Държавата дава по 300 лв. на двор, засегнат от чумата. Бизнесът - прасета, догодина

Борисов: Не задължавам никого, каквото си решат, но ще пламне
Обновена: 2 авг 2019 23:29 | 2 авг 2019 21:00, Веселина Йорданова
154
Държавата дава по 300 лв. на двор, засегнат от чумата. Бизнесът - прасета, догодина
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов и земеделският министър Десислава Танева се срещнаха с кметовете на протестиращите села в Пазарджишка община, където трябва да бъдат умъртвени прасета заради чумата. 

Още по темата
"Разбрахме се, че срокът се удължава с една седмица. Бизнесът се задължава догодина да даде прасета, а ние сме задължени да дадем по 300 лева на двор, за да се възстановят щетите. 75% от компенсацията ще дойде от Брюксел, а останалото от държавата. Каквото си решат", заяви Борисов.

Парите ще се дават във всички 20-километрови санитарни зони около свинекомплексите - на двор при доброволно умъртвяване на животните, за да бъде направена необходимата дезинфекция. Насила никой няма да накараме, подчерта министър-председателят и акцентира върху опасността от разпространение на болестта и огромната популация на диви прасета.

300 лв. ще получат и стопани с унищожени прасета в 3-километровите зони около огнищата. Премиерът заяви, че бизнесът в Пазарджик е предложил догодина да даде прасета на засегнатите стопани на по-ниски цени.

По думите му борбата със заболяването е от две години и тя е завладяла "от Виетнам до Белгия".

"Разбираме какво искат малките кметове, но не мога да слушам някой да ме обвинява, едва ли не, че искаме да убием на някого прасетата. На никого не е приятно това - чума, по-страшно от чума няма", каза Борисов на срещата.

"Като излязат и кажат: "Убиват здрави животни". Те са здрави днес, настоя Борисов и попита риторично има ли друг начин. "Аз също не понасям тъжни гледки", каза още премиерът и допълни, че се полагат огромни усилия да се действа така, както казва науката.

Той подчерта, че към момента няма ваксина срещу африканската чума по свинете. Веднага ще закупим ваксина, щом има такава, увери Борисов.
 
Той посочи, че умъртвяването на животните сега е по-малкото зло и изрази надежда "да се измъкнем по-леко".

"Чума е, не ни е споходило нещо хубаво. Насила не карам никого. Утре могат всички да пламнат. И те ще пламнат, защото се каза, вирусът се пренася по мухи, по комари. Каквото може държавата ще помогне, бизнесът също", увери премиерът. Според него болестта е дошла у нас от Румъния, с румънските туристи.

"Във всички сфери се развиваме добре. Всички показатели са добре. Прокуратурата е независима институция. Аз не се меся в тяхната работа. Представете си, че издигна кандидат за прокурор, както каза Нинова. Ами ако го изберат? Аз не се меся", заяви министър-председателят и допълни, че не трябва никоя партия или правителство да се меси в независимата съдебна власт и затова не излъчил кандидат.

Някой умишлено иска да сваля правителството, коментира той в отговор на журналистически въпрос за кибератаката срещу НАП.

Министър Десислава Танева уточни, че парите, които ще се дават на стопаните, ще са предназначени за дезинфекция, почистване, мерки и препарати за борба с гризачи и готовност за повторно завъждане след една година. Тя добави, че сроковете за умъртвяване на животните в личните стопанства се определят от съответната областна епизоотична комисия.

Осъзнавам, че моментът е тежък и емоционален, независимо от това, че тези хора нямат мерки за биосигурност, нямат регистрация, както е по закон, но въпреки това имат подкрепата на държавата. По думите й помощта от държавата е и проява на отношение за това, че хората проявяват разбиране и се обединяват в борбата с африканската чума по свинете.

След срещата кметове на населени места от община Пазарджик обявиха, че няма да подновяват своите протести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
1
 
2
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
До почнаха ниdo 96 admiratsii za posta !!! Da diode ama nie triabva parvo da pokajem ,che iskame da diode I to nedvusmislenno..za momenta nie davame protivopolojni signali I si traikame !!! Pishem si tuka po forumite a evropeikia kervan si varvi ...Rusia ni se chudi na glupostta ...ama nie si traikame !!!
103
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чумата е БКП и ДС вече 30 години
102
4
 
19
 
! Отговори
Брей преди 4 години
Министъра на спорта е преносител на чумата, нищо чудно и Борисов да е...
101
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
300лв за 5 прасета, колкото е максимално разрешено =60лв за прасе. Дали стигат за фризер поне.
100
24
 
