Нанков: Водата в Перник ще потече през март или чак през май...

Без воден режим ще са в Ботевград, Шумен и Търговище
Обновена: 31 дек 2019 09:55 | 31 дек 2019 09:30, Петя Славова
226
Нанков: Водата в Перник ще потече през март или чак през май...
Снимка: БТА

Няма опасност от въвеждане воден режим в Ботевград, Шумен и Търговище. Това заяви пред Нова тв заместник - министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Още по темата

"Жителите на Ботевград не ги чака бедствено положение. По сегашните разчети има водни количества за около 120 дни в язовир "Бебреш", без да влезе и капка нов приток. Създаден е оперативен щаб, който следи ситуацията на дневна база. При необходимост воден режим би могло да се въведе след три месеца. Няма опасност и за Шумен и Търговище", коментира той.

По думите на Николай Нанков водата в язовир "Тича" ще стигне за минимум 10 месеца. Това показвали разчетите на ВиК  оператора. "Проблемът е във водопровода към Търговище и Шумен", коментира заместник регионалният министър.

В момента около 315 хиляди българи живеят на воден режим. Освен в Перник, такъв има частично в Плевен, в Ловеч и в Севлиево. Според Нанков броят на бедстващите ни сънародници бил по-малък. Той обясни, че в момента загубите на вода в страната са средно 59%. "Много важно е затова темата за инфраструктурата", уточни още Нанков и допълни, че подпочвените води и тяхното ниво и лимити са изключително намалели.

"От чешмите в Перник ще тече чиста питейна вода когато има достатъчно количества в язовир "Студена", които да гарантират дебит на вода. Възможно е такова да има още през март, но реалистично е да говорим за това след пролетното снеготопене през април – май", заключи Николай Нанков.

Преди ден пред журналисти министърът на икономиката Емил Караниколов бе заявил, че водният режим в Перник може да бъде отменен до края на месец януари. По думите му, за да се случи това, трябвало в язовир "Студена" да се вливат 500 - 900 литра на секунда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
6
 
15
 
! Отговори
до 146 преди 4 години
Ааа, и Путин, и международната обстановка също.
126
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никакво съмнение, че Орешарски е виновен. Не ли?
125
9
 
20
 
! Отговори
Haide Pernik преди 4 години
Сега всички Перничани иСофиянци с винкели...и бой и трепане. Вода няма, но кръв ще има. Драги политици, много са ви набрали и то не само от Перник, а от цялата държава!Бойко да обяви КОЙ е виновен за тази криза!!
124
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Водната криза в Перник е малък детайл, който подсказва каква е цялостната картинка на управлението на държавата - безхаберие и некадърност, облечени в Тиквено-герберска грандоманщина и простотия.Така както изтече незнайно къде водата на яз. Студена, така изтичат и ресурсите и финансите на държавата Му - незнайно накъде.
123
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко, до което се докосне Групировката ГЕРБ, се разпада, а парите - откраднати ! За 32 милиона дори нов язовир можеше да се построи. Вместо ремонт на стената по скъп метод - с водолази ????, се е избрал евтин начин за ремонт след изпускане на водата. Парите, естествено, са усвоени правилно. Преди това по Европроект има други милиони - и пак нищо не е направено. Тръбите спукани, отклонения - колкото искате, Стомана Перник използва питейната вода за промишлени нужди, проверки на ВиК не са правени от години и т.н. Не само безхаберие, но мутренска управленска наглост е приложена с една цел - усв
122
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МИНИСТЪР ПАВЛОВА "ДАДЕ" ЕДНИ 32 МИЛИОНА И ОБЕЩА ПРЕДИ ТРИ ГОДИНИ НЕЩО КОЕТО ПОВТОРИ И МЕНТОРА Й БОРИСОВ.И ТОЙ ОБЕЩА И "ДАДЕ" ЕДНИ 32 МИЛ. ЛЕВА НА ПЕРНИЧАНИ И СИ ОТИДЕ.КЪДЕ СА ПАРИТЕ КОИТО "ДАДЕ" ПАВЛОВА ??ТЕ СА ТАМ КЪДЕТО ОТИВАТ ПАРИТЕ КОИТО "ДАВА" И БОРИСОВ НА ПЕРНИЧАНИ.ГЕРБ Е ЕДНА ФАБРИКА ЗА ЛЪЖИ И ИЛЮЗИИ!
121
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Справедлив перничаниКво да издирваш виновните?! Бокича ги каза вече... Юли Цезар е виновен и братовчеда на Хан Аспарух...
120
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според Бойко Борисов виновни за водната трагедия в Перник са кметовете и сушата. По-късно премиерът допълва, че прокуратурата и МВР разследват и който каквото е вършил да си носи отговорността. Звучи добре, но от министър-председателя се очакваше да посочи виновните за лошото управление на ВиК Перник.Това е в правомощията му по силата на Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация. Не го прави, неясно защо.
119
1
 
25
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Канал 3 прекъснаха хубавия си празничен концерт от народна музика, за да включат директно Цар Тиква от Поморие ... *** инспектира изграждането на обходния път на Поморие.Накипрени бабички със скъпи кожуси му дариха дряновици ... Голяма хвалба, голямо четкане !PR-ът не спира дори на Нова година !
118
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко е най-доброто за България, човекът се извива като змиорка пред господарите, а англосаксонските господари са много жестоки с васалите които не се подчиняват и може да стане страшно. Бойко все така да слуша началниците и да им угажда, и дано намери начин хората в Перник по скоро да имат вода и да живеят нормално.
117
1
 
19
 
! Отговори
Справедлив перничани преди 4 години
Предлагам да издирим виновните, и на следващите избори няма да гласуваме за тяхната партия!
116
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами, бори се човекът защото обича България, а не като вас дето постоянно фалирате банки.
115
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При демокрацията даваш властта в ръцете на други хора да управляват и уреждат живота ти, но те не носят абсолютно никаква отговорност освен следващия път да дадеш властта на други и ти казват - вземи живота си в собсвените си ръце (но те имат властта над живота ти) и се оправяй, сега си свободен, сега е демокрация. А в същото време с властта те устройват себе си и близките си. И на Запад е същото, само че там са крали столетия от колониите и хората живеят по добре.
114
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Започвам да вярвам с цялата си душа,че ГЕРБ печелят изборите по сталински модел:- Който брои,той печели!!!Добър ден, другарю! Добре ли спа?
113
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега Тиквун се бори с безводие, напролет ще се бори с наводнения. И така е всека година...Борбата е епична, казва поета, особено когато си некадърник...
112
13
 
3
 
! Отговори
Демократ преди 4 години
Демокрацията е най-добрата система. Никой не е измислил по-добра.
111
2
 
22
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Започвам да вярвам с цялата си душа,че ГЕРБ печелят изборите по сталински модел: - Който брои,той печели!!!
110
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виновни са 45 години социализъм и СССР и БСП като наследници на БКП.
109
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Перничанин водица сънува ...
108
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има общо с изказването на Лилито, в което буквално казва точно това - че ще се гарантира наличието на вода. И с циркаджийския метод на управление. Надълго и нашироко разказва КАК ще се ремонтира - водолазите даже и шоу демонстрация са спретнали. Вместо да обясни делови КАКВО ще се ремонтира. Като цялото им управление - понеже толкова разбират, защото еднолично управляващият им шеф толкова разбира и си слага себепдобни, наблягат на шоу-елементите по всички нива. А опре ли ножа до кокал, шефът уволнява с гръм и трясък и започва с пожарникарските мерки. Защито само това може.