След атаката в НАП: Съмнения в коректността на приложението

Може ли хората с изтекли данни да се "сдобият" с бърз кредит...
Обновена: 30 юли 2019 13:49 | 27 юли 2019 07:30, Петя Славова
100
След атаката в НАП: Съмнения в коректността на приложението
Снимка: НАП

След хакерската атака в НАП, данъчните уверяват, че смяна на лични карти на засегнатите не се налага. Според БСП пък би трябвало личните документи да се сменят, но за сметка на приходната агенция.

НАП пусна и така чаканото приложение за проверка, което е обработило над половин милион заявки. На този етап 75% от справките потвърждават неправомерно разкрити лични данни.

От приходната агенция препоръчват да сменим паролите на имейл адресите си, както и на персоналния идентификационен код, който използваме за електронни услуги в НАП, съобщава bTV.

Но още преди дни IT специалист открива личните си данни в изтеклите масиви. Според справката на НАТ той не е станал жертва на хакерската атака. Обяснява си разминаването с грешка в софтуера на приложението.
"Лично видях трите си имена и ЕГН-то си в данните, които изтекоха от НАП", твърди специалиста.
От приходната агенция обясняват, че в момента се сравняват близо 70 млн. индивидуални записа.

"Когато това приключи, ще знаем за кого какъв тип информация е била разпространена. Ние сме потвърдили, че ЕГН напълно съвпада. Ние нямаме сигурност, че информацията, разпространена публично, не е манипулирана", коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Още по темата

Друг проблем на приложението е, че мнозина поискали да разберат дали са изтекли данните им и опитали да проверят, все още чакат отговор. От НАП обясняват, че има случаи, в които изпращането на СМС се забавя и затова позволяват изпращане до три справки.

Според Огнян Кръстев обаче след третият път пускане на данни за справка, е останал без отговор от страна на агенцията.

Какви са конкретно данните на всеки човек, които са изтекли от приходната агенция ще е ясно до няколко седмици. След това ще е възможен и съдебен иск, обяснява адвокат Милена Гонева."Ненужното забавяне за предоставяне на конкретна информация на засегнатите увеличава смута, както и създава по-голямо поле за измами и злоупотреби", коментира тя.

От Асоциацията за небанково кредитиране успокояват, че дори и опит за получаване на бърз кредит с изтеклите данни би бил пресечен и няма риск от такива злоупотреби.

В същото време изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова още е в отпуск и се очаква да се върне на работа на 29-и юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дойде ли лято, властта си прави зулумите - фалира банки, счупва Търговския регистър, хаква НАП, докато народа лежи на плажа. Няма кой да ги безпокои в овладяването на всичко, което мирише на пари!
50
1
 
15
 
! Отговори
The Ghost преди 4 години
Не мога да разбера защо да сменям паролата на еамйл адреса си? Аз не съм давал на НАП паролата че да е хакната? Нещо шменти-капели работата
49
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата се продъни/издъни, а шефката на НАП и Шлифера на държавата са в дълбока нелегалност! Журналята, вместо да ги намерят, са станали ятаци на нелегалните властимащи!!! Срам и позор!
48
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"След като допуснаха да се случи това, сега трябва безплатно да сменят личните карти с нов вид, които да съдържат пръстов отпечатък!"Само пръстовият ти отпечатък не циркулира свободно из нета, затова го дай да попълниш базата данни за себе си.
47
1
 
31
 
! Отговори
...... преди 4 години
А шефката им в отпуск, който не е сметнала за нужно да прекъсне, при положение, че е хакната цялата й поверена служба..... шизофренията продължава...
46
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целта на въпросното приложение е да губи времето на хората и да ги ангажира с тази глупост вместо да мислят за завеждане на дело срещу държавата.
45
1
 
19
 
! Отговори
9552 преди 4 години
Никой не съобщава какви нови мерки за защита на данните са приложени към институциите в България. Какво е направено за предотвратяването на източване на данни? Ако мждувременно друг хакер източи данните ни, какви ще бъдат обясненията на проф. Константинов и шефовете на съответните ведомства? Остава без отговор каак тези лица ще поемаат своята персонална вина за некомпетентността и небрежността, която са проявили?
44
1
 
