По телефон не става. Пациентите да са в болница преди влошаване

Проф. Балтов очаква скок на заразените до 10 дни
14 апр 2020 07:00, Петя Славова
44
По телефон не става. Пациентите да са в болница  преди влошаване
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Трябва да издирваме болни от COVID-19 преди да се влошат. Сега тежките случаи идват при нас, след като са се лекували безуспешно около десетина дни у дома с напътствия по телефона от личния лекар. Това съобщи пред "Монитор" изпълнителният директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Обикновено, когато пациент се обади на лекаря си, той му казва да пие парацетамол за сваляне на температурата. Два – три дни, след като тя не се повлиява, джипито му казва да вземе антибиотик. Така минават близо две седмици, през което време инфекцията напредва и хората идват в нашата болница в тежко състояние, разказа той и призова джипитата да изпращат веднага хората при специалист, ако се появи специфичната за инфекцията симптоматика.

Още по темата

По думите му, ако в голям град, като София, е по-трудно личните лекари да познават добре хората от пациентската си листа, то в по-малките населени места те следва да ги познават добре и да вземат по-енергично отношение, когато те им се обаждат с тревожна симптоматика.

Коронавирусът COVID-19 не е грип, който минава за около 10 дни, това заболяване протича над 28 дни, подчерта проф. Асен Балтов и призова да си останем вкъщи, тъй като в следващите 10-14 дни се очаква увеличаване на броя на инфектираните. По думите му това ще се дължи на дисциплинираните, които подмамени от хубавото време ще рискуват да се събират навън. Това не е хипотеза, вирусът вече витае във въздуха на София, заяви проф. Балтов.

България вече разполага с 15 хиляди дози хлорохин за активно лечение на COVID-19, съобщи пък по време на сутрешния брифинг на Оперативния щаб неговият началник генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски. Имаме съществени запаси от лекарства, над 16 хил. души могат да бъдат поети с пълни дози за лечение, каза той.

Ген.-майор проф. Мутафчийски допълни, че България е получила 15 тона медицински консумативи като размяна срещу храни за ОАЕ. Медицинските консумативи са в предпазни средства – маски, ръкавици и костюми.

Проф. Асен Балтов пък посочи, че с хлорохинът ще бъдат лекувани пациентите в по-леко състояние, за да не се стига до толкова тежки усложнения и апаратна вентилаця. Той поясни, че тепърва ще се мисли алгоритъм, по който лекарството да достига до хората. По думите му то може да се прилага и в домашни условия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
4
 
! Отговори
??? преди 4 години
тел. 112 лекува най-добре!Стойте си в мишите дупки и не се пречкайте на здравната система!
33
0
 
0
 
! Отговори
МАСКАТА преди 4 години
До АнонименНяма, вируса хваща от всякъде, симптомите са всякакви, домашните животни се разболяват, може да го хванещ от хладилника, чрез интернета минава, влиза в очите ти през екрана и от там умираш в АЦКИ МЪКИ. Пробива се историята и се чудят на къде да я завъртят, но народа е *** на фасул и всичко минава, стига да го тръбиш достатъчно ;)
32
4
 
9
 
! Отговори
Киро преди 4 години
Този човек, ако е казал тези глупости, да отговори защо откровено лъже. Как ще вкарваш здрави хора в болница, разбира се, че само случаи с усложнения и то тежки са за болница. Отделно какви глупости говори този за 28 дни, това са най-редките и тежки случаи. По неговата логика, от къде се взеха в Германия 68000 преболедувале, като преди 4 седмици имаше 4600 доказани случая. В Испания 65000 преди 4 седмици 6500. Айде да не лъжем и да не насаждаме паника, 1% от заболелите са за болница.
31
1
 
37
 
! Отговори
? преди 4 години
И защо докато имаше по-малко на брой заразени не ги приемахте в болница, за да може подобно на Домуса и депутатите, да се излекуват за 5 дни без усложнения, вместо сега като тепърва започват да се увеличават заразените да ги прибирате направо в интензивни отделения за по 2-3 седмици на апаратна вентилация, защото сте ги лекували по телефона до необратимо влошаване?
30
3
 
