Православната църква отбелязва Успение Богородично

На днешния ден се отдава почит на хляба
15 авг 2020 08:15, Петя Славова
25
Православната църква отбелязва Успение Богородично
Снимка: БГНЕС

Православната църква отбелязва един от 12-те най-големи християнски празници на днешната дата – Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица, предава БГНЕС.

Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници, честван еднакво и от православни, католици и от други християнски деноминации. Този ден е посветен на смъртта на Божията майка или на успението ѝ. Според преданието, на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото ѝ тяло.

Според Светото писание, това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта Архангел Гавраил ѝ съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното й желание е да види Светите апостоли заедно.

По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим. Три дни след това сам Исус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата ѝ.

Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: "Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни.” В памет на явяването ѝ пред апостолите, църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави "въздигане на хляба".

Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка. На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица в житейските проблеми.

На този ден правят родови срещи, свързани с жертвоприношение – курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде. Разрешава се риба. Вярващите даряват на църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, кърпа и пари.

Имен ден празнуват кръстените с имената Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио, Преслав и Преслава.

На празника в София Негово Светейшество патриарх Неофит ще отслужи Света литургия в храм "Св. Александър Невски".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 18Не от Византия (през Х в. такова понятие не съществува, има Източна Римска империя), а от собствения си забележителен държавник кан Борис, който е съзнавал, че по онова време религията е цивилизационен фактор и затова не е възможно една държава да просъществува на европейския континент, ако не е християнска.По същата причина Велика България пък приема исляма.
16
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
насила похристиянизиран Народ от Византия през 866г.
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честит празник на всички!Да са живи и здрави онези, които днес имат имен ден. Да имат добри успехи през тази година!
14
4
 
2
 
! Отговори
Abv преди 3 години
За нас е празник, нашата църква почита днес Светата Дева. Нейното Успение. Старостилци да си празнуват когато смятат че е правилно, според тях. И да добавя че сме българи.
13
0
 
5
 
! Отговори
Abv преди 3 години
Божията Майка да ни пази и закриля. И да пази и народа ни и вярата ни. Амин.
12
3
 
0
 
! Отговори
Христо Христое преди 3 години
Само да спомена, че Божията Майка е била 12-14 годишна... да се знае.
11
6
 
1
 
! Отговори
Християнка преди 3 години
На днешния празничен ден е редно всеки да се подмие отдолу със светена вода за полово дълголетие.
10
1
 
5
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Всъщност днес, 15 Август се почита Свети първомъченик и архидякон Стефан, и православните християни трябва да постят и не трябва да блажат,да постят включително и на 28 Август, защото Празникът Успение Богородично по стар стил се чества в петък. На 30 Август ( Третия Ден от Успението Й и Деня в който Светите Апостоли заедно със свети апостол Тома са видяли Гроба на Божията Майка празен, а Самата Тя, Възкръснала ми Жива телом и духом в Царството Божие.
9
1
 
5
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Пресвета Богородица и Дева Мария е била погребана в Гробницата, комплекс, в който са погребани и Нейните Всечестни Родители - от дясната страна, а Нейният Обручник е погребан от лявата страна. Успение Богородично по стар стил - на 28 Август се почита и в Русия, Украйна, Беларус, Сърбия, Черна Гора, Грузия, Света Гора Атон и разбира се в Светите Земи и Йерусалим. И днес поклонници могат да видят празния Гроб на Пречистата Богородица и Дева Мария.
8
1
 
5
 
! Отговори
Гост преди 3 години
" Православната Църква отбелязва Успение Богородично"Не е вярно! Празникът Успение на Пресвета Богородица и Дева Мария е на 28 Август, а НЕ днес! Днес " празнуват" само новостилците, докато в Светите Земи празнуват тържествено Успение Богородично на 28 Август, а на 30 Август - Деня ,в който светите Апостоли посещават Гроба Й, намиращ се подножието на Елеонската Планина- Гетсиманската Градина , в старата част на Йерусалим и те виждат, че Гробът Й е празен.
7
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човек е създал Бог, а Не Бог - Човека !!! Религията е създадена за да държи във покорство и страх народа !
6
4
 
4
 
! Отговори
Съпруга на жената преди 3 години
Най хубавото име имамМАРИАН
5
1
 
6
 
! Отговори
Шопа преди 3 години
Да ми е честит имения ден. Наздраве
4
1
 
24
 
! Отговори
Човек преди 3 години
Нека бъдем по-добре и по-смирени и да вярваме в човещината и доброто. Честит празник на всички православни християни.
3
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мара отварачката и Преслива празнуват ли или няма достатъчно участия по кръчмите тази година?
2
3
 
26
 
! Отговори
Русомраз преди 3 години
Светъл празник на всички българи!
1
2
 
21
 
! Отговори
Лилка преди 3 години
Честит Празник на всички именници и техните семейства! Здраве, късмет и светли дни !