Курортите по Северното Черноморие са почти празни, хотели затварят

На юг е по-оживено, почиват предимно българи
219
Курортите по Северното Черноморие са почти празни, хотели затварят
Снимка: БГНЕС

В разгара на лятото курортите по Северното Черноморие остават празни, съобщи „Труд“.

Основните туристи в комплексите, освен българи, са почиващи от Румъния и Полша, както и много малко гости от Германия и Нидерландия.

Още по темата

 Броят им обаче е толкова малък, че част от хотелите, които отвориха преди броени седмици, вече обявиха край на сезона и хлопнаха кепенците.

Подобни случаи има в курортите Св. Св. Константин и Елена, Златни пясъци и Слънчев бряг. На плажовете пък има основно българи от съседните по-големи градове, които се радват на чистото и спокойно море.

Причината е, че тези комплекси през последните години работиха основно с чужди туристи, а след отказаните чартъри през последните седмици и включването на страната ни като рискова дестинация по отношение на COVID-19, такива почти липсват.

Представителите на бизнеса са изключително притеснени и прогнозират поредица от фалити, още повече, че за част от хотелите това е втори подред нулев сезон след фалита на международния туроператор „Томас Кук“ през миналото лято.

За да си спестят търсене на персонал, въвеждане на засилени мерки за сигурност, разходи по работа при полупразни хотели и всички рискове с евентуално заразени гости, близо 70 на сто от бизнесмените отказаха въобще да работят през това лято.

Именно заради дългогодишните навици на българите да почиват в по-южните курорти, на юг от Слънчев бряг през това лято е значително по-оживено, макар и туристите да не са толкова, колкото през миналото лято.

Повечето гости обаче не залагат на „ол инклузив“ пакети в големи хотели, а избират къщи за гости, настаняване в къмпинги или в самостоятелни апартаменти.

Това доведе до оферти от по 42 лева за настаняване с изхранване и безплатни чадъри на плажа на човек на ден, при условие, че през лятото на 2019 г. цените бяха почти двойни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз платих 64 лева и 37 стотинки за боб яхния с чесън! Ужас! Всички да фалират, и да ни дойдат нови хотелиери да дават боб яхния за лефче!
86
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако гледаше по-далеч от собствения си нос, щеше да видиш, че на тези типове вече 20 години им се обясняваше, че точно това ще стане. Но собственото им его ги докара дотук. И къде видя стотици хиляди персонал, като на тия вече никой не иска да им работи, та мъкнат балъци от Украйна и Молдова.
85
15
 
2
 
! Отговори
AGA преди 3 години
E 6TE ZATVARQT NQMA KAK. BALGARITE SA MN GOLEMI PATRIOTI I ZATUY PREDPO4ITAT GARCIQ
84
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Труд" не беше ли на Пеевски ? Това с празните хотели е също като новината за 30 протестиращи в Пловдив, а на площада над 5000
83
0
 
44
 
! Отговори
хаха преди 3 години
Никаква гъвкавост, никакъв нюх. Чакат да им се спуснат туристи свише отнякъде. Ами размърдайте ги тия кратуни. Иначе като заграбихте плажовете и бетонирахте всичко, бяхте големи бизнесмени, с дипломи от Кеймбридж. Те толкова се ояли обаче, че даже предпочитат да не отварят, не ги бърка.
82
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МИ ЛОГИЧНО Е ДА СА ПРАЗНИ НЯМА ДА ХРАНТУТЯ МЕСТНАТА МАФИЯ - НА ПОЧИВКА ГЪРЦИЯ СИ ПОЧИВАМ ИСТИНСКИ
81
0
 
43
 
! Отговори
Juls преди 3 години
Ама хич не ме интересува, че ще фалирате, празно няма да остане, на ваше място ще дойдат други и дано да са си взели поука от вашето безхаберие. Който може ще оцелее, другите ще си заминат и ще дойдат нови на тяхно място. Това е жестокият но неумолимо рационален закон на джунглата, ако си не адаптивен, уродлив, калпав, неспособен..Вън от чадъра на еволюцията! Споко няма да ни липсвате, превърнахте красивото ни море в уродливо бетонно гето с атмосфера на ц. катун и аромат на селска тоалетна
80
32
 
