Държавата дава по 300 лв. на двор, засегнат от чумата. Бизнесът - прасета, догодина

Борисов: Не задължавам никого, каквото си решат, но ще пламне
Обновена: 2 авг 2019 23:29 | 2 авг 2019 21:00, Веселина Йорданова
154
Държавата дава по 300 лв. на двор, засегнат от чумата. Бизнесът - прасета, догодина
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов и земеделският министър Десислава Танева се срещнаха с кметовете на протестиращите села в Пазарджишка община, където трябва да бъдат умъртвени прасета заради чумата. 

Още по темата
"Разбрахме се, че срокът се удължава с една седмица. Бизнесът се задължава догодина да даде прасета, а ние сме задължени да дадем по 300 лева на двор, за да се възстановят щетите. 75% от компенсацията ще дойде от Брюксел, а останалото от държавата. Каквото си решат", заяви Борисов.

Парите ще се дават във всички 20-километрови санитарни зони около свинекомплексите - на двор при доброволно умъртвяване на животните, за да бъде направена необходимата дезинфекция. Насила никой няма да накараме, подчерта министър-председателят и акцентира върху опасността от разпространение на болестта и огромната популация на диви прасета.

300 лв. ще получат и стопани с унищожени прасета в 3-километровите зони около огнищата. Премиерът заяви, че бизнесът в Пазарджик е предложил догодина да даде прасета на засегнатите стопани на по-ниски цени.

По думите му борбата със заболяването е от две години и тя е завладяла "от Виетнам до Белгия".

"Разбираме какво искат малките кметове, но не мога да слушам някой да ме обвинява, едва ли не, че искаме да убием на някого прасетата. На никого не е приятно това - чума, по-страшно от чума няма", каза Борисов на срещата.

"Като излязат и кажат: "Убиват здрави животни". Те са здрави днес, настоя Борисов и попита риторично има ли друг начин. "Аз също не понасям тъжни гледки", каза още премиерът и допълни, че се полагат огромни усилия да се действа така, както казва науката.

Той подчерта, че към момента няма ваксина срещу африканската чума по свинете. Веднага ще закупим ваксина, щом има такава, увери Борисов.
 
Той посочи, че умъртвяването на животните сега е по-малкото зло и изрази надежда "да се измъкнем по-леко".

"Чума е, не ни е споходило нещо хубаво. Насила не карам никого. Утре могат всички да пламнат. И те ще пламнат, защото се каза, вирусът се пренася по мухи, по комари. Каквото може държавата ще помогне, бизнесът също", увери премиерът. Според него болестта е дошла у нас от Румъния, с румънските туристи.

"Във всички сфери се развиваме добре. Всички показатели са добре. Прокуратурата е независима институция. Аз не се меся в тяхната работа. Представете си, че издигна кандидат за прокурор, както каза Нинова. Ами ако го изберат? Аз не се меся", заяви министър-председателят и допълни, че не трябва никоя партия или правителство да се меси в независимата съдебна власт и затова не излъчил кандидат.

Някой умишлено иска да сваля правителството, коментира той в отговор на журналистически въпрос за кибератаката срещу НАП.

Министър Десислава Танева уточни, че парите, които ще се дават на стопаните, ще са предназначени за дезинфекция, почистване, мерки и препарати за борба с гризачи и готовност за повторно завъждане след една година. Тя добави, че сроковете за умъртвяване на животните в личните стопанства се определят от съответната областна епизоотична комисия.

Осъзнавам, че моментът е тежък и емоционален, независимо от това, че тези хора нямат мерки за биосигурност, нямат регистрация, както е по закон, но въпреки това имат подкрепата на държавата. По думите й помощта от държавата е и проява на отношение за това, че хората проявяват разбиране и се обединяват в борбата с африканската чума по свинете.

