Другата България: Малките общини изпревариха по заплати големите

Не София и Пловдив са лидери по заплащане в страната
15 фев 2020 07:30, Петя Славова
62
Другата България: Малките общини изпревариха по заплати големите
Снимка: БГНЕС

Най-високи заплати в България получават жителите на малки населени места, в които са съсредоточени големи индустриални предприятия, показват данните от изследването на Института за пазарна икономика /ИПИ/. Обикновено в тези малки общини са концентрирани предприятия свързани основно с добивната промишленост и енергетиката, като например Медодобивния комбинат в Пирдоп или ядрената централа в Козлодуй.

Икономическите центрове, които имат развита индустрия в своята периферия също имат много сериозна „тежест”, отбелязват още от ИПИ.

Най-високата средна брутна месечна заплата в България за 2018 г. /последната, за която има пълни статистически данни – бел.ред./ е в община Челопеч (2 178 лв.) и Козлодуй (2 090 лв.). Това са единствените общини със средна месечна заплата над 2 хил. лв. Следват Раднево (1 910 лв.), Пирдоп (1 796 лв.), Девня (1 677 лв.) и Гълъбово (1 598 лв.). Столична община остава на 8-мо място (1 554 лв.), а топ 10 се затваря от Панагюрище (1 445 лв.). Столицата на практика е единственият областен център, който попада в топ 20 на страната, съобщава БГНЕС.

Общините от периферията на големите центрове влизат сериозно в топ 20. Това са Божурище, Костинброд и Елин Пелин, които са в периферията на София, Марица до Пловдив, както и Девня, Суворово и Белослав до Варна.

В същото време водещите икономически центрове – София, Пловдив и Варна – остават предпочитано място за работа, привличайки общо над 1,2 милиона заети.

Повече инвестиции в образование и човешки капитал

Данните от изследването още веднъж подчертават наблюденията на родните и чуждестранни икономисти, че в страната ни се запазва високо равнище на неравенство.

„Неравенството в България, което е високо дори и понастоящем, се увеличава през последните години, тъй като разходите за социална защита (като дял от БВП) и ефективността на данъчното преразпределение намаляват“, се подчертава в изявлението на мисията на Международния валутен фонд (МВФ).

За преодоляването на този недъг се препоръчват по-добре разработени разходи за социална защита и инвестиции за повишаване на качеството на образованието, а от тук и на човешкия капитал.

"Укрепването на образованието ще подпомогне изграждането на човешки капитал и подобряването на икономическите възможности за хората и обществото. Ние виждаме възможност за увеличаване на публичните разходи за образование, които остават ниски в сравнение с останалите страни от ЕС, като същевременно се осигури ефикасност при разходването им", призовават от МВФ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
2
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Големите заплати са на запад няма за ко да си губите времето в ***
58
0
 
0
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 4 години
Не съм привърженик на комунизма ,но за съжаление 58 е прав!
57
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре къде са тия обяви за работа? Просто на местата с големи заплати има доходоносни предприятия като АЕЦ, ТЕЦ, Златна мина и т.н.
56
4
 
6
 
! Отговори
много жалко преди 4 години
Тя пък социалистическата индустрия беше една ...Най-ценното беше а намериш някой дето излиза "навън" че да ти донесе нещо вносно.Сега виним приватизаторите от БСП че изнасяли всичко за скрап или горели *** в ТЕЦ овете, но явно и те не я ценят . . .
55
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ааа то трябвало промишленостверно ли бре ами ако не бяха ония мръсните комунисти да я направят какво щухме да правимслед като 30 години рушим и затваряме принудително и още имасамо блоковете на аеца бяхо 6ако не бяха затворили последните 2 сега не само щяхме да изнасяме електроенергияно нямаше и да ни тровят американските марици на които богатите българи плащат 5 пъти по-скъп ток от аеца
54
2
 
