В сезона на пожарите: Голяма част от огъня пламва от немарливост

Венцислав Станков споделя, че на ден се гасят по 250-300 пожара
11 авг 2020 11:03, Ния Христова
6
 
Съществува сериозен риск от пожари в 13 области на страната. Метеоролозите предупреждават, че има опасност огънят да пламва спонтанно и да се разраства бързо. Борбата за спасяването на Сакар продължава. Президентът на Националния синдикат на пожарникарите "Огнеборец" - Венцислав Станков, коментира тази сутрин ескалацията на огъня в Хасково.
Още по темата
"За съжаление, от вчерашния ден има предположение, че пожарът в Хасково е възникнал заради неизгасен фас. Основен проблем е немарливостта на хората. Крайно недобри постъпки водят до големи щети. Ние не можем да достигнем до всяко семейство на територията на страната, за да ги инструктираме. Правим обаче информационни кампании, за да предотвратим подобни инциденти", заяви той в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Станков сподели, че през последните години ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" налага определени мерки за предотвратяване на различни бедствия. 
 
"Правим всичко възможно населението да бъде информирано главно чрез медиите. За съжаление, има немарливи граждани, които нанасят големи вреди на природата. Глобите започват от 300 лева, трудно е доказването извършителите на тежък палеж. Когато пожарът е извън населени места, причинителите трудно се установяват", обясни специалистът.
 
Огнеборецът изтъкна, че районът около Сакар планина е особен и там овладяването на ситуацията е специфично.
 
"Бил съм в Сакар преди години, но поддържам контакти с колегите в района. Там районът наистина е особен. Сакар планина е с ниска и буйна растителност, която при един малък инцидент се развиват много сложни инциденти. Климатичните условия - сухият район и вятърът - допринесоха допълнително за развитието на пожара", каза още той.
 
"Всеки ден отработваме 250-300 пожара и произшествия от друг характер. Всички наши служители са мобилизирани. Винаги ще се чувства недостиг на състав. Горските служители често биват мобилизирани, както и колегите от Министерство на отбраната, за да намалим последиците от тези произшествия", допълни Станков.
 
Той е на мнение, че е крайно време в страната да се създаде един авиационен отдел за разчистване на бедствия по въздух.
 
"В случая при тези климатични условия гасенето с хеликоптер е неблагоприятно, заради силния вятър. Но такова звено би било полезно не само при гасенето на пожари. На нас са изключително ни е необходима такава техника за издирване на хора също така", подчерта той.

6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
V преди 8 месеца
И отровени крави има ;) Кажете кой отрови от немарливост кравите ??? КОЙ ?
5
3
 
0
 
! Отговори
Хм !? преди 8 месеца
Няма пожари от немарливост! Всичко е точно, много точно разчетено. Първо се пали пожар на отдалечено или на опасно място, но без видими икономически интереси. Когато всички пожарни са заети с този пожар се пали там където е набелязано от дървената мафия. Няма свободни пожарни и огъня бързо обхваща големи площи. Гората гори, а горялата дървесина се изкупува почти без пари, без това да снижава цената ѝ, когато бъде изнесена в Гърция или Турция. Само властите не знаят, че това е дело на мафията!?!?
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Немарливост и българин? Не може да бъде.
3
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
най - големият пожар е пожарът на недоволството срещу разединителят на нацията, борец за правата на престъпниците и разрушителят на България - румен радев ветото!
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не думай!
1
0
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 8 месеца
Турските тираджии умишлено парят земите на България с незагасените си цигари...