В баровете по курортите ни на морето - не алкохол менте, а силно разреден

Целта е една: Огромна печалба, но за сметка на качеството
38
В баровете по курортите ни на морето  - не алкохол менте, а силно разреден
Снимка: Pixabay

Опасен алкохол до момента не е установен при проверките на Комисията за защита на потребителите (КЗП), заяви председателят й Димитър Маргаритов пред bTV.

"Най-често проблемите са свързани с разреждане на алкохола с цел извличане на нерегламентирани печалби в по-голям размер", посочи той и допълни, че при лабораторно изпитване се установява по-нисък алкохолен градус в съдържанието на разпечатаната бутилка спрямо това в неразпечатаната.

Още по темата
"Подобни опити за нарушения се правят, но далеч не от всички", подчерта председателят на КЗП.

"Имаме няколко случая от миналата година, в които дадената напитка като свойства, като физико-химичен анализ от самия производител излиза с непокриване на минималните параметри, които са заложени в Закона за виното и спиртните напитки, за да носи наименованието уиски, водка, ракия и т.н. Т.е. такова нарушение може да се констатира и по отношение на запечатана бутилка, която е пусната на пазара не само в заведението, но и в търговската мрежа", обясни Маргаритов. "Може да има спиртни напитки, които да не покриват тези изисквания и те да бъдат пуснати на пазара, но не бива потребителите за бъдат заблуждавани, относно това", категоричен бе той.

Димитър Маргаритов даде пример за произнасяне на Комисията за забрана на нелоялна практика на производител на спиртна напитка: "На кутията на бутилка беше отбелязано, че е уиски, а на етикета на самата бутилка пише, че е спиртна напитка, която много добре наподобява уиски. От гледна точка на съставките това не е опасна за живота и здравето на потребителя напитка, но тя не отговаря на изискванията, за да бъде уиски.

Председателят на КЗП коментира, че не по-малко важно от отговорния подход към здравето на хората с покриването на въведените от закона минимални изисквания е и това да не се заблуждават хората, че пият определени напитки, а всъщност те са с по-ниско качество. 

През миналия летен сезон КЗП е взела над 30 проби, предимно от туристически обекти по Черноморието. Лабораторните изпитвания са установили нарушения в осем случая.

"В половината от тях ставаше въпрос просто за разреждане на алкохола. В другите четири случая ставаше дума за този друг тип нарушения, за които споменахме – че самите напитки не изпълняват изискванията на закона за такива, каквито те се предлагат и потребителите са въведени в заблуждение", конкретизира Маргаритов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сезон година храни. И после защо няма туристи, хахахах. Държавата цирк.Между другото Ангелкова какво разпрява? Скрила се от един месец и ки е тъжно, да не е на почивка защото се е преуморила?
31
0
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Не разбирам наглостта да продаваш алкохола с над 200, даже до 400 % надценка и да го разреждаш? Кокошкарска работа
30
1
 
5
 
! Отговори
Един от Навалицата. преди 4 години
Като младеж, страхотно много се увличах по научната фартастика и четях много. Един от любимите ми автори, се казва Робърт Шекли. От него, по онези времена преди 1989, имах един любим сборник разкази " Недокоснат от човешки ръце". Та, този сборник съм го перифразирал така : "Недокоснат от български ръце". Щото, каквото е пипнато от българин, му е мам.ка.та разплакана!
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много интересни истории от соца някой е писал по-долу. Личното ми мнение иначе е че корените на това поведение не се крият в соца но за съжаление са доста по-дълбоки. Все пак господата които са собственици на заведенията по морето са ***.
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грам вяра нямам на *** Балкански.Български алкохол въобще не пия.Избягвам също бг продукти защото съм сигурен че бг продуктите нямат нищо общо с етикетите.Даже и хляб не купуваме от магазина.Купувам брашно от чужбина и си правя хляб вкъщи.
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом няма смъртни случаи значи всичко е наред, това че тия абдали плащат за шотландско уйски а получават бъркано в казана от местния цар киро не е проблем за нашата държава. Сичко е ток и жица баце
26
0
 
