През XXI: Живот в лишения за 1.3 милиона българи през 2019 г.

Хората живеят на кредити, харчат за лекарства, нямат за битови сметки
15 сеп 2020 08:39, Петя Славова
76

По данни на НСИ за 2019 г. най-бедните 10% от българите получават едва 1922 лв. годишно или 160 лв. месечно. А от социалното министерство отчитат над 1.3 млн. души, които живеят под прага на бедността. И предлагат неговият размер да се повиши с 6 лв. за следващата година.
Още по темата

Татяна е сред хората, които трудно се справят с финансите си. Жената получава минималния размер пенсия на месец. Налага й се да работи, за да се справи с разходите си. "Взимам кредити, погасявам ги с наеми от земи", разказва тя пред Bulgaria ON AIR.

Споделя, че много от познатите й са в подобна ситуация.

По думите й около 100 лв. дават за лекарства и не се справят със сметките, издържат се с кредити.

Предложенията за прага на бедността срещнаха подкрепата на бизнеса. Синдикатите приветстваха идеите частично. Друга мярка обаче не получи одобрението на социалните партньори – при неверни данни от ТЕЛК решения, медицински комисии към НОИ да искат допълнителни изследвания и преразглеждане на определението. А мотивите на синдикати и работодатели са различни.

От ресорното министерство направиха анализ и на прилаганата икон.мярка за подпомагане по време на пандемията, известна като 60/40. Социалните партньори настояват тя да бъде удължена и след 1октомври, а от бизнеса призоваха за разработването на цялостно антикризисно законодателство за справяне с подобни ситуации за в бъдеще.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
3
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Кякви глопсти пишете бре? Не четете ли и не гледате ли по телевизора изказванията на г-н Бойко Борисов? За разцвета на България, на българите и като цяло на българската икономика?
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Бедността е естественото наказание за глупостта на един народ." Не знам кой го бише казал, но е абсолютно прав. Да избираш едни и същи 30 години и да очакваш различен резултат си е най-точно казано, глупост.
51
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само 1.3 ли? Ми всики пари ги давате на ***, дето ви драскат по скапаните бюлетини по изборно време... Как да живеят останалите? Един ден в тая държава ще останат само политици и кафяви. Тогава да видим кой кого ще успее да окраде пръв!
50
3
 
2
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 3 години
можеше да е богата страна, но големите играчи не дават. Казват - на кръстопът не се строи държава. И за това - толкоз. България опита всичко - царство, социална държава, капитализъм. Все недоволни българите - искат като богати шейхове да живеят. Да , ама шейховете са малко пък от нефта правят пачки по много и не могат да ги изхарчат.
49
1
 
1
 
! Отговори
трол преди 3 години
До Ха, ха,ха,хааааааааа Ти какво работиш.
48
8
 
8
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
НЕ ВИЖДАМ БЕДНИ В БЪЛГАРИЯ!ПЪЛНИ МАГАЗИНИ СЪС СТОКА И КУПУВАЧИ, ПЪЛНИ КРЪЧМИ , ПЪЛНО С ХОРА КОИТО НЕ ИСКЕАТ ДА РАБОТЯТ А ИСКАТА ЗАПЛАТА , КОЯТО НЕ ОТГОВОРЯ НА ТЯХНОТО ОБРАЗОВАНИЕ И ПОДГОТОВКА!ДОРИ ТЕЗИ , КОИТО ПРОТЕСТИРАТ , ПОСЛЕ ХОДЯТ ПО КРЪЧМИТЕ И БАРОВЕТЕ ЗА РАЗТУХА ОТ ВИКАНЕТО ПО УЛИЦИТЕ...!НАРОДА НЕ ИСКА ДА РАБОТИ ---ИСКА САМО ДА ..."СЕ ВОДИ НА РАБОТА"...И ДА ГУШКА ЗАПЛАТА КАТО ПРИ СОЦ-а!НАМО ТАКЪВ ФИЛМ ВЕЧЕ!СОЦ-МУФТАТА СВЪРШИ!"КОЙТО НЕ РАБОТИ../ама наистина/..--НЯМА ДА ЯДЕ" !
47
5
 
