Нанков: Водата в Перник ще потече през март или чак през май...

Без воден режим ще са в Ботевград, Шумен и Търговище
Обновена: 31 дек 2019 09:55 | 31 дек 2019 09:30, Петя Славова
226
Нанков: Водата в Перник ще потече през март или чак през май...
Снимка: БТА

Няма опасност от въвеждане воден режим в Ботевград, Шумен и Търговище. Това заяви пред Нова тв заместник - министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Още по темата

"Жителите на Ботевград не ги чака бедствено положение. По сегашните разчети има водни количества за около 120 дни в язовир "Бебреш", без да влезе и капка нов приток. Създаден е оперативен щаб, който следи ситуацията на дневна база. При необходимост воден режим би могло да се въведе след три месеца. Няма опасност и за Шумен и Търговище", коментира той.

По думите на Николай Нанков водата в язовир "Тича" ще стигне за минимум 10 месеца. Това показвали разчетите на ВиК  оператора. "Проблемът е във водопровода към Търговище и Шумен", коментира заместник регионалният министър.

В момента около 315 хиляди българи живеят на воден режим. Освен в Перник, такъв има частично в Плевен, в Ловеч и в Севлиево. Според Нанков броят на бедстващите ни сънародници бил по-малък. Той обясни, че в момента загубите на вода в страната са средно 59%. "Много важно е затова темата за инфраструктурата", уточни още Нанков и допълни, че подпочвените води и тяхното ниво и лимити са изключително намалели.

"От чешмите в Перник ще тече чиста питейна вода когато има достатъчно количества в язовир "Студена", които да гарантират дебит на вода. Възможно е такова да има още през март, но реалистично е да говорим за това след пролетното снеготопене през април – май", заключи Николай Нанков.

Преди ден пред журналисти министърът на икономиката Емил Караниколов бе заявил, че водният режим в Перник може да бъде отменен до края на месец януари. По думите му, за да се случи това, трябвало в язовир "Студена" да се вливат 500 - 900 литра на секунда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че много ясно, че водата е източена.Както пиша и хора, които са виждали язовира юни потвърждават, че беше пълен до горе.Мистериозно изчезват 15 милиона кубика вода.Буквално за два месеца. Последните 2 месеца от управлението на ГЕРБ в Перник.
86
2
 
20
 
! Отговори
Маде ин Булгари преди 4 години
ЕТ Герб-буда" обявява конкурс за най-тъпо, пардон, за най-умно оправдание, защо в Перник няма вода. Ругатните срещу опозицията ще бъдат заплатени двойно.
85
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Гошо...ТъпотоМного хищни се оказаха тези карстови пещери. Цялата вода изгълтаха.
84
9
 
9
 
! Отговори
Уредил се преди 4 години
Аз съм в Германия в Ерфурт, уредил съм си живота, бягайте от България и елата да се уреждате на Запад, тука на Запад се живее добре и ще си уредите живота да живеете добре да се радвата на удоволствия и да се забавлявате и да си удовлетворявате желанията да живеете леко и приятно. Бягайте от България.
83
17
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Добре, че дойде Борисов да ремонтира или подмени тотално амортизираните комунистически съоръжения... - но наведнъж не става - то всичко е за подмяна...
82
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 87"защо никой до момента на спиране на водата не е алармирал"Защото водата идва от чешмата, преди това от тръбите в блока кой ще осъществи такава дълга асоциация чак до язовира, пък после да свърже язовира с малкото валежи на годишна база? Много задълбочена и специфична мисъл трябва тука ...
81
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Дебелото Лиил какво е изпър дяла по въпроса ?Някой търси ли й сметка за 32-та милиона, които открадна ?И въобще има ли Прокуратура в България ?
80
1
 