4
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 4 години
Нормално. От соц време бай ти Кольо Хоремагчията, известен и като "Куция Вълк", разреждаше питиетата. И това беше масова практика. Наливните, тоест разливните от бутилка водка, ракия, бренди, мастика и други бяха дотолкова разредени, че нерядко имаше млади "герои" изпили 10 и повече 100 милилитрови "питиета". Затова и сериозните пиячи си пиеха "Загорка" или друга бира от бутилка, а ракиджиите - от неразпечатана бутилка концентрат. Така като гледам, за 30-40 години няма прогрес.
25
0
 
3
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 4 години
На българското море,действителен случай.Обслужване ни студент,всичко точно.Накрая сметката имаше две неизвестни-мореплавател, чорапи 2лева.Питам сервитьор четох и то ми отговаря:Дошъл съм да изкарам пари5левалева, а есента ми трябват чорапи-2лева
24
1
 
7
 
! Отговори
Иво преди 4 години
В Гърция на Лефкада много ни хареса, ии ни глезиха, примерно се навечеряме с мойта котарани и ни носят десерт бонус.. Навсякъде. Една вечер коти си изтърва питието, бутна го и и донесоха ново, на тяхна сметка.. После как да не се върнеш, като и са супер любезни
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отрепките всяка година гледат да оскубят клиентите. Това са чучела, които работят само през лятото, понеже няма как в селата им да обират когото и да било. Сега обачре режат вече глави. Уелкъм ту Бългейрия!!!!
22
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди 89 год. в едно барче гледам сервитьорите връщат празните чаши от кока кола , обаче във всяка има малко недопитоБармана под тезгяха , налива недопитото в една нова чаша и хоп на сервитьора и той я носи на клиента Такива са търговците , никакъв срам
21
0
 
26
 
! Отговори
Крум Страшни преди 4 години
И цените свободни и пак гледат да те излъжат !Гадно племе. Единственото решение е крумовски мерки -хванеш ли в лъжа -затваряш заведението.Ама той бил нает служител и управителя не знаел какво прави .Да е знаел ! Затова е управител !Кепенците за един месец и така докато се научат на честно и почтено отношение към клиента!
20
4
 
13
 
! Отговори
Осман преди 4 години
Според пресата в турция този сезон от фалшив алкохол са умряли над 40 човека.
19
0
 
10
 
! Отговори
До анонимен 9 преди 4 години
Трика с бирата не знаеш ? Примерно наливна - крана Туборг ама в кега Шуменско или Пиринско. Една фирма са, само първия път купуваш Туборг за да сложат крана. Има и друга трик , чадъри, маси и столове. Фирмите дават пари на заведенията ако им рекламират продукта. До миналата година Загорка/Хайнекен даваха най-много.
18
1
 
7
 
! Отговори
??? преди 4 години
Та затова се прави друго -плащаш10лева за твоя бутилка домашна и нямаш ядове. И сервитьора доволен и ти знаеш какво пиеш.
17
2
 
13
 
! Отговори
Грудю преди 4 години
Още от комунистическо време е така. Най-лошото е червеното вино в Ол инклузива, на места минава като розе
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова най-добре е бутилката да е от магазина.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В "здравословна криза" се сервира и здравословен алкохол явно. Я да излезе пак експертчето да коментира....
14
5
 
17
 
! Отговори
За старите традиции преди 4 години
Надписването на сметките също беше традиция и на места се спазва до днес.За разредения алкохол, помня лято в Приморско, бяхме още тийнейджъри току що завършили гимназия. Компания от 5-6 човека поръчахме бутилка водка. Сервитьор с физиономия на хитро мишле ни носи отворена бутилка, на нас това не ни направи впечатление, бяхме още хлапета. Когато отпихме, установихме, че съдържанието на бутилката може да се определи като вода, в която е добавена малко водка. После се убедихме, че на морето е така
13
2
 
20
 
! Отговори
Стара традиция преди 4 години
Навремето, преди 9 септ., се е знаело кои кръчмари "кръщават" виното (разреждат с вода).По време на соца келнерите бяха изключително нагли. Във всяко заведение най-хубавата маса беше постоянно резервирана, та ако дойде партиен или друг шеф, да могат да го настанят по всяко време. На тези маси обслужването беше безукорно. Горе-долу добре обслужваха и пияниците, които им бяха постоянна клиентела.На всички останали се даваше разреден алкохол,"щипани" кебапчета, салати и гарнитури с намален грамаж