Свинското поскъпва с 50%, килото удря почти 12 лева. Дали?

Може ли свиневъдството да се заличи заради чумата?
125
Свинското поскъпва с 50%, килото удря почти 12 лева. Дали?
Снимка: Dnes.bg

Драстично поскъпване на свинското месо заради кризата с африканската чума прогнозират от Асоциацията за защита на потребителите.

"В краткосрочен план поскъпването ще бъде в рамките на 10%, а дългосрочно до края на годината може да достигне 50%, ако не бъде овладяна заразата", заяви председателят на асоциацията Пейо Майорски.

Още по темата

За една седмица килограм свинско месо вече се е увеличило с 19 стотинки в търговската мрежа. Средната цена в момента е 7,60 лв. за кг и е по-висока със 7% спрямо предходния месец.

Световните цени на свинско месо също се покачват през последните месеци, а причината е в разпространението на африканската чума по свинете в Азия.

В Германия поскъпването е с 25% - от 1,36 до 1,70 евро на кг кланично тегло. В Испания повишението е с 28% - от 1,04 до 1,33 евро на кг. В Холандия цената се е повишила с 27% - до 1,77 евро, а в Дания с 21% - до 1,38 евро. Прогнозите са през втората половина на годината да има ново повишение.

Европа е нетен износител на свинско и България внася две трети от суровината си от ЕС. Китай е най-големият производител в света. Заради заразата в последните месеци там са избити над 1.2 млн. животни. Именно огромният недостиг в Китай ще повиши и световните цени, включително и на българския пазар, където по-голямата част от суровината е внос, прогнозират от Асоциацията за защита на потребителите.

Майорски заяви, че избиването на животни и затварянето на свинекомплекси ще съсипе бизнеса в България за дълъг период от време, има реална опасност свиневъдството да се заличи като отрасъл. Това означава загуба на работни места, поминък и приходи за държавата.

По данни на Българската агенция по безопасност на храните общият брой на индустриалните ферми в България е 60, а броят на животните в тях 387 578.

Броят на закланите свине у нас в промишлени условия през първите два месеца на 2019 г. е 175 хил. спрямо 151 хил. за същия период на 2018 г. Това води до увеличение на производството на свинско месо с 13%, изчислено на годишна база. Годишно в България свинско месо се добива от 1.5 млн. прасета, се посочва в съобщенето.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
скандал след скандал, държавата е на самоуправление от 10 години насам. инвеститорите панически бягат, народа и той панически бяга, даже бежанците от Сирия и Афганистан бягат от БГ! Видимите резултати на мутро-олигархията ГЕРБ
30
0
 
8
 
! Отговори
Омбре преди 4 години
Няма страшно . Няма да се плашите.Внасят от Румъния св.ини. и кренвирши свински.
29
0
 
13
 
! Отговори
Нане преди 4 години
20 лева да го направят...Та дано баш прасетата изкочат от кочините...
28
0
 
6
 
! Отговори
а бе, криеш с преди 4 години
До БългаринДа бе, криеш се в килера и ръфаш до издуване.
27
1
 
15
 
! Отговори
Bad Company преди 4 години
Статия нямаща нищо общо с действителността. Разбира се, че е голям удар за българските животновъди но няма как цената да скочи -в цяла Европа свинското струва колкото в БГ. Преди малко си купих вратни пържоли на 4.60 евро. Не знам колко са в БГ ама едва ли са по-евтини.
26
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
предполагам че тия комплекси със заразата сами са спретнали нещо по въпроса .. застраховки компенсации .. така ще вземат пари от фалиралия си бизнес
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като вдигнат цената, ще ям телешки пържоли!
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
няма как да скочи цената навсякъде по магазините свинското е от Испания
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До пУзитивенАми може, обаче, само на цаца требе да сме, много олио ще иде дя а пържиме... Щото сьомгата ни е малко евтинка, скумрийчето - шестак, толстолобчето и тонадхвърля, а като ги сложиш рибетата у тигана, - не можеш да ги откриеш на дъното, трябва ти микроскоп.Крийте се скакалци, бръмбари, червеи. Обаче - голема полза ще има срещу *** - по някои азиатски страни пръвелиот *** много вкусен и полезен чипс!
22
1
 
12
 
! Отговори
Да погледнем назад преди 4 години
https://agri.bg/***/es-prasha-na-sad-rusiya-zaradi-zabrana-za-vnos-na-svinsko-meso новината е от 8.1.2018 .В нея се твърди че загубите на ес са 1.39 млрд.евро.Руснаците ги резнаха заради снкциите и си възстановиха свиневъдството. И хоп 1 година по късно се появява болест от която прасетата не умират хората не боледуват и няма ваксина за нея която болест някак си пропуска Германия и други големи производители но виж ти удря БГ където свинското вносно е в пъти по некачествено и по скъпо.
21
0
 
25
 
! Отговори
Русенец преди 4 години
От тая чума имат полза вносителите на свинско. До Коледа ще е надскочило цената на телешкото. Тази криза може и да се окаже режисирана. Иначе няма обяснение как едни животни, които се развъждат единствено в тесни затворени помещения без достъп с външния свят вчера са били здрави, а днес са болни от чума. Как?
20
0
 
22
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 4 години
Тотален транс-атлантически геноцид върху колонията!
19
8
 
9
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Дреме ми за свинското. Ако ще и 1000 лв/кг да стане. Аз не ям свинско по религиозни причини.
18
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди 4 месеца африканската чума ли увеличи цените на свинското в няколко дни, или някаква друга чума вилнее из България. Щото сиренето например, не се прави от свинско месо, доколкото разбираме от медицина. Но тъй ша йе, докато началници на най-важни държавни институции, свързани с хранителната безопасност са и физически, и интелектуално, меко казано, неприемливи, непригледни индивиди, но упорито ГИ стоят на мястотот им.
17
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
с един удар два заека - хем ще избягат още сума ти и хора, хем останалите ще трябва да ядат зарзават, понеже няма да могат да си позволят свинско месо. Ще стане като едно време - луканки и суджуци само за партийните ръководители, другите ядат каквото има. Честита демокрация!
16
0
 
26
 
! Отговори
оставка преди 4 години
Страната е в дълбока криза и беда а министър председателя го няма,как това лице е още на власт и кой гласува за този предател?
15
0
 
17
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
И още... В същото време е налице спад на вноса от САЩ с 48%. Той е резултат от търговската война между двете страни, която доведе до въвеждането на допълнителна тарифа в размер на 50% върху американското свинско месо и месни субпродукти.
14
7
 
10
 
! Отговори
пУзитивен преди 4 години
Свинското, е най-вредното от месата.Отделно гмо-то, антибиотиците и другитте химикали в него.Трето, стресхормоните от клането.Сега, особено е лято. Карайте на риба, пиле... по-леки храни. Повече плодове и зеленчуци.
13
0
 
10
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
Китай внася свинско от САЩ и Канада! - ЛЪЖЕЦ!!Германия е водещ доставчик на свинско месо на китайския пазар. Страната успя да си извоюва лидерска позиция, след като задмина по доставки испанците през 2018 г. Германия е увеличила износа с 8% за Китай, докато Испания съобщи за спад през аналогичния период, пише Meatinfo
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е използвачество не може да поскъпва заради чyмата По тая логика прозводителите на домати защо да гледат по 5 декара домати, могат да гледат по една леха и един домат да струва 100 лв. Призводителите на свинско сега ще отглеждат по-малко прасета и ще имат по-малко разходи свинското трябва да поевтинее.