Ако вирусът е стълба, ние сме на последното стъпало, обясни математик

Според проф. Николай Витанов сме на края от медицинската част на кризата
31 май 2020 14:00, Петя Славова
19
Ако вирусът е стълба, ние сме на последното стъпало, обясни математик
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Неколкократно съм казвал, че вирусът е като стълба. Ние сме на нейното последно стъпало. Сценарият е стабилен и в момента той е за между 0 и 20 случая на ден. Ние стоим срещу вратата, на която пише: "Край на медицинската част на кризата". Просто трябва да минем през нея”. Това заяви пред Нова тв математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов. 

Още по темата

Той посочи, че пикът на коронавируса у нас е бил покрай Великден. "След което случаите започнаха да намаляват. Това се дължи на факта, че в България развитието на епидемията не следва класическия сценарий на нарастване", разясни математикът.

Витанов подчерта, че е възможно разрастване на заболеваемостта, ако не се овладеят отделните огнища. "Изтървем ли два клъстера, много бързо може да се окажем в ситуация, в която имаме над 100 заразени на ден. Това обаче сега е под контрол и всички клъстери са установени и изолирани", успокои той.

Математикът допълни, че ако се спазват мерките, които са останали, и няма дълги "пасове", епидемията у нас ще свърши по график. "Както казах, тя ще отнеме два и половина до три месеца. Докъм средата на юни броят на заразените ще е вече толкова малък, че няма да представлява проблем", заключи проф. Николай Витанов.


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
2
 
! Отговори
интересно преди 1 месец
Гледах какво е казал Витанов и никъде не казва, че вирусът е като стълба. Това някой журналист си го е измислил. Витанов казва, че не му е работа да задоволява любопитството на този или онзи. Не дрънка и не се мангъри. Явно затова го мразите. Като гледам и той ви обича. За шарани говори.
18
1
 
8
 
! Отговори
Баняр преди 1 месец
Не ми говорете за БАН !
96% от работещите там чакат упорито и търпеливо пенсия още от момента на постъпване на работа! Допускам 2% гении, но предпазливо !
17
2
 
4
 
! Отговори
икономист преди 1 месец
До Стълба ли?

Не е задължително да се изразяваш добре, за да си добър математик. При него може да са добре развити само онези дялове от мозъка, които отговарят за математическите изчисления. Все още си спомням, как нашият математик от гимназията, все повтаряше една и съща история за Наполеон, като я разказваше по един и същи начин всеки път. А иначе беше добър математик, но за съжаление със слаба обща култура и дар слово.
Но има и математици, които пишат стихове и рисуват. Ген...
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 15
Взе ми думите от пръстите :)
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След последното стъпало -падаме свободно..разбрахме те ,Професоре...важното е да се докараме пред когото трябва
14
6
 
7
 
! Отговори
Един от БАН преди 1 месец
Този самозванец "математик" не е дори на първото стъпало на стълбата на математиката! "Вирусът е като стълба" е доказателство за "мисленето" му.
13
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 9

Витанов е слуга на ГЕРБ но се вижда, че ако го внесем пак от ЕС туристи и гурбетчии, ще има нова епидемия. ГЕРБ води на себе си след като зарази и измори хората в старческия дом във Видин.
12
4
 
5
 
! Отговори
до 9 преди 1 месец
Ама това, червените тролове дрънкате уникални глупости. Неслучайно Борисов ви води с 15 на 0. С тия клишета и лозунги, спуснати от ЦК, я хванете 4% на следващите избори, я не. Продължавайте така.
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БАН отново се напъва да каже онова, което е поръчано "отгоре".
И пак се изразява като лелка зад сергия на Женския пазар.
10
3
 
3
 
! Отговори
Ако, Витанов съм преди 1 месец
Какво правим с българските и международни концерти и фестивали за които са продадени билети за повече от 30% от капацитета на мястото за провеждане? Това означава ли че организаторите могат да ходят да се гръмнат? Наистина ли ресторантьорите са най-важният отрасъл на икономиката в България???
9
8
 
5
 
! Отговори
Няма такава държава преди 1 месец
Клъстера "Герб" сее зараза и смърт.Над 600 хиляди избягаха от страната , а милиони тонове бо.клу.ци отровиха природата ни. Калпавата герберска пропаганда не може скрие обезлюдените градове и села , както и планините от бо.клу.ци.
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Prav si prufesure vse posledni v toq svet po vsichko na onq svqt napravo svetci schte ni napravqt zarad vas
7
2
 
8
 
! Отговори
Както винаги. преди 1 месец
Все сме последни.
6
2
 
12
 
! Отговори
Стълба ли? преди 1 месец
Вирусът ли е стълба или епидемията?
Прочетете му "умните" мисли, вижте му начина на изразяване и няма смисъл да говорим повече относно нивото на днешните учЕни от БАН.
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бре какъв удобен график! Краят на обявената епидемия съвпада с началото на туристическия сезон!
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Или иначе казано когато стигнем най-горното стъпало на стълбата нито ще има кой да смята , нито пък ще има кой да го чуе.
А и вируса ще изчезне ! - няма да остане някой за да се зарази.
3
4
 
20
 
! Отговори
Хм... преди 1 месец
Математици лекуват вируси, счетоводители издават заповеди свързани със здравни мерки, пожарникар е премиер... Всеки си е на мястото на територията
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И от един световно известен вирус ли не мрeте бе? Как не ви е срам?
1
2
 
8
 
! Отговори
асд преди 1 месец
Това оня дето разправяше как щяло да стане мазало покрай Великден ли е? Много се вайкаше по новините. После се покри от срам за некво време, ама явно пак е изпълзял.