Проф. Кълвачев: Пикът на COVID-19 у нас предстои

В движение се учим как да се справим, каза вирусологът
15 мар 2020 09:54, Ния Христова
46
 Проф. Кълвачев: Пикът на COVID-19 у нас предстои
Кадър: bTV
"Ние още не сме в пика на коронавируса", това заяви вирусологът проф. д-р Златко Кълвачев в ефира на bTV. Според него броят на заразените в България тепърва ще нараства, след което ще последва "стабилизиране и след това ограничение" на разпространението, а самата епидемия ще отшуми. 
 
Проф. Златко Кълвачев признава, че все още има много неизвестни фактори относно заразата и лекарите се учат в движение какви са проявленията и особеностите на заболяването. Съществуват различни хипотези. 
 
Някои смятат, че със затоплянето на времето коронавирусът ще отмине, но тогава защо има и заболели в Африка, където е топло, пита вирусологът. Съществува и теза, че студът ще пребори вируса, но това се опровергава със заболелите в Норвегия.  
Още по темата
 
Проф.Кълвачев смята за добра новина факта, че няма взрив на тежко протичащи случаи. Според него 80% от инфектираните ще го изкарат леко и ще придобият имунитет. 
 
Вирусологът отбеляза, че всичко е възможно и има случаи на повторно заболели от коронавирус. Проф. Кълвачев категорично подкрепя по-строгите мерки, които бяха предложени от проф. Мутафчийски в събота вечерта. 
 
Проф. Кълвачев смята, че трябва да вземем пример и да се поучим от опита на Китай в борбата с коронавируса. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Одисей преди 4 години
Частно лице , в една държава с нормално държавно ръководство, се обръща към финансов експерт с въпроса: "Как да разпределя моите финанси, така че хем да получавам някакви дивиденди, хем да съм подсигурен при някакви внезапни кризи?"Обикновено отговорът е че около 70% трябва да са инвестирани в акции, облигации, инвестционни и пенсионни фондове, а 30% във всички случаи да да са ликвидните средства (сухо, кеш). Принципът по отношение на ликвидността важи и за държавата. А на нас липсват 2 милрд.?
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой си няма представа колко са заразените... И няма как да има...Шока тепърва предстои...
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Валентин ТодировДокато това изобщо не е маловажни, едва 3.6% от населението на коеря е тествани.За съжаление, дори и да бяха поръчани тества, нямаше кой да ни го направи, а нашия икономически и научен капаците, колкото и да е тъжно, е юногократ по-нисък. Но си прав - можеше да имаме хиляди тестове сега. А не да са тествани има-няма 300-400 души.
34
2
 
7
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
До Анонимен 35 Южна Корея още през януари,преди откриването на бързите тестове стигна 10 000 теста на ден.Ако управляващите бяха поръчали тестове тогава сега щяхме да имаме достатъчно да правим и повече от корейците.Но ние си имаме вожд Бойко и ГЕРБ ,които бяха заети с по-важни дела.Европа не е пример за следване.Там управляващите са същите като нашия ГЕРБ.
33
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тоя дядо му Кълвач ли се е казвал?А баба му сигурно се е казвала Катеричка.
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 34Постигнах здраве!!! Кykoвците в момента са в болници и умират или го е страх, да потърсят лекарска помощ. Куки ще ми казва... Има все по-страшно и страшно болести. Правителствата масово отказват да финансират здравеопазването и науката, да си вършат работата. Covid19а беше лесно предотвратим. Беше възмижни, да има имем и ваксина за цялото семейство от Корона. Ама нали сме куковци... На ги сега, корона на главата!
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Валентин ТодоровНикоя страна няма толкова тестове. В Дания са тествани едва 4500 души и пазят тестове само за хора със симптоми а съмнителни те са под карантина. Дори в Корея нямат толкова тестове. Ако имаше, да се тества цялото населени, предполагам, че борят на заразените ще е десетки ако не и стотици пъти повече. Но тъй като основно здравите деца и младите под 40 не развиват симптоми, то не се тестват, с оглед на ситуацията.
30
5
 
2
 
! Отговори
БЕЗ ПАНИКА преди 4 години
До АнонименИ какво постигна? Поредното "куку" носило маска без да има нужда...
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 4 ходи и нося респираторна маска навсякъде и ми се смееха. Всеки ден ми се смееха! Сега някой друг се смее...ххаха хахх ХАХХХХАХА.
28
3
 
2
 
! Отговори
епохално откритие преди 4 години
Ние още не сме в пика на коронавируса", това заяви вирусологът проф. д-р Златко Кълвачев в ефира на bTV. Според него броят на заразените в България тепърва ще нараства, след което ще последва "стабилизиране и след това ограничение" на разпространението, а самата епидемия ще отшумиКакво епохално откритие е направил тоз професор бе !!!
27
2
 
9
 
! Отговори
* преди 4 години
Просто гледайте Китай как се справи. Няма нужда да откираве топлата вода. Обаче се иска здраво ду****, още по-здрава ръка и хора с авторитет, на които обществото да се довери, а не всички като *** само да куткудякате по медиите.
26
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е зле да заредят спирт и маски по аптеките също така големи количества имуностимуланти,витамини.Дори и ръкавици няма.
25
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До khjhgпаниката я създават червените ***
24
7
 
5
 
! Отговори
khjhg преди 4 години
В Китай се справиха,има няма за 4 месеца.И при нас ще е така,не ми е ясно що за паника се създава !?Управляващите хептен се оакаха с тоя вирус!
23
4
 
6
 
! Отговори
бай Онзи преди 4 години
А бе , отде ги намирате тез световно неизвестни учЕни , дето преливат от пусто в празно , но пък са царе да създават паника !Или ги издирвате специално ,за да ни държи в шаш ?Тепърва щял да се учи в движение , ама иначе като врачка ,знае какво ще стане !После - защо имало истерия с пазаруването ?! Ами има , защото истерията се поддържа нарочно ! С помощта на такива като тоя измислен професор !
22
3
 
12
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Няма ваксина.Няма лекарство.Тогава единствената алтернатива е тестване до дупка и изолиране на заразените.Тест на всеки влизащ в страната.Тест на всеки бил в контакт с заразен.Това значи 5-10 хиляди теста на ден.Само,че България няма толова тестове и се правят по 20 на ден.Практически само на вече болни.Така всичките мерки на институциите са стрелба напосоки в тъмното.При такива управляващи толкова...
21
2
 
4
 
! Отговори
Skk преди 4 години
Да допълня пика предстои и не само тива и ще сме в това положение докато в цяла Европа не отмине. Според мен се гответе поне за 6м. Даже може и година. Докато не се появи ваксината или лекарство.
20
7
 
11
 
! Отговори
Скарамуш преди 4 години
До Ти да видиш..Надявам се тази фалшива държава и власт да се срутят до лятото,да спрат заплатите и пенсиите и тогава вече този народ да тръгне с колове, лопати и брадви по улиците,за да си разчисти /един път и завинаги/ СМЕТКИТЕ от собствените си изедници . . .
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще. Продължи. Вечно
18
9
 
4
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
До Коце Маца 13 Тази година Ковид-19 , до година Ковид Позиткано-20.