Свинското поскъпва с 50%, килото удря почти 12 лева. Дали?

Може ли свиневъдството да се заличи заради чумата?
125
Свинското поскъпва с 50%, килото удря почти 12 лева. Дали?
Снимка: Dnes.bg

Драстично поскъпване на свинското месо заради кризата с африканската чума прогнозират от Асоциацията за защита на потребителите.

"В краткосрочен план поскъпването ще бъде в рамките на 10%, а дългосрочно до края на годината може да достигне 50%, ако не бъде овладяна заразата", заяви председателят на асоциацията Пейо Майорски.

Още по темата

За една седмица килограм свинско месо вече се е увеличило с 19 стотинки в търговската мрежа. Средната цена в момента е 7,60 лв. за кг и е по-висока със 7% спрямо предходния месец.

Световните цени на свинско месо също се покачват през последните месеци, а причината е в разпространението на африканската чума по свинете в Азия.

В Германия поскъпването е с 25% - от 1,36 до 1,70 евро на кг кланично тегло. В Испания повишението е с 28% - от 1,04 до 1,33 евро на кг. В Холандия цената се е повишила с 27% - до 1,77 евро, а в Дания с 21% - до 1,38 евро. Прогнозите са през втората половина на годината да има ново повишение.

Европа е нетен износител на свинско и България внася две трети от суровината си от ЕС. Китай е най-големият производител в света. Заради заразата в последните месеци там са избити над 1.2 млн. животни. Именно огромният недостиг в Китай ще повиши и световните цени, включително и на българския пазар, където по-голямата част от суровината е внос, прогнозират от Асоциацията за защита на потребителите.

Майорски заяви, че избиването на животни и затварянето на свинекомплекси ще съсипе бизнеса в България за дълъг период от време, има реална опасност свиневъдството да се заличи като отрасъл. Това означава загуба на работни места, поминък и приходи за държавата.

По данни на Българската агенция по безопасност на храните общият брой на индустриалните ферми в България е 60, а броят на животните в тях 387 578.

Броят на закланите свине у нас в промишлени условия през първите два месеца на 2019 г. е 175 хил. спрямо 151 хил. за същия период на 2018 г. Това води до увеличение на производството на свинско месо с 13%, изчислено на годишна база. Годишно в България свинско месо се добива от 1.5 млн. прасета, се посочва в съобщенето.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
7
 
! Отговори
11 преди 4 години
19 стотинки??? Хапчета имате ли?
70
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А прасетата от ГЕРБ кога казаха че ще ги евтаназират, не разбрах.От ония двете тлъсти 300 килограмови само едното, дето си поръчало суджуци и яде асфалт и другото македонско прасе бая народ ще нахранят. От мандат на мандат все по-тлъсти стават.Яко папат от народа особено онова БГ прасе дето е в етническата партията на име Шиши.Няма управия докато тия прасета грухтят и искат да лапат.
69
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До кога прасета ще ни управляват?
68
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дали пък не ни натресоха нарочно тази африканска чу.***, за да ни принудят да внасяме свинско от чужбина?!
67
0
 
30
 
! Отговори
Това е спекула преди 4 години
И сега 50% от месото в мрежата е внос и цената му е не по-висока от местната продукция! Повишаването на цената е спекулативно! Прокуратурата да си влезе в ролята!
66
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ке одим да пасем трева тогава.
65
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не купувайте нека отрепките фалирват ше ставаме вегетарианци тва е
64
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хаха, като удари 12 лв минавам на риба, калмари и телешко...Живи и здрави
63
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във Враца имаше Противочумен институт за производство на ваксина срещу чумата по св.инете. Произвеждаха се и други ветеринарни продукти. Специалистите от института даваха навременна и ценна информация на всички, занимаващи се с животновъдство. След промяната и влизането ни в ЕС институтът стана ненужен, неотговарящ на стандартите, бе закрит и порутен. Някои така прецениха. А сега имаме проблеми. Ще борим чумата с "вълча урина"!?
62
1
 
37
 
! Отговори
123 преди 4 години
Как дойде тая чума в половин България като отделните ферми нямат контакт? От самолети ли пуснаха чумата или я пуснаха в храната? Според мен заразяването е умишлено. Сега ще внасяме месо с неясен произход( или старо месо или ГМО) от западна Европа. 😠
61
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Десет години само видими резултати .
60
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Сега разбрах че прасето е лоша дума а св.инята хубава
59
1
 
19
 
! Отговори
да да да преди 4 години
Трета световна война баба Ванга го каза ще бъде невидима-срината индустрия климатична война -градушки суша наводнения болести по зеленчуци и дървета убити кози сега сви,не остават кокошките на прицел и ще ядем водорасли От 9 милиона сега сме 5
58
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До гарантирано от герпТвоите какво гарантират?3000лв/$
57
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не искахте СЕТА?? Хаха.. Задокеанските сурогати с ГМО вече пътуват към пазара ни.
56
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В статията си пише:България - 7.60лв в ТЪРГОВСКАТА МРЕЖАГермания - 1.77Е ама КЛАНИЧНО ТЕГЛО. Демек живо тегло.Ама форумните льохмани елементарна разлика не могат да осмислят.По-глупави са от въпросните св.ине.И после се чудят що никой не щял да им дава висока заплата.Ми защото не ставате за нищо.
55
1
 
22
 
! Отговори
гарантирано от герп преди 4 години
Просперитета при герб продължава усилено.
54
0
 
27
 
! Отговори
Глупости преди 4 години
ИКОНОМИКАТА НА ПАЗАРА НЕ ТЪРПИ ВАКУМ.ЩЕ НИ НАПЪЛНЯТ С МЕСО ОТ ЕС И КАНАДА.ВЕЧЕ ЯДЕТЕ И ГРЪЦКИ И ТУРСКИ ДИНИ И КАЙСИИ.ШЕ СВИКНЕТЕ БЕ... ХАХАХААААА
53
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До зАко искаш да си зад стена, затворен като концлагерист, маршируващ по цял ден и викащ ура - заминавай за северна корея.Аз не ща.Аман от *** ***.
52
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако някой не знае, от вносител, Русия стана износител на свинско месо, иначе на световният пазар има мноогооо свинско месо!Да не би свинското в кауфланд да е българско?