27
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Едно е сигурно - тая държава е пълен цирк.. Някаква ужасна пародия, в която всички ние участваме.
43
0
 
36
 
! Отговори
Енчо преди 4 години
Как може при такъв огромен и всеобхватен проблем т.нар. "директор" на НАП да е в отпуск?!!! Ами ще си прекъснеш отпуска, неуважаема г-жо Димитрова, ще си нарушиш малко дебелоокото спокойствие, това е безумие, нямам думи!!! Освободи този пост, за който си се лепнала, нека някой кадърен и можещ да го заеме, ти просто НЕ си за там!!!
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ц, въобще нямаме съмнения за държавните институции.
41
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Галя се пличка някъде в кристални океански води,а в НАП служителите "танцуват" като нестинарки върху жаравата на ДАНС! А ДАНС кога ще "танцуват",че не са си свършили работата и позволиха цял свят да ни се смее,че сме със свалени боксерки?Пълен таш***к са всички администратори завършилу експресно разни платени университети!м
40
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
HellМа кукло ще повърнеш от злоба !!Зависта те изяжда отвътре .Но малко по-мъжки се дръж.Знам че ти е невъзможно но щом можеш да гълташ ще преглътнеш и жалкият си животец!Има хора,които с честен труд си вадят парите и си гледат живота.Ти (или То предпочиташ)си мизерувай,кълни си ,завиждай си и ще отидеш в Рая...хххаххаайхахах!Айде и да ти е сладко!!!!
39
8
 
1
 
! Отговори
HELL преди 4 години
До 1912Го казваш, защото за "пари" ти харева в уста ли. Нали така всичко правите за "пари" и простафурки като теб.Нека истанта да е наяве този който обвинява т.е. ТИ си такъв. Времето изтече, че "всичко е пари" на този свят. Чао ти ще ти хареса в казана!
38
2
 
31
 
! Отговори
ГЕРБ са гадове преди 4 години
Искам потърпевши след хакерската атака да са единственно ***.....тите гласували за ГЕРБ. Унищожиха птицевъдството, после посегнаха на овцете и козите, сега на прасетата, после ще последва едрия рогат ***. Накрая сте вие бе заблудени Герберски офци. Не ви ли светна че ГЕРБ е партия за унищожението на България.
37
4
 
4
 
! Отговори
1912 преди 4 години
HellМъжки отиди любовника ти да те поотпусне малко.Вие обратните сте много завистливи и злобни кокони!!!!
36
5
 
4
 
! Отговори
HELL преди 4 години
До Анонимен 36"Какво съм си купил и къде ходя на почивка ще ти го спестя да не се пръснеш от завист!!!!И работният ми ден е 4-6 ч...зависи от мен!!!!!Аре пътувай....."Аз пък няма да спестя истината, че скоро нищо няма да имаш от арогатното си поведение. С ковото се похвалиш без него да останеш.Айде пържи се в собствения сос
35
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Правешкият соросоиден клошарДа хората извън България е крепят засега!!!!Средният ми доход е 5000£на месец!!!!Какво съм си купил и къде ходя на почивка ще ти го спестя да не се пръснеш от завист!!!!И работният ми ден е 4-6 ч...зависи от мен!!!!!Аре пътувай.....
34
1
 
23
 
! Отговори
каНАП преди 4 години
Явно НАП прекалено много се интересува от личните данни на тези, които се интересуват дали личните им данни са изтекли, което много прилича на fishing втора цедка.А дейността на асоциацията за небанково кредитиране е добре описана в наказателния кодекс, в частта за лихварство и злоупотреба с лични данни.
33
1
 
22
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Някой трябва да поеме политическа отговорност за кражбата на еврофондовете и къщичките за гости, след като го назначаваме да управлява държавата, а той 10 години си е дундуркал една шуро-баджанашка селско просташка корумпирана гербева администрация, а прокурорите и разследващите служби през ден си правят пресконференции какви акции и какви престъпници са задържали, а не разбрах как са проспали тази кражба, и специализирана прокуратура направихме и КОНПИ,и те проспаха кражбата!Селяни прости?ЦРУ
32
2
 
14
 
! Отговори
ья преди 4 години
Тези държавни органи са ***, тази държавица е клозет , не напразно с такава пластика ни оприличиха в Брюксел .....