На Успение Богородично варненци отбелязват празника на града

Денят ще завърши с концерти в Летния театър и на площад "Независимост"
15 авг 2020 16:30, Нели Христова
5
На Успение Богородично варненци отбелязват празника на града
Снимка: Pixabay

С тържествена архиерейска Света литургия, отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, започна днес Денят на Варна - Успение Богородично. След тържественото вдигане на флаговете на България и на града, потегли литийно шествие с икона на Света Богородица.

Празникът събра много граждани, както и представители на държавната и местната власт. Основни организатори на честванията са община Варна, Военноморските сили и митрополията.

В празничния ден са планирани серия инициативи за най-малките - куклен спектакъл "Разбойническа история" в Аспарухов парк и ателие за цветни мозайки в район "Младост" и празнична детско-юношеска фиеста "Най-сладкият ден" на площад "Антон Новак" на входа на Морската градина.

В програмата на празника е включено и откриването на изложба на ученици от художествените паралелки на Националното училище по изкуствата "Добри Христов" в Духовно-просветен център "Св. Архангел Михаил", предава БТА. В рамките на празника е и официалното закриване и награждаване на победителите от ветроходната регата "Кор Кароли".

По традиция в 20.00 часа в Летния театър ще започне церемонията по връчването на почетни звания и награди. През тази година Варна ще има двама нови почетни граждани - знакът на града ще получат хирургът проф. д-р Красимир Иванов и актьорът Мариус Донкин.

Денят ще завърши с концерти в Летния театър и на площад "Независимост". В първия участват фолклорен ансамбъл "Варна", камерен ансамбъл "Добри Христов", братя Аргирови, Виктория Георгиева, Атанас Кателиев и квартет "Angel Voices". Концертът на площада е с участието на оркестър и солисти на Държавна опера - Варна, а в програмата са включени шедьоври от Бизе, Верди, Дворжак, Веселин Стоянов, Любомир Пипков, Пучини, Гуно, Качини, Птичкин, Лехар, Калман и Андрю Лойд Уебър.

Честванията ще завършат с празнични илюминации в акваторията на Варненския залив.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българския Народ е подложен да приеме Религията Християнство при това на животи смърт насила от Византия

АКО СЕ СЪДИ ПО ИСТОРИЯТА И СЪБИТИЯТА НЯМА БЪЛГАРИ ХРИСТИЯНИ А ПОХРИСТИЯНИЗИРАНИ В НАШИ ДНИ

Не случайно не се изучава с буквално крие за да не се узнае
3
6
 
4
 
! Отговори
Празнично л**нце преди 1 месец
Да организират празнични илюминации и ритуално къпане в езерото, до тръбата.
2
8
 
1
 
! Отговори
Протестър преди 1 месец
Къв празник ве?Исками остафка.Ни ни трябът туристи,ни ни изтересува как шъ съ придвижвати.Вече шъ почвами да трошим магазини и да грабим.Шъ блукирами моста
1
7
 
4
 
! Отговори
Християнка преди 1 месец
На днешния празничен ден е редно всеки да се подмие отдолу със светена вода за полово дълголетие.