След срещата кметове на населени места от община Пазарджик обявиха, че няма да подновяват своите протести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сви*н*ете са враг, защото обичат да ядат тикви!
83
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А не ели казал :Давам по 300 лв.....това е неговият разгаворен език с избирателите му !
82
5
 
29
 
! Отговори
хмм... преди 4 години
Г-н премиерин, абе защо никой, включително и ти не обясните откъде и как така пламна цялата страна от таз свинска чума? Това неуважаеми ми прилича на умишлен геноцид с цел унищожаване на цял отрасъл в родното животновъдство.
81
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много умее да убеждава народа , обаче десет години хората го разбраха що за човек е и никой не му вярва ! Не била убийства на прасетата а какво е ,загробиха стотици здрави прасета ,затрихте поминъка на цял народ с вашата некадърност. Който е некадърен да се маха ,България потъна в мизерия а вие политиците се къпете в милиони от мъката на този народ !
80
3
 
21
 
! Отговори
2 преди 4 години
Защо не пишете , че го освиркаха ? "Малки кметове " , " не се меся на прокуратурата " , "няма ваксина " /каточе ли някой не знае това /.За едно прасе и за десет -300 лв !? И с чии пари , г-не ?
79
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
било не за конно ми то във всеки двор има поне 10 20 прасета а и много прасета имат малки така,че да им дадат десетки пъти по 300 лв това е 1 или 2
78
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 80 смешен аз не отглеждам ама тия дето отглеждат имат много така,че да им дадат 5000 10000 евро поне инаеч няма да стане
77
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Давам 300 лв на оня стопанин от Банкя , който утрепе най-голямото прасе в държавата.
76
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 80300 лв делено на 5 прасета прай... чеки да га сметнем... шейсе лева на прасе???Най-кльощавото, недохранено изпосталяло, гладувало прасе тежи 50 кила.Начи, кило свинско требе да струва... лев и двайсе???Един лев и двайсе стотинки струва кило свинско???!!!???!!!???!?!!Това ли намеквате???Айде бе, шегувате се може би?
75
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
българските прокурори са големи бoклyци
74
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 71Незаконно е да отглеждаш повече от 5 прасета в двора си. Незаконно е и да ги размножаваш. Не си прави тънки сметки за голямо обезщетение!
73
12
 
9
 
! Отговори
БГ преди 4 години
В Фейсбук политически партии плащат да се носи слуха,че САЩ щели да пратят колко си тона свинско и затова избивали е в Китай има убити над 1 200 000 прасета те нито са в НАТО нито в ЕС и там ли ще изнасят месо!?Не са прости тея дето пишат фалшиви новини а тези които им вярват
72
18
 
8
 
! Отговори
Оппа! преди 4 години
На протестиращите прасенцата им били като деца. Толкова много си ги обичали миличките. Но... После идва Коледа и...Извратеняци!
71
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никакви обезщетения за незаконни животни!
70
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поради риск от африканска чума се забраняват коментарите за трите прасета.
69
5
 
14
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Някой се притесняват че ще заколят лятото прасето а други от тая чума ще останат без работа а имат деца за хранене Не бъдете егоисти а другото е политически игри
68
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еййй ами аз вместо куче за домашен любимец си имам прасенце.Тамън го научих да пази къщата и сега...?То домашните любимци трябва ли да се колят?
67
3
 
26
 
! Отговори
V преди 4 години
Чумата по прасетата във властта е по страшна ;) Тва е част от цената за еврочленството .По лесно се пренасят болести .Това което впечатлява е че герб са забранили отглеждането на прасета .В много страни дори марихуаната е разрешена ,а за гласуващите за герб натиска е огромен .Да се махат тия . Огромен натиск над народа а за тях законите не важат .
66
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
To догодина 300лв ще са колкото сега са 150лв.Шменти капели пак.Всичко ще поскъпне.
65
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
300 лв са цената на 2 працета ако имаш 15 20 прасета това са поне 2000 3000 лв