След атаката в НАП: Съмнения в коректността на приложението

Може ли хората с изтекли данни да се "сдобият" с бърз кредит...
Обновена: 30 юли 2019 13:49 | 27 юли 2019 07:30, Петя Славова
100
След атаката в НАП: Съмнения в коректността на приложението
Снимка: НАП

След хакерската атака в НАП, данъчните уверяват, че смяна на лични карти на засегнатите не се налага. Според БСП пък би трябвало личните документи да се сменят, но за сметка на приходната агенция.

НАП пусна и така чаканото приложение за проверка, което е обработило над половин милион заявки. На този етап 75% от справките потвърждават неправомерно разкрити лични данни.

От приходната агенция препоръчват да сменим паролите на имейл адресите си, както и на персоналния идентификационен код, който използваме за електронни услуги в НАП, съобщава bTV.

Но още преди дни IT специалист открива личните си данни в изтеклите масиви. Според справката на НАТ той не е станал жертва на хакерската атака. Обяснява си разминаването с грешка в софтуера на приложението.
"Лично видях трите си имена и ЕГН-то си в данните, които изтекоха от НАП", твърди специалиста.
От приходната агенция обясняват, че в момента се сравняват близо 70 млн. индивидуални записа.

"Когато това приключи, ще знаем за кого какъв тип информация е била разпространена. Ние сме потвърдили, че ЕГН напълно съвпада. Ние нямаме сигурност, че информацията, разпространена публично, не е манипулирана", коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Още по темата

Друг проблем на приложението е, че мнозина поискали да разберат дали са изтекли данните им и опитали да проверят, все още чакат отговор. От НАП обясняват, че има случаи, в които изпращането на СМС се забавя и затова позволяват изпращане до три справки.

Според Огнян Кръстев обаче след третият път пускане на данни за справка, е останал без отговор от страна на агенцията.

Какви са конкретно данните на всеки човек, които са изтекли от приходната агенция ще е ясно до няколко седмици. След това ще е възможен и съдебен иск, обяснява адвокат Милена Гонева."Ненужното забавяне за предоставяне на конкретна информация на засегнатите увеличава смута, както и създава по-голямо поле за измами и злоупотреби", коментира тя.

От Асоциацията за небанково кредитиране успокояват, че дори и опит за получаване на бърз кредит с изтеклите данни би бил пресечен и няма риск от такива злоупотреби.

В същото време изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова още е в отпуск и се очаква да се върне на работа на 29-и юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
5
 
! Отговори
ip man преди 4 години
Това приложение ви събира ip адресите и телефоните. Бай брадър иска да знае всичко. Следващия път, като пишете пофорумите, ще ви хванат по ip адрес и ще ви дойдат на гости, какъвто случай вече имаше.
90
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не би НАП да ми е купувал мобилен телефон или да ми е сключвал договор за телефония,че да ме задължава да им го давам за да ме оповестят,че заради тяхното бездействие са изтекли личните ми данни?Мобилният телефон да не е задължителен за българският гражданин?
89
1
 
3
 
! Отговори
Лудата Теменужка преди 4 години
Докога ще им позволяваме да ни лъжат - използват и медите - BTV,Nova TV - за кабеларките не мога да твърдя това,ДОКОГА НАРОДЕ БЪЛГАРСКИ ЩЕ ТЕ ЛЪЖАТ???????
88
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Следващите годишни данъчни декларации направо в нета да ги подаваме догодина,какво ще им създаваме главоболия на НАП,да си ползват отпуските целогодишно,то и без това файда от работата им няма!
87
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шефката на НАП още ли не си е подала оставката???
86
0
 
20
 
! Отговори
68416 преди 4 години
Шефката на НАП не си е прекъснала отпуската, защото не би могла да състави дори едно изреение пред журналиститие, но пък имаше достатъчнов реме да напише любезен текст за своята осавка. Проф. Михаил Констанитнов се прави на разсеян по горещините, но той също се налага да освободи поста, за който явно няма компетентност. Службата по киберсигурност ни дължи обяснение защо не са предотвратили хакването на НАП. Очакваме те да бъдат обвинени в помагачество в престъплението срещу държавата.
85
1
 