5
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
СТИГА С ТИЯ ПРАСЕТА, БЕ...!!МАГАЗИНИТЕ СА ПЪЛНИ С МЕСО.Я, СИ ПИЙТЕ РАКИЯТА И СИ ГЛЕЙТЕ СЕРИАЛИТЕ.КВО СЕ ПРАЙТЕ НА ГОЛЕМИ РАБОТНИЦИ.... ХАХАХААААА.... НАЛИ ВИ ХРАНИ ЕС??!!!КВО, ПОВЕЧЕ.....?!!!!
99
3
 
20
 
! Отговори
Брей преди 4 години
Логиката на Борисов е че щом хората са си крили прасетата у спалните, значи те са виновни...много подло се обвиняват хората в първия удобен случай..много избирателно гледат да се хвалят. Асфвалтирали една улица и ходят да режат лентички....че какви ви е работата, не трябва ли да се поддържат тия пътища.
98
3
 
29
 
! Отговори
дам... преди 4 години
Чумата не е по прасетата, тя е в цялата гробарска власт, която всеки ден произвежда нови и нови скандали и проблеми!Хубаво, да речем сега им запуши недоволството на хората за това че ще им се умъртвят свинете, какво следва после? Липсите от животни на пазара как ще се компенсира? Естествено че отговора е ВНОС, ама на каква цена? И защо бе господа управляващи никой не пожела да обясно, как така се случи че изведнъж пламна чумата из цялата страна?
97
16
 
4
 
! Отговори
Питам преди 4 години
До Анонимен 89 Защо си мислиш че някой вярва на Нинова, след три пъти провал в управлението ?
96
9
 
6
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
КВИ ЖИВОТНИ ГЛЕДАТЕ БЕ....?!!!ВЕЧЕ СТЕ 5-МЛН.Ж ИТЕЛИ.ООСТИГАТ ВИ 7-8-СУПЕРМАРКЕТА ЗА ДА СЕ ИЗ ХРАНИТЕ.СЕГА ШЕ ВИ НАПРАВИМЕ "СЕЛА ОТ ГРАДСКИ ТИП", КАКТО ИСКАШЕ Т. ЖИВКОВ.КВО ВСЕ СЕ ЖАЛИТЕ, КАТО МЛАДИ НЕВЕСТИ??!!
95
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко е добричък и милозлив...Хората на село, ако не гледат стока в двора си, ще умрат от глад. Но, бъдете сигурни, те ще излязат виновни за чумата. По настояване на едрите свиневъди с едрите ервопари и интереси на домашните стопанства ще им забранят да гледат животни.
94
3
 
32
 
! Отговори
почнаха ни преди 4 години
Миналата година избиха овцете и козите, преди това кокошките,тази година прасетата,а догодина - чрез Стратегията за детето и ИК започва тоталното унищожаване на морала и на хората ! Почват от децата,удрят семейството като ни натрапват извратени съжителства! Колко е "благороден" ЕС,а? Колко хубави неща дойдоха от там-кое от кое по морално,етично,да му се ненарадваш! Както е тръгнало-Русия ще трябва да ни освобождава трети път/ за съжаление/..
93
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сърцето го е заболяло да дава пари ...докато можеше да си ги сложи в джоба...За него не е важно как народа гладува по-важно е колко милиона е успял да спести от този жалък народец....
92
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес дойде Африканската чума утре и Африканци ние сме излишни!
91
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някои компетентен може ли да ми каже какво да правят хората на село ако не гледат животни да гледат турски сериали ли като пенсионерите у градо и да ходят да пазаруват в хипермаркета!
90
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ислямска държава ще ни правят без прасета не ви ли стана ясно вече стига с тая чума.
89
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Унищожават всичко живо заради чумата!А мигрантите които преняасят зарази ги пускат!
88
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1. Забраниха да варим ракия 2. Забрана да гледаме прасета3. Забрана да дишаме4. Населване с Африканци
87
4
 
8
 
! Отговори
Баязид преди 4 години
На година румънските глигани пак ще минат дунава. Пак ще има чума, пак ще избием прасетата. След като с закон не спряхте да ги гледате, ще ги избием.
86
2
 
9
 
! Отговори
Баязид преди 4 години
Няма разлика между чумата и ветеринаря. Няма да се гледат прасета повече в тази държава. резултът е един и същ.
85
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре де милион и кусур за ограда от нашите джобове и резутат никакъв.Сега колко милиона ще са с тия по 300лв и колко общо стават пак от нашия джоб?Кой ще отговаря за тези пари хем дадени да няма чума за оградата,хем на хората?!Един поне няма ли за бесене?!!!!Каква е тая власт?!!!!