Нанков: Водата в Перник ще потече през март или чак през май...

Без воден режим ще са в Ботевград, Шумен и Търговище
Обновена: 31 дек 2019 09:55 | 31 дек 2019 09:30, Петя Славова
226
Нанков: Водата в Перник ще потече през март или чак през май...
Снимка: БТА

Няма опасност от въвеждане воден режим в Ботевград, Шумен и Търговище. Това заяви пред Нова тв заместник - министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Още по темата

"Жителите на Ботевград не ги чака бедствено положение. По сегашните разчети има водни количества за около 120 дни в язовир "Бебреш", без да влезе и капка нов приток. Създаден е оперативен щаб, който следи ситуацията на дневна база. При необходимост воден режим би могло да се въведе след три месеца. Няма опасност и за Шумен и Търговище", коментира той.

По думите на Николай Нанков водата в язовир "Тича" ще стигне за минимум 10 месеца. Това показвали разчетите на ВиК  оператора. "Проблемът е във водопровода към Търговище и Шумен", коментира заместник регионалният министър.

В момента около 315 хиляди българи живеят на воден режим. Освен в Перник, такъв има частично в Плевен, в Ловеч и в Севлиево. Според Нанков броят на бедстващите ни сънародници бил по-малък. Той обясни, че в момента загубите на вода в страната са средно 59%. "Много важно е затова темата за инфраструктурата", уточни още Нанков и допълни, че подпочвените води и тяхното ниво и лимити са изключително намалели.

"От чешмите в Перник ще тече чиста питейна вода когато има достатъчно количества в язовир "Студена", които да гарантират дебит на вода. Възможно е такова да има още през март, но реалистично е да говорим за това след пролетното снеготопене през април – май", заключи Николай Нанков.

Преди ден пред журналисти министърът на икономиката Емил Караниколов бе заявил, че водният режим в Перник може да бъде отменен до края на месец януари. По думите му, за да се случи това, трябвало в язовир "Студена" да се вливат 500 - 900 литра на секунда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бългapaka си мисли че може да гласува "напук" и пак да е добре и да няма последици...ХО-ХОСега ще видите "Магаре боб яде ли".2009та направихтИ изборЪ си, селяни прости и сега ще си платите.Последствията за България ще са УНИЩОЖИТЕЛНИ !!!Това с водната криза (няма да е само Перник а цяла България) е само началото.
106
12
 
0
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Руските служби и руските енергийни фирми да обърнат ОСОБЕНО внимание на дъщерните фирми и кадрите, които си подбират ,си назначават ,управляват и извършват ремонтите дейности!!!Агент Патрик Мънсън!ЦРУ!!!
105
18
 
3
 
! Отговори
Минувач преди 4 години
БСП са изцяло виновни за тази криза в Перник, а най- нагло прехвърлят вината върху ГЕРБ. Браво на Бойко Борисов ден и нощ е в Перники се бори да достави вода на хората!
104
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
-Дядо, ти отде си, ва?-От Перник, чадо.-Авей, вие май немате вода.-Ми, тъй е, чадо.-Ми как шъ са къпите, ва. Тоз зам. менистъро обещава да имате вода чак пролетес.-Еее, чадо, чи колко е тва зимъта, бе. Шъ мине и на лятос шъ са къпим у Струмата.Щот на тоз тва му е работата - да обещава.
103
22
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Повече от 10 години Борисов не е спрял да подменя и ремонтира... - пътища, мостове, виадукти, тунели, стадиони, спортни зали и спортни съоръжения, канализации и пречиствателни съоръжения, детски градини и училища, музеи и театри, църкви и манастири, самолети и бойна техника, разширява метрото и копае тунел под Шипка, удвои БВП... - но всичко по реда си - ето идва ред и на водата...
102
0
 