4
 
! Отговори
80901 преди 4 години
До АнонименМислиш ли, че не са в състояние да си набавят отпечатъците от всеки един от пръстите ти? да пи зло под камък!Не ги предизвиквай.
84
1
 
12
 
! Отговори
ОРЕХ преди 4 години
НАП е Поръчкова Частна Фирма ?Защо НАП не пази ДАННИТЕ на Хората ?Вички Частни Фирми имат База Данни от 1989 година , само НАП ги няма .Защо Архива на България не е Качен в НАП ???Така се Откраднаха най-апетитните Земи , така се получават най-ниските Пенсии - краде се Самоличност .
83
1
 
27
 
! Отговори
K6 преди 4 години
на г-жа Галя шефа на НАП е в отпуска и не и пука, край с Шенген, за българите ще хлопнат EU границите // тук БСП са прави на всички да се сменят личните карти и да се платят от г-жа Галя / цялото ръководство на НАП да се уволни
82
1
 
13
 
! Отговори
Митко преди 4 години
Ами такива, като мен, дето нямат смартфон, а обикновен GSM, как да направят справката? Няма ли достъп до тази информация от обикновен компютър?
81
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Таквива база данни има всяка една агенция,която е нейна свързана с нейната дейност и последователност по вписване,записване и разглеждане,разрешаване на случая по възникнали обстоятелства и за различните агенции,учреждения базите данни са различни по вписвания дори да са сравнени,добити от централна-национална база данни по вписвания конкретни по ред,последователност и време,тъй че важно от къде са източини по сравнение или създадени отделно чрез преработка от основна с вписани живи и умрели.
80
0
 
35
 
! Отговори
KOC преди 4 години
директорите в нап да се разстрелят край София и да ги покрият с пожарна пяна
79
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Написах на колко съм и откъде съм защото аз решавам каква информация да споделя за себе си. Информацията, с която все още не разполагат предпочитам да продължават да я нямат и визирам пръстовите отпечатъци.
78
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 79Проблема е,че никой не ни пита искаме ли или не да ни ползват биометричните данни.То не са само тези данни,ето ти сам си написа от къде си,на колко си,а компютрите са китайски и програмите също.Информацията се записва и натрупва.Имат всичко за теб и всички нас.Следят колко и кои думи използваш дори,допускаш ли грешки при писане,какво пазаруваш,лекарства,нарушения на закона,роднини,приятели,абе каквото си помислиш.Програми с бази данни се трупат за всеки на тази планета.
77
0
 
12
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Ако сте богати и извесни и биометричната ви информация е ... ценна, един частен детектив може да я придобие точно за няколко часа, събирайки ви чашите от кафето. Станете известни (с добро..) и богати и тогава се притеснявайте да не ви ограбят.
76
5
 
3
 
! Отговори
ИТ Каниебалин преди 4 години
И на ретината ще и намерят цаката. Бодвам ти оченцето на виличка и сканирам . Кеф ми апартаментче кеф ми заемче.
75
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като ме коментираш задочно, значи става въпрос за моето "аз".
74
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак парадираш,дискусията не касае твоето АЗ
73
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледам тука се заформя някакъв спор относно мен. На 35 съм и живея във Варна, напускал съм страната без да се налага да си вадя задграничен паспорт. Не знам дали съм част от "гората" обаче при положение, че държавата не ми дава защита на личните данни предпочитам да не ми изисква биометричната информация и освен ако не сте овце ще настоявате за отпадане на изискването, тъй като в момента всички сте ощетени от този теч на информация.
72
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има в амазонските джунгли едни племена стрелят с лъкове по хеликоптерите,явно ги мислят за грабливи птици или лоши богове.Е техните отпечатъци ги нямат все още,но снимки на лицата им имат.