37
 
! Отговори
Смях преди 4 години
Ама наистина ли? Сетихте се, че лечение по телефона е като да хвърляш боб?
29
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До сега ни обясняваха, че вирусът е тежък, за това разстоянието трябва да е около 2 метра. За да може вирусът от устата да падне надолу. Сега изведнъж взе да ВИТАЕ във въздуха на София. И естествено очакваме мор след поредните 10 дни
28
0
 
6
 
! Отговори
и преди 4 години
До ГЛАС В ПУСТИНЯДа, този вариант със стойте си вкъщи и чакайте няма да стане. Още от началото ми се виждаше странен този метод. Което обаче значи, че много повече хора ще трябва да влязат в болница. Докато има места ще ни приемат, ама после......
27
2
 
4
 
! Отговори
до 23 преди 4 години
Странно, в Ирландия плащат наОПЛ по 30 паунда за консултация по телефона
26
3
 
14
 
! Отговори
от Китай преди 4 години
Правителството едимодушно удобри водещия Китайски опит:"Тези, които не cи пpизнават, че имат температура, са врагове на народа!"Ако излизаш, ще ти счупим краката, ако протестираш ще ти избием зъбите!"Тестовете не лекуват,само куршума лекува заразените!""Да не оставим нито един трудещ се да умре без лекарска помощ!"
25
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
има ли ден в който да се кажат едни и същи симптоми или период на заболяването. Уж беше 14 дни, после да ама 21, сега 28.
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айдеее, Тонката пак се е активизирал. Не че ми пречи, той е един такъв забавен персонаж, с добре полиран мозък, но затова пък хипер-активен. Тегаво ми става, обаче, от плюсовете, които му слагат, вижда ми се безнадеждна цялата работа...
23
2
 
13
 
! Отговори
До Анонимен 23 преди 4 години
ОЛП дават Хипократова, а не хипокритова клетва. Ако разбираш разликата между двете.
22
5
 
47
 
! Отговори
ГЛАС В ПУСТИНЯ преди 4 години
Браво на проф. Балтов, че най-после изкара на показ най-бруталната страна на борбата с Ковид у нас - хората да бъдат оставяни да лекуват пневмония в домашни условия с Парацетамол! Това е престъпление при положение, че има леглова база, а както се оказва и 16000 дози Хлорохин. Поне хлорохин да им беше давано!Пък и всеки пулмолог ще ви каже, че една пневмония изпусне ли се, поне тежко се оправя!Дано само да не е ГЛАС В ПУСТИНЯ. У нас генералите решават, не специалистите!
21
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, за 3 лв няма как да стане. Търговията не върви. GP-то на майка ми ги събираше в кутия от обувки поставена на бюрото му.
20
3
 
32
 
! Отговори
не разбрал преди 4 години
Е нали първо казахте да си стоим в къщи и само по телефона с ГП-то да говорим, да не ходим на преглед, освен ако не сме пред умирачка? Сега пак ние сме виновни, че ви спазвахме указанията?
19
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
28 дни изисквало лечението. А как така Домусчиев се излекува за 3 дни?
18
10
 
11
 
! Отговори
До 1111 преди 4 години
ОПЛ не си знаят интереса. Няма как да им изпратя таксата от 3 лв по телефона... А и проф. д-р Медикус Хуманоидов няма да си получи хонорара от минимум 120 лв за консултация по телефона.
17
1
 
18
 
! Отговори
Интересът преди 4 години
на проф. Балтов и всички медици е очевиден. Натискът върху болничната система трябва да бъде минимизиран, дори наномизиран - не защото болниците не разполагат с легла, а тъкмо защото 53000 легла може да бъдат заети изключително от заразени с коронавирус средно- и тежкоболни пациенти. Виждаме, че системата забуксува с 300 хоспитализирани. Можем да си представим какво ще се случи, ако бройката нарасне на 3000 или, не дай си боже, 30 000. Гледали сме достатъчно постапокалиптични филми...
16
19
 
11
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
Бойко каза СТОП на коронавируса и бежанците за България:):):)Разни дърти свекърви и техните началници всячески му пречат,но той успя:):):):)Народа е с него и на Парламентарните 2021 пак ще го подкрепим:):):
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен - Нищо няма да ви стане от 5-7 дни антибиотик!Да! Точно така. Подкрепям! Дори е абсолютно сигурно и това, че няма да ви помогне при вирусна инфекция.Парацетамолопиещите ще оглушеят. Но това е в един следващ момент, не веднага. Ама няма проблем. Поне на мен ми се струва, че няма...