18
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Кой открадна я водатаи се хитро скри ?!Други ще го ядат на два ката,без пари !!
101
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ копаят дъното. Ще става ГРОБ. Безподобната наглост и некадърност лъсва всеки ден.Медиапул, Биволъ, Капитал/Дневник, СЕГА и БОЕЦ ще се окажат новите надежди за спасение от мафията.
100
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доколкото ми е известно, язовирите по принцип са измислени (още в Древен Египет), за да натрупват и съхраняват водата за битови нужди, напояване и т.н., без да се налага да чакаш дъжд, сняг, снеготопене и други случайни и непредвидени събития. Така хората се получили независимост от природните капризи. А тук ни казват, че снеготопенето трябва да чакаме...
99
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ отново са печеливши. Направиха криза за да откраднат повече. При аварийните ремонти не трябва да се спазват законите... комисионните ще са тлъсти.
98
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мисля че имахме НОВ Главен прокурор. Не може ли да се пробва с това как така за нула време са изчезнали 15 М кубика вода?
97
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ХА-ХА-ХАПърво беше "след един месец" , после стана 3-6 месеца и накрая ще стане както казах вчера .................1-2 години.Стадото вЕрващи гласуваха за Тиква през 2009та и сега ще СТРАДАТ.Това е само НАЧАЛОТО.
96
11
 
1
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Ние сме невинни! Виновни са политиците, ГЕРБ, ситемата, Светът и обстоятелствата защото се случват така както на нас не ни се иска с по някакъв друг начин, Светът е несправедлив защото се случват неща които не ни харесват!
95
5
 
8
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Фирма Паур Туенти Туенти ООД е фирмата, която стопанисва частен ВЕЦ до язовир Пчелина!Свързан е с ДПС!Язовира е свързан със Стомана Перник, а зад тях прозират руски енергийни интереси!Фирмата изпълнител, която е извършвала ремонтите на язовир Студена е източила водата, а по проект е трябвало да не се източва и са усвоени повече пари в ущърб на хората!!!Животът е жесток селяни прости, вие сте валат!!!Агент Арън Моузес!ЦРУ!!!
94
3
 
9
 
! Отговори
Северо македонац преди 4 години
Не желаете да си развалятье рахатлъка?Искате някой друг да ви опрай животя и положеньето?Явно на бугарите од Перник толкоз им стиска? До тук.Да влезнат в нета и да се жалват, оплакват и плювате по властимеющите. Искате някой друг да свърши работата вместо вас?
93
1
 
20
 
! Отговори
Тикви на терен преди 4 години
Защо МС не се премести в Перник до запълването на язовир "Студена" с вода? Изнесено управление. Ще могат отблизода следят и решават проблемите. Ще усетят уханието на перничанки, перничани и малките перничанчета. Да станат поне за малко хора не от народа, а сред народа, който толкова много ги обича.
92
2
 
13
 
! Отговори
бай Тодар Правешки преди 4 години
Добур ден уважаеми ледита и джентелмене! Консумирате ли банани целогодишно? Ползвате ли мека тоалетна хартия след изхождане по голяма нужда? Бегате ли на запад? Пълни ли са магазините със западни стоки?
91
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нема се пУашите. СуперБойко ще пренасочи Дунава към Перник или ще донесе некой ледник от Арктика. Или пък ще извади милионите от джоба си и ше оправи рабОтата.
90
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С една дума бившата държава България загива и но с все по ускорено темпо!Предсмъртна агония!Днеска тука...утре там ...метастазите се развиват и я обхващат!Спасение вече няма!
89
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не вярваме нито на думи, нито на дела! Думите вече 10 години са фалшиви, и едни и същи....А делата? Те или ги няма, или са толкова нескопосани и калпави, че все едно пак ги няма! Но всичко е, да се отпуснат едни пари, и да се откраднат пак тези пари!!!
88
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи март...април..май.Ама не е уточнил коя година!Тия двамата министри на боко имам чувството че живеят на семейни начала.