15
 
! Отговори
Статист преди 4 години
Шефа на завода зима 50 000лв. на месецЗам. шефа на завода зима 20 000лв.Шефа на борда на шефовете: 15 000лв.На шефа на борда на шефовете, заместника: 10 000лв.Адвокат+счетоводители = 5 000лв.100 човека бачкатори зимат по 800лв. = 80 000лвСредно на тиква = 1698лв. заплата. Па добре е, а?
53
2
 
5
 
! Отговори
камилчета и мисирки преди 4 години
Баце ли ви излъга камилчета и *** че само в софия се произвежда БВП на РБ ха ха ха от софия по платено няма хаха ха ......
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заплатите в Пловдив нямат нищо общо с тези в София. Просто градът събра почти цяла Южна България, но всичко по-кадърно се изнася към София за повече пари.
51
1
 
9
 
! Отговори
Кратун преди 4 години
Кво стана с водата в Перник? Пуснаха ли я?
50
6
 
4
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Четох за едни дето щели да станат първото в света - стартъп село... Демек ... намайкасикньово - програмист до програмиста ! Мила моя майно льо.... Не съм се смял от години така....
49
3
 
6
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
абе глупости на търкалета! Поредния медиен кьорфишек целящ да предизвика полемика по споровете, интерес по сайтетата и най вече цък-цък по страничките, зер рекламодателите гледат такива неща...Кои общини са по-добре от София? На майкаситрънково където има ЕДИН завод? Който ако утре си оберат крушите по каквато и да е причина - всичкото това "богата община" ги гледаш как ще си ядат галошите?АРЕ НЕ МЕ МЕ ЗАНИМАВАЙТЕ С ГЛУПОСТИТЕ СИ БЕ !
48
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко е заплатата на една сервитьорка или продавачка в Челопеч или Девня?Голямата заплата на работещия в един завод значи ли, че всички в градчето получават големи заплати колкото него?Много пропагандни твърдения!
47
6
 
9
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Селяни прости, колко пъти да ви казвам, че вие живеете под ционистко робство, при които управляват офшорните банки и корпорации, и заради това атакуват президента, защото посочи истинските проблеми на държавата как се източва и ограбва!Нацелиха го и го обезвредиха, защото компромати има почти за всички политици на висок пост!Няма безгрешни хора и той е оа.кан, защото е използвал държавната хазна, за да задоволи егото на любовницата си!Ние трябва да избираме от двете злини, коя е по-малка!ЦРУ
46
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 47Пространно изследване, от което се разбира, че Андрешко получава повече отколкото произвежда.
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най големи заплати и най големи данъци дава гелосаното Кире, то и за това се мъчи да казва ко ще ства в държавата.
44
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пространно изследване, което показва единствено че във всички общини месечният доход не надминава необходимият за издръжка доход.
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 43Статията е пропуснала, а ти също, да спомене "Нефтохим" !Нали в "Нефтохим" от суровина произвеждаме краен продукт.Къде е печалбата на тази рафинерия, като се знае, че и данък не плаща !?А и в предоставената статистика за най-високи доходи в България липсва този руски анклав !
42
15
 
3
 
! Отговори
! преди 4 години
Аз подкрепям г-н Борисов. Всичко това е благодарение на г-н Борисов и ГЕРБ и на тяхната вече десет годишна политика обърната към хората. Какво прави червения президент НИЩО. Поредни факт че България на г-н Борисов върви в правилната посока.
41
1
 
24
 
! Отговори
seira преди 4 години
"ОФИЦИАЛНАТА СТАТИСТИКА" (ИНФОРМАЦИЯ) - ВЕРЕН СБОР ОТ НЕВЕРНИ ДАННИ!НАРОДЕ!!!!!
40
5
 
5
 
! Отговори
Василев преди 4 години
До Анонимен!!!Въпросът е защо българската държава не го произвежда или български съвестни частни бизнесмени, и това е най-малкото което да бъде в полза, защото печалбата ще остава в България, още по-важното е български фирми да произвеждат тези суровини и пак български заводи и фабрики, да ги усвояват и да произвеждат краен продукт!Животът е жесток селяни прости!Селя.ндури едно време сте спали и блеели. а днес ми се отваряте за дискусии, в които никога не може да разберете истината!Бойел!ЦРУ