18
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
В Пернишко е...карстов район (Боснек),в Шуменско също(Шуменското плато е пълно с пещери),около Търгоеище също,за това на всички да е ясно че водата...пропада там.Препоръчвам на Боко от Банкя(в момента...премиер) да създаде Министерство на пещерите и...водите,все пак в държавата има много...талантливи спелеолози,алпинисти и...Калинки,които успешно могат да...усвоят подземните води и...фондове.(безплатно-ноухау-подарък)
79
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички язовири са построени при комунизма, или по точно при социализма, комунизъм никога не е инало. При предишната система на върха бяха корумпирани българи, но същността си ориентирана към обществения интерес и публичния сектор. Сегашната демократичма капиталистическа ситема по същността си е ориентирана към плячкосване и печалби и на върха пак са корумпирани българи.
78
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този Нанков отдавна трябваше да е слествен.Още като уби 20-те човека край Своге.
77
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи според двамата министри режимът може да падне януари, март или май. А февруари и април защо не споменават? Пазят ги за изказването на третия министър ли?
76
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно не мога да разбера .. защо никой до момента на спиране на водата не е алармирал .. или поне аз пропускам данни за това. Нямаше ли някой "буден" журналист да отиде да направи няколко снимки, да се види какво блато и тиня е станал язовира .. нямаше ли някое рибарско дружество да им направи впечатление, някакви еколози нещо .. Ясно, че "държавата" е спала, ама мисля, че и някои хора са спали.
75
4
 
13
 
! Отговори
Невинен перничанин преди 4 години
Ние перничани не сме виновни, виновни са ГЕРБ и обстоятелствата, ние сме невинни за това което се случва, светът е несправедлив защото се случват неща не както е според нашата воля!
74
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кой е алтернативата на ГЕРБ?
73
4
 
5
 
! Отговори
Бай Миле преди 4 години
Другари съмишленици,язе предлагам всички ние партииците , всички до един закърмени и израснали от бащи и деди видни ***, да вземем нещата в наши ръце и да напълним язовира!Колко му е - близо е Перник, и под строй всички да се командироваме и да пик.аеме дружно в него.Така има нема един милион литра ще влеем,па кат ги пречистим в нашите станции, минерална ще стане.Другари, решението е в самите нас,не в природата!Нас не ще ни уплаши-един язовир, ние сме на всеки километър и така до края на БГ
72
3
 
8
 
! Отговори
Предложение преди 4 години
Предлагама да се бонтуваме срещу гербското робство и да изберем некои други на предсрочните избори да ни дават люксембургски мерезета да живееме и ние като бели хора!
71
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Влизаме в Търговския регистър и виждаме КОЙ Е СОБСТВЕНИК на ВиК Перник.Разпределението на капитала на дружеството е както следва:МРРБ, ЕИК/ПИК 831661388, 209 100 лв.ОБЩИНА ПЕРНИК, ЕИК/ПИК 000386751, 39 400 лв.ОБЩИНА РАДОМИР, ЕИК/ПИК 000386776, 11 800 лв.ОБЩИНА БРЕЗНИК, ЕИК/ПИК 000386559, 8 300 лв.ОБЩИНА ТРЪН, ЕИК/ПИК 000386790, 3 200 лв.ОБЩИНА ЗЕМЕН, ЕИК/ПИК 000386662, 2 200 лв.Оказва се, че мажоритарния собственик и отговорен за случващото се в Перник е МРРБ в лицето на Нанков и НАЧАЛНИЧКАТА му която не се явява никаква /НАВЯРНО ПО ПРАЗНИЦИТЕ ОТДЪХВА В ЧУЖБИНА/ТА ЗАЩ
70
1
 
4
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Григор Лилов , а не Григор Симов!!!
69
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Василев"Истината и кражбата винаги ще изплува!"Е как ще изплува, като няма вода? И затова са се погрижили
68
0
 
20
 
! Отговори
- преди 4 години
Винкели, излизайте бе! Нека от вас започне освобождението от гербавото иго на посредствени и алчни ***