4
 
! Отговори
Анабел преди 3 години
Нямаш никакви човешки ценности, щом злорадстваш над нещастието на други хора. И тук не става въпрос за собственика на хотела, а за стотици хиляди персонал. Не можете да погледнете по-далеч от собствения си нос и собственото си его.
79
2
 
34
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Така е заради неадекватни действия на министърката на туризма и още две министерства. Заради тях са празни курортите. За да може да фалираме малките хотелчета а после зимата да ги купуваме. Нали Бойко. Всичко е заради едните жълти стотинки. Как така Гърция имат туристи. Как да си обясним тестване с по 5 пъти повече на ден. Защо има карантина от едни държави за които отдавна няма в Европа. Много въпроси, но ние ди знаем отговорите. Всички ги знаем. За това и има протести.
78
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не стига че ви цакат с топла бира(високи цени + никакво качество) ами и ви тровят с плодове ие зеленчуци прсъкани с ДДТ (препарат забранен от десетилетия навсякъде по света). 20% от бг зеленчуци и плодове се пръскат с ДДТ !!!Този препарат води до РАК !!!ЗаповядайтИ на бугарското *** !!!П.П. Кажат ли ми че нещо е българско ....... бегам с 200.
77
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Миналата гонидина 42 лева една леща и филийка хляб, беж към колата и обратно вкъщи само ми развалиха отпуската и ми загубиха времето. Рано или късно всеки си плаща за тарикатлъка, е сега дойде момента дето 15 години им обяснявахме...
76
17
 
0
 
! Отговори
Нели преди 3 години
Аз ще гласувам за Каракачанов.
75
1
 
24
 
! Отговори
Шаши преди 3 години
На нашето море, компанията ни не е ходила от 1995г. Ако искам на Албена - 1 кубик вода на терасата в надуваемо басейнче. 10 - 15 бирички по 1.30 и спането ми е без пари. А иначе препоръчвам Албания. Като услуга ни водят с години.
74
1
 
37
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Това ще е един много добър Урок за нашите Хотелиери и Летен туризъм - Мисля че тепърва ще преосмислят грешките си - -Сами трябва да търсят БГ туристът и да се изчистят от разни Барбароновци съсипващи добрият имидж -До година две ще има Промени -Но за да спечелиш БГ туристът ще им трябва много време -Поне 4-5 г!!
73
7
 
3
 
! Отговори
Хотелиер преди 3 години
Сега ще затворим, но скоро ще отворим и ще настаняваме заразени от Ковир-19, а държавата ще ни плаща...
72
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, аз съм човек, имам човешки ценности и ме радва това, че тези, които разсипаха Черноморието, вият като пироговски линейки :)Радвам се и че един от тези, които допуснаха това - Бойко Борисов, се вари в собствен сос в момента.
71
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Анабел, добре започна, но накрая стана като тези, които обвиняваш...
70
1
 
21
 
! Отговори
Галин преди 3 години
а като имаше туристи какво разбрахме ние от цялата работа?
69
31
 
10
 
! Отговори
Анабел преди 3 години
Няма по-отвратителна черта на българската душичка от това да злорадстващ над страданието на другите. Застанете пред едно огледало и кажете - да, аз съм човек и имам човешки ценности.Не се ли сещата в собственото си злорадство, че този браш увлича със себе си стотици хиляди души персонал, който остава без работа и има семейства да храни?Ще дойде и на вашата глава някой ден и тогава ще ревете, че бойко борисов ви е виновен. Когато ви съкратят и гладувате си припомнете как сте злорадствали
68
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами вижте цените ... как няма да затварят?!?Гледахме за Албена...за двама възрастни и дете на 6 години 2500 лв за седмица!Как да има желаещи...ние не сме немски туристи с по 2000 евро пенсия!------------------------------------------------------------------Кандидатствах за помощник-готвач преди 7-8 години към Албена АД - офертата беше 6-дневна работна седмица, можеше да се спи на място (мога да си представя в какви условия) и предлагаха заплата 343 лева :)))) (съвсем малко над минималната)