При какви условия ще заработи туристическия сектор?

До дни се очаква заведенията с летни градини и тераси да отворят
Обновена: 5 май 2020 09:12 | 5 май 2020 09:12, Петя Славова
20

До дни заведенията с летни градини и тераси ще отворят врати, но при много строги правила. Масите трябва да са на 2,5 метра разстояние една от друга, персоналът трябва да носи предпазни маски, а навсякъде трябва да има дезинфектанти. Предстои да станат ясни и редица отговори, касаещи началото на туристическия сезон у нас.

Обсъждани са ваучерите за почивка, кой вариант да бъде приет и как да бъде организиран стартът на туристическия сезон. Бяха поставени и условия за ДДС-то с искане то да падне на 5%. Трудните времена раждат трудни решения. Министърът на туризма обяви, че по всяка вероятност ще се договорят с концесионерите и е възможно шезлонгите и чадърите да се ползват безплатно. Това каза за "България сутрин" Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

Още по темата

По думите му проектът предвижда 2 млн. граждани да могат да се възползват от ваучери, което включва част от разходите за транспорт. Предлага се промяна на наредбата, която предвижда разширяването на ваучери за храна с такива за почивка. Така те ще бъдат дългогодишно явление, няма да са еднократни и ще се изравним с близки на нас страни.

"Според мен не би трябвало да има проблеми с движението за пътници. Авиокомпаниите предприемат съответните мерки. При проверката за тези, които ще влизат в самия полет, компютър ще определя кой къде да е. Няма да има бързи ротации - едните слизат, другите се качват. Ще има изчакване за хигиенизация. Родният туризъм е изключително конкурентоспособен, гледаме цена-качество да сме конкурентоспособни. Препоръчваме да се говори за сигурност, а не за дата на начало на сезона. Ако падне цената на ДДС-то, ние ще бъдем конкурентоспособни", допълни още Драганов за Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От къде-накъде намалено ДДС за туризъм и ресторантьорство!!! Този отрасъл изобщо не е жизнено важен.Учебници, книги, лекарства са жизнено важните неща за народа, а не увеселителния сектор. Много моля, хайде по сериозно.
15
1
 
2
 
! Отговори
Някога преди 3 години
Тогава Господ ходеше по земята и даваше даром от природата без пари! Няма вече!
14
0
 
1
 
! Отговори
Никога! преди 3 години
До КАК , КОГА....Никога вече Болкантурист и Черноморие! Ангелакова окенза всичко! Позор!
13
0
 
3
 
! Отговори
КАК , КОГА.... преди 3 години
КАТО ИМА НАИВНИ КЛИЕНТИ ....И РУСКИ ПИЯНКИ!МЕНЕ , МЕ НЕМА В ТАЯ СХЕМА....ХА,ХА,ХААААААААА
12
0
 
4
 
! Отговори
бсп преди 3 години
нека туроператорите определят обезщетението което ще се плаща на клиент ако го заразят в техен хотел, заведение, плаж и тн. без това няма да им стъпя в заведението!
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако миа ваучери, те трябва да бъдат лични, срочни и непрехвърляеми.
10
0
 
2
 
! Отговори
Тулупа-мисирков преди 3 години
До коментар 8:Ми няма да ходиш, какъв ти е проблема?
9
2
 
12
 
! Отговори
Ха, ха,хА ...ФАКТ преди 3 години
КАК НЕМА ДА ОТВОРЯТ , БЕ...?!У ТАЯ НАША ДЪРЖАВА , ПОВЕЧЕТО СЕ ИЗХРАНВАТ ОТ КРЪЧМАРСТВО , РЕСТОРАНТЬОРСТВО , СУТЕНЬОРСТВО И ДАВАНЕ ПОД НАЕМ...КАТО НЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ!СЕГА ВЕЧЕ ИСКАТ И --ДЪРЖАВАТА ДА ИМ ПОЕМЕ ЗАГУБИТЕ ОТ ЛИПСА НА КЛИЕНТИ!АМИ , ЩОМ ДЭРЖАВАТА /сиреч ние ../ ЩЕ ИМ ПЛАЩАМЕ МАСРАФА ---ЩОДА НЕ ОТВОРЯТ!!!НАРОДА ДАВА ,БЕЕЕЕ....ХА,ХА,ХААА...ТОВА Е ТО "КРЪЧМАРСКО ВЪЗПИТАНИЕ" ОТ ВРЕМЕТО НА СОЦ-а!
8
0
 
6
 
! Отговори
Bond преди 3 години
Не разбрах дали ще има ваучери за пиячка?Защо да не се подпомагат кварталните кръчми? С какво са по-долу от хотелиерите?
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
добре аз ще отида в кафенето но ако ме заразят там колко пари ще ми плати собственика? нека определят някаква сума примерно по 50 хиляди да плащат ако заразят накой клиент?
6
3
 
6
 
! Отговори
До Зозо преди 3 години
Първо ХЕИ и РЗИ са едно и също нещо. Второ ако на някой не му изнася да отваря по новите правила - просто да си седи затворен. Аман от ревльовци в тази държава! Ама като ме дерат в заведението никой не ме защитава! Защото заведенията свикнаха на 500% печалба и сега 200% печалба им се виждат направо загуба!
5
1
 
1
 
! Отговори
прегради преди 3 години
В Китай са пуснали заведенията, като всяко място на маса са оградили с прозрачни прегради!
4
1
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Кой е луд да отвори за 4 клиенти на 10 кв.м.? С 4 кафета и 2 безалкохолни ... само тока на хладилника не може да се плати. Отделно щели дапроверяват ХЕИ и РЗИ. Те много обичат да проверяват, както и от НАП....Никой няма да отвори. Отвориш ли веднага се набутваш, хората още ги е страх пък и пари нямат....
3
2
 
9
 
! Отговори
24054 преди 3 години
Защо няма никакви съобщения за производството на храна - селското стопанство е стратегически отрасъл постоянно, не само по време на криза
2
0
 
8
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 3 години
Явно членуването не е присъщо вече за журналистическите пу*ки . Защо им е те взимат дипломи с пеене на кожения, а пък после пишат каквото кажат мутрите! Дали ще е издържано правописно и граматически .. на кой му пука !
1
1
 
11
 
! Отговори
Мутафчията преди 3 години
Да не отварят!