8
 
! Отговори
do 53 преди 3 години
Не знам какви са ти спомените от комунизма (ако изобщо имаш такива), ама имаш ли си идея как живеехме хората извън областните градове преди '89. Имаш ли си идея че половината население оцелявахме благодарение на градините които обработвахме и добитъка който гледахме.Имаш ли идея защо всяко 2-ро семейтво гледаше прасе и копаше картофи?Сигурно защото всичко ни беше евтино и имаше по много.
46
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди 30 г. бяхме в ямата на комунизма, а днес при деморакцяита и ЕС икономиката се развива, заводите никнат като гъби, бъгларинът се замогна, забогатя, купува амолед и кулед форка, пет ка и 8К да гледа мачовете, върти западна кола по магистралите и прави тапи по празниците като пътува за чужбина, а пенсионерите меткат пачки с хилядарки от балконите. В своята 1300 годишна история българите никога не са живяли толкова добре както днес при демокрацията и ЕС, ЕС е най-прекрасното място за живот.
45
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъжа! Форумните гербаджии ми обясниха, че от както Вожда им е на власт всички българи живеят много добре, имат къща с байсен, три коли и обикалят света.
44
6
 
6
 
! Отговори
Кико преди 3 години
Лъжа,преди пандемията пенсионерите бяха по зле.Юли имаха индексация на пенсийте а от август им дават по50лв отгоре.Младите семейства с деца на който само единия работи, те са зле!
43
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 44Има доста болни тук и ти си един от тях!Не мога да ти помогна, не съм психиатър!
42
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е причината и за вълненията и бунтовете, а не, че ни били измерили усещането за корупция и било високо... Високо ще е зер като сме най- бедни в ЕС. Заводи да докарат и Фолксваген да дойде, а не само глупости- съдебна реформа и машинно гласуване. Каква съдебна реформа, какво точно? Машинно гласуване- абе две трети от пенсионерите не могат да ползват банкомат- сложно им е, а ни занимават с глупости. Какво и е на хартията- в Англия имат традиции от 400 г. и не си ги променят.
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
размер да се повиши с 6 лв.На ден, на месец, на година или на петилетка?
40
8
 
11
 
! Отговори
Бай Тошо! преди 3 години
Искахте евро-атлантизъм ами на ви :)
39
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямам впечатление че българите са бедни. Магазините се пукат по шевовете от хора . Улиците също. Няма място игла да хвърлиш. Ако това ви е беднотията значи лъжете страхотно. Става дума за България - средно голям град.
38
2
 
12
 
! Отговори
бг преди 3 години
И предлагат неговият размер да се повиши с 6 лв. за следващата година.Браво! Велики сте!
37
8
 
5
 
! Отговори
Капиталист преди 3 години
Докато Ганко си копнее още по времената на соца, винаги ще живее в мизерия и никога няма да стане богат капиталист. Капитализма и демокрацията е най-добрата система, при капитализма и демокрацията можеме да забогатяваме и да ставаме богати капиталисти, а пролетариите да ни работят да умножаваме богатствата си. Само простите и некадърните които ги мързи да положат усилия при капитализма живеат в лишения.
36
3
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
До ЧебурашкаЧебурашка, Чибарашка,Путин да те оплоди,на задна прашка !
35
1
 
11
 
! Отговори
Екшънмен преди 3 години
Така е защото бедния човек лесно се манипулира. 20-30-50лв. И той е доволен, защото за него са нещо.
34
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
на мене пари не ми трябват , аз съм се отрекъл от този комерсиален живот. да имам два-три чифта бели *** и малко ганджа да попушвам докато си упражнявам йогата. храна не ми трябва, аз съм слънцеяд