друго оплакване за Кърджали пише, че голяма част от града е осеян с всевъзможни боклуци, които никой не чисти. Паркове, градинки, изоставени сгради, улици и зелени площи са осеяни с различни по големина и вид отпадъци. Потребителят алармира, че в подобна кочина е просто невъзможно да се живее.

Преминаваме към сигнал за незаконно премахната спирка. След демонтирането на съоръжението на негово място е започнато изграждане на автомивка. Единственото обозначение, че на това място спират обществени превозни средства, е оставената табелка. Липсва електронно табло, навес и пейка, а чакащите са принудени да стоят прави при всякакви атмосферни условия. Молбата към ДНСК е да се установи кой е предприел действия по премахването на спирката, законно ли е това и новоизграждащата се автомивка има ли разрешително за строеж.

В платформата на Investor Media Group да се подаде сигнал към отговорните институции е лесно и бързо. Ако видите нередност или нарушение, чрез HelpBook може да привлечете внимание към проблема и да сигнализирате.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
6
 
4
 
! Отговори
Асиктир преди 4 години
Вероизповеданията трябва да бъдат ограничени в изявите си. Аман от правата на вярващи, гейове, роми и какви ли още не. Който иска поп или ходжа в божия храм да се убеждават колкото си искат без да досаждат на останалите.
59
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей, мюсюлмани, като сте подострени като моливчета, да не мислите, че сте хванали аллаха за рогата. Къш от Европа.
58
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Валери къде е с шумометъра?
57
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То надали въобще някой влиза в тези сгради наречени джамии. Толкова са грозни. Що за архитекти където са ги измисляли. Църквите къде, къде са по красиви, изящни и грандиозни. Да не говорим пък за катедралите. Изваяни сякаш от господ, а не от човека.
56
9
 
8
 
! Отговори
Хюго Бос преди 4 години
От вдички гнусни джамии се носи отвратителен вой. Откъде накъде се позволява този вой? Никъде в Европа няма минарета и където хората да са подложени на този тормоз от религията на оркоподобните. Я, марш в анадолостан...
55
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Същото е в центъра на София. Докога с тази чуждо верска търпимост. Не може да се пречи и да се налага на хора които не харесват това. Все пак сме с християнска религия и мислене.
54
10
 
9
 
! Отговори
Mustafa преди 4 години
Теб те смущава Езанът, но на мен камбаната не ми пречи. Вслушай се в езана, в поканата, и може и да ти хареса. Рано сутрин, настръхвам и ставам да славя Всевишният.
53
6
 
4
 
! Отговори
Имам Баялдъ преди 4 години
С блага дума ще приканим малки християнчета в джамиите и ще им клъцнем пишльоците. Мдааа
52
4
 
4
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
Тук не може спокойно да се разговаря. Страшна гмеж от и.ди:о:т:и.
51
6
 
9
 
! Отговори
ПИСНА ми преди 4 години
Една молитва, независимо на кой език е, може да подразни само човек с болен мозък . От около 15 години ми се случва да живея до църкви. Прекрасен е звъна на камбаната в 8ч. сутрин и в 5 следобяд , а и ми напомня колко е часа. Намирам утеха и красота и в молитвата на имама и тази на попа. Това е молитва за хубави неща, за бога, хора, независимо на кой език е. За това замисляли ли сте се? Отворете сърцата си! Ще отнесете в гроба си огромна злоба
50
7
 
16
 
! Отговори
българин преди 4 години
Представяте ли си и ако в църквите се пускаха високоговорители? Нямам нищо против мюсюлманите и вярата им.Но чуя ли да вият имами от минаретата полудявам! И да в Кърджали преобладава мюсюлманското население.така е.По Живково време бях там.Имах чувството Че някой ме е пуснал с парашут в Турция! Мисля че е време държавата да се намеси! Това да престане! Нека всеки да изповядва каквато религия си иска Стига да не се натрапва на другите!
49
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
щото е истина,затова в Китай бърже бърже,ги обработват и проглеждат
48
3
 
13
 
! Отговори
Киро Х преди 4 години
До СократисЗащото "правителството на Християнска България" е нехристиянско, уви. Полегнало е на стипулатите на Юдеоционизма и гледа собствения си кеф, загърбило род, родина и християнство.
47
2
 
13
 
! Отговори
45 преди 4 години
Вие ако учите вашата исторя с лъжи това си е ваш проблем.
46
24
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Кърджали живеят повече турци от колкото българи ако не сте учили география недейте да се оплаквате.
45
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България никога не е била турска земя, вземи понаучи малко история.
44
27
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди България беше Турска земя затова си дръще устите затворени.
43
6
 
51
 
! Отговори
Сократис преди 4 години
По чий канон (или там, както му казват мюсюлманите), в джамиите се използват съвременни електронни озвучителни средства?!Това в Корана ли го пише, или техният Пророк в древни времена е използвал усилватели и тонколони?! Що за наглост и изопачаване на собствената си автентична религия! Църквите, първо са на мястото си в Християнска държава, второ-камбаните не са съвременно електронно средство а датират от далечна древност.Правителството на Християнска България, защо се прави, че не вижда?!
42
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво само се оплаквате,бе?Вземете нещата в свои ръце,не чакайте някой да се сети да ви помогне.Никой не е длъжен да търпи такова издевателство.Има и закон срещу шума.
41
6
 
32
 
! Отговори
Мустафа Кемал преди 4 години
Най-добре да махнем тонколоните, мюезина да си призовава с колко глас има, хем ще е по-автентично ще е богоугодно. А и по-добре ще е да е на турски, а не на арабски, както е било в Турция през 1940-те години. А защо не и на български, да се разбира от всички.Айде със здраве, братя и сестри българи...