Нанков: Водата в Перник ще потече през март или чак през май...

Без воден режим ще са в Ботевград, Шумен и Търговище
Обновена: 31 дек 2019 09:55 | 31 дек 2019 09:30, Петя Славова
226
Нанков: Водата в Перник ще потече през март или чак през май...
Снимка: БТА

Няма опасност от въвеждане воден режим в Ботевград, Шумен и Търговище. Това заяви пред Нова тв заместник - министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Още по темата

"Жителите на Ботевград не ги чака бедствено положение. По сегашните разчети има водни количества за около 120 дни в язовир "Бебреш", без да влезе и капка нов приток. Създаден е оперативен щаб, който следи ситуацията на дневна база. При необходимост воден режим би могло да се въведе след три месеца. Няма опасност и за Шумен и Търговище", коментира той.

По думите на Николай Нанков водата в язовир "Тича" ще стигне за минимум 10 месеца. Това показвали разчетите на ВиК  оператора. "Проблемът е във водопровода към Търговище и Шумен", коментира заместник регионалният министър.

В момента около 315 хиляди българи живеят на воден режим. Освен в Перник, такъв има частично в Плевен, в Ловеч и в Севлиево. Според Нанков броят на бедстващите ни сънародници бил по-малък. Той обясни, че в момента загубите на вода в страната са средно 59%. "Много важно е затова темата за инфраструктурата", уточни още Нанков и допълни, че подпочвените води и тяхното ниво и лимити са изключително намалели.

"От чешмите в Перник ще тече чиста питейна вода когато има достатъчно количества в язовир "Студена", които да гарантират дебит на вода. Възможно е такова да има още през март, но реалистично е да говорим за това след пролетното снеготопене през април – май", заключи Николай Нанков.

Преди ден пред журналисти министърът на икономиката Емил Караниколов бе заявил, че водният режим в Перник може да бъде отменен до края на месец януари. По думите му, за да се случи това, трябвало в язовир "Студена" да се вливат 500 - 900 литра на секунда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ! Точно така! Новият кмет има вълшебна пръчка и източи водата за една нощ! И сега не иска да напълни отново .
166
29
 
1
 
! Отговори
! преди 4 години
Докато кмет беше Вяра Церовска от ГЕРБ проблем с водата нямаше с новия кмет комунист Владимиров започнаха и проблемите с водата.
165
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един *** командва 16 глупави,а те се гаврят с целия народ.
164
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Де сопа,де.
163
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това недоразумение кога ще бъде уволнено?
162
0
 
22
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Тия в това правителство дори не се уговарят кой какво да лъже! Вчера ББ рече, че говорил с водата и я убедил да потече до края на януари! Министърът на икономиката пък правеше молебен и чакаше Господ да разреши водната криза. Тоя пък сега казва: края на май!
161
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Язовирите се източват заради ВЕЦ-овете. Електроенергията им се изкупува на високи цени и заради лакомията на собствениците, хората страдат от липса на питейна вода.
160
8
 
11
 
! Отговори
Лелее СМЕХ.. преди 4 години
ВЕЛИКИТЕ СТРОЕЖИ НА КОМУНИЗМА СА В ПЪЛНА РАЗРУХА!!!ВЕЧЕ НЯМА ЕВТИН СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ТРУД ОТ "СОЦ-РОБИТЕ НА ТРУДА"!!!!НЯМА БРИГАДИ, НЯМА ЗАТВОРНИЦИ ОТ "ВРАГОВЕ НА НАРОДА".... И БАЛАМИ. ЕТО---ТАМ Е ПРОБЛЕМА!!!!!!!
159
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе нанков , като каза при нинова били спряли програмата ами при вас бе .....при пусната програма ефекта йок сега ше ги налеете без финансиране от програмата бе убитak
158
1
 
35
 
! Отговори
Haide Pernik преди 4 години
Драги Политици(тези, които крадете), ако зависеше от народа вие нямаше да сте живи. Добре, че родната полиция ви пази и бие беззащитни граждани. А народа ви издържа и си трае, защото не е организиран като вас. Властта е организирана, народа е стадо. О всичко се диктува отгоре. И журналистите са за бесило. И медиите.Левски къде си?
157
2
 
21
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
Нанков не казва годината.
156
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДОЛУ ГЕРБ!Да прогоним шайката от властта,за да заживеем по-нормален живот.Тия съсипаха държавата със своята некадърност,алчност и наглост.
155
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За бога братя не давайте гербер да ви ремонтира язовира,че вижте какво стана.Гербер магарето за шланга да хване-ще изсъхне.
154
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако забранят със закон ВЕЦ овете, воден режим няма да има.
153
2
 
25
 
! Отговори
Haide Pernik преди 4 години
Истината е, че народа е срещу властта, а тя срещу народа. Истината е, че полицията е инструмент на властта. Няма ли революция, няма оправия. Изборите са манипулирани. Избираме вече избрани. Истината е, че всеки гледа себе си. И политиците ги разбирам, и те имат деца и семейство. Но ние от народа да сме роби цял живот ли? Терминал 2, чао на *** и чао на безсмисленото ни робство.Хора с висше образование и с 600 лева заплата.!?!? Какво по напред. Каква Европа, какво самочувствие. Айде
152
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ми харесва изразът "сегашните разчети", което явно значи, след като говорихме със собственика на ВЕЦ-а да се кротне докато не завали, водата може и да стигне за още 3 месеца. Ако ли не - режим. Положението в БГ е страшно. Имаме толкова много язовири, които или са оставени на разрухата или на местни феодални лордове, които ги източват през ВЕЦ-овете си и и изобщо не ги е грижа за питейната вода на хората. 315 хиляди души с по 8 часа вода през 21ви век е хм, брутално.Браво на министрите!
151
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ти кога ще си подадеш оставката,шушумиго?
150
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Загубите вече десетки години са над 50%. Цялата инфраструктура в България е занемарена, всичко се разпада, само благосъстоянието на едни хора е добре поддържано.
149
2
 
27
 
! Отговори
Лисан преди 4 години
Март, ок, ама коя година?
148
4
 
28
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Водата в Перник ще потече в шестък (ден между петък и събота)