Спират джиповете в Рила, но кой ще следи дали се спазва?

Общината няма правомощия, за парка отговарят инспектори
13
Спират джиповете в Рила, но кой ще следи дали се спазва?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Движението на джиповете, които в пълно нарушение на правилата повече от 20 години превозват туристи и багажи до Седемте рилски езера срещу 15 лева на човек, се спира от четвъртък. Това ще стане със заповед на министъра на екологията Емил Димитров.

Още по темата
Не е ясно обаче кой ще контролира изпълнението на тази заповед - Регионалната дирекция по горите, МОСВ и НП "Рила" или общината, коментират администратори пред БНР.

Джиповете минават по единствения път към Седемте рилски езера, минаващ през горска територия до 17-ия стълб на седалковия лифт към хижа "Рилски езера". 

Нагоре е територия на НП "Рила", там контролът осъществяват инспектори на парка. В началото на пътя има бариера, поставена през 2014 год., но тя е в частен имот, отбелязва кметът на Сапарева баня Калин Гелев, който не знае кой ще изпълнява контрола.

"Но правомощия за това общината няма", призна той.

Кой ще контролира изпълнението на заповедта на министър Емил Димитров може би ще се разбере в четвъртък, за когато е предвидена "първа копка" по изграждане на контролно-информационен пункт "Седемте Рилски езера".

 


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 месеца
е как кой?..-То се знае:-ТИКВАТА ще следи,като обикаля Рила с бронираната си жипка,а Севдето ше "увековечава подвизите " му..
12
0
 
4
 
! Отговори
мхм преди 2 месеца
ей това се казва държавник - Ревизоро президент !
11
0
 
5
 
! Отговори
Аньо Нименов преди 2 месеца
Тия не знам дали ще ги спрат, ама са нищо в сравнение с любителите на офроуд-а, които всяка събота и неделя браздят планините в цяла България.
Тия с крос-моторите също. На пръв поглед невинно хоби, ама като минават по 10 моториста всеки ден на едно и също място и почва да наподобява мото-пистата до Севлиево...
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нали се сещаме всички, че при такива обороти, особено в събота и неделя, тези пари не остават за тия с анцузите, дето въртят чекръка до хижата и обратно. Но надали ще разберем кой е цицкал 20 години все едно си е в двора на баща си.
9
1
 
4
 
! Отговори
Добре де преди 2 месеца
Факт е, че това нещо е трябвало да се направи много отдавна. От толкова години едни тарикати демонстративно се подиграват на държавата. Един лев данък не са платили, но явно ги държи който трябва. И кметът като дедо Ташунко застанал и мънка как не можел да ги спре. Ама заплата можеш да получаваш и преди избори знаеш да обещеваш. Със сигурност вече са измислили друга хитринка.
8
0
 
5
 
! Отговори
Предприемач преди 2 месеца
Няма да ги спрат. Джиповете и превозите се държат от Служител на МВР Дупница на ръководна длъжност. Изкарват се купища пари от тези превози.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кой щял да контролира? Ами то в
БГ-етото,това е вечен проблем.В наредбите обикновено пише,че контролът се възлага на този,дето е до оня или пък този дето е между двамата,т.е. феланкишията.Затова и никой не е осъден за безотговорност.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хореографа да заминава там лично да следи дали влизат джипове. Тиквата направи един такъв като него на глашатай - да ходи по селата и да вика от мегдана, та защо пък тоя да не стане пазач. То за друго и без това не става
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това е супер новина - много бяха противни тези джипки плюс че нямаше един със дпф!!!
4
1
 
7
 
! Отговори
Татунчу преди 2 месеца
България винаги е страдала от безотговорни проверяващи които не съблюдават законите!В Австрия в Алпите има едни водопади именувани Кримълски,които са на височина от 2100 метра.Там обаче нямаш право да ходиш с кола.Огромен паркинг с баня и тоалетни те очаква да паркираш и от там пеша за тия които могат.За инвалиди и други хора със здравословни проблеми чакат таксита на газ,а сега на ток. С тях те карат до най-интересните точки където можеш да направиш снимки. По този начин си пазят и природата .
3
0
 
7
 
! Отговори
мак преди 2 месеца
До Баце, За по-лесно може да вземе назаем дрон от Радев. Така ще инспектира хем от джипка, хем отгоре.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да сложат триногата да ги снима за превишена скорост
1
2
 
6
 
! Отговори
Баце, преди 2 месеца
спира с инспекциите на магистралите и започва с такива по-планините!