До 90% е спадът на чуждите туристи у нас през това лятото

Хотелите в Албена ще работят до края на септември и ще отворят през април
Обновена: 17 сеп 2020 07:13 | 17 сеп 2020 07:00, Анисия Иванова
61
До 90% е спадът на чуждите туристи у нас през това лятото
Снимка: БГНЕС

Спад до 90% на чуждите туристи през това лято отчитат хотелиери и туроператори. Най-сериозната им липса се е усетила в големите курорти като Албена и Слънчев бряг.

В края на сезона в курорта Албена отчитат близо 60% загуби спрямо миналата година. Хотелиери и ресторантьори разчитали на германските туристи, но след обявяването на варненския регион за рискова дестинация, чартърите спрели. Освен българи, в курорта по Северното Черноморие летували предимно румънци.

"Отворихме около 40% от нашите хотели. Три седмици наред можем да се похвалим с една много добра заетост над 80%, но за съжаление останалото време заетостта беше между 50% и 60", каза пред БНТ Маргита Тодорова, директор "Експлоатация, маркетинг и продажби" в Албена АД.

Хотелите в Албена ще работят до края на септември и ще отворят отново през април следващата година. Надеждите са, че неотворилите това лято хотели ще бъдат готови да посрещнат туристи догодина.

В Слънчев бряг месеците юни и юли за хотелиерите са били почти без туристи, около 10% е била заетостта в местата за настаняване. През август български и полски летовници донякъде спасили сезона. За същия месец се отчита 80% спад на чартърите, в сравнение с миналата година.

В Слънчев бряг едва 30% са хотелите, които отвориха врати този сезон. Хотелиери признават, че не работят за печалба, а с надежда поне да излязат на нула.

Целта е да успеят да платят заплати на персонала, на доставчиците и загубата да е по-малка, се надяват от бранша.

Последният чартърен полет за Южното Черноморие е планиран за 10 октомври. Дотогава чуждите туристи, които пристигат през септември в Слънчев бряг, са от Беларус.

Според данни на Института за анализ в туризма спадът на чартърите е около 80% за това лято.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой ще предпочете нашето море:- мръсни външни тоалетни- скъпи цени- неучтив персонал- от храната после имаш стомашни проблемиМога още да изброявам !
48
0
 
4
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Е нали българските туристи щяха да спасяват сезона?! Какво стана?Ще спасят, дедовия. Кой трябва да им набие в главите, че летния ни туризъм разчита на руснаци, британци, германци и скандинавци? Туристите за летен сезон 2019г. от ЕС наброяват 3,4млн., а от Русия и Украйна още 1млн. Всички тези туристи имат среден престой минимум 7-10 дни.
47
5
 
2
 
! Отговори
haha преди 3 години
До бай ТошеИма ли още такива глупци като тебе ? явно Има.. при бай ти Тоше имаше СИВ и грозните радиа, консерви и *** отиваха само за соц държавите .. изкуствено създадена среда , която няма как да съществува вечено ..бе мееен .. мислете малко с тея глави , стига сте папагалствали
46
0
 
2
 
! Отговори
БАЦО С КАСКА преди 3 години
ИМА ЯИЦА *** БАНКЯ !У МИНИСТЕРСВОТО НА ТУРИЗМА !
45
0
 
1
 
! Отговори
БАЦО С КАСКА преди 3 години
А ЧЕТЕ НАВАЛНИ: САМО ГОЛ ШЕРИФ МОЕ А СПРЕ ПУТИН !за 15 минут !
44
1
 
7
 
! Отговори
АБВ преди 3 години
Преди 5 мин. прочетох заглавието и оттогава не мога да спра да рева! Тъжно ми е! Вече спрях да рева и започнах да мисля защо се случи това! Ами логично е - има пандемия! Един вирус разболя милиони хора по целия свят и причини смърта на доста от заразените. Все още няма лечение и хората се страхуват. Като прибавим и бетона, скъпотията , чалгата, диарията и ...,и....,и.....,и......,се чудя как въпреки всичко има туристи!
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ее айде айде.Осигуровни не плащат ,данъци не плащат,заплати минимални и нередовно...и всяка година с нови бентлита.. Класически бг хотелиер.
42
0
 
5
 
! Отговори
края туризма настъпи преди 3 години
До И сега какво...В началото Господ ходеше по земята и природата го даваше на готово без бизнес!!!
41
3
 
14
 
! Отговори
бай Тоше преди 3 години
При "простия" бай Тоше България беше индустриална страна, както е днес Белорусия, и никой не разчиташе на туризма, каквото дойде от туризъм, добре е дошло. А след 30 години евроатлантическо партньорство и демокрация България е страна от третия свят без никакво производство и икономика, единсвените приходи за държавата и за държавните чиновници да взимат рушвети са кръчмите и хотелите - икономика на смяна на чаршафи.
40
1
 
2
 
! Отговори
БАЦО С КАСКА преди 3 години
КОНЯРКАТА *** КРУШОВИЦА С КЛИТУР КОТУ ЗМИОРКА БОРИСОФ ПРАИ МНО СЕХ С НЕЯ !*** ВИКАЛ МНО СИ КОЗМАТА НЕМОЕ ТЕ ЗАФТАРЯМ ШО СЕ ГУБИМ УУ ЖУНГЛАТА ТИ ДОЛЕ *** КУРНЕЛО !СЕХА Е РАДОС ВИКАЛ БОРИСОФ НЕ САМ ДАРВАР !ВЕСЕЛА ДЕМУКРАЦИЯ !
39
0
 
3
 
! Отговори
БАЦО С КАСКА преди 3 години
НАИ КРАТКО И ОБШТО КАЗАНО ВИЕ/БА МАИКЯТА ГЕРБАЖИЗКА ТУРИЗТИЧЕЗКА !СА ТРИИ ШО СИ КУ/РВА !
38
0
 
2
 
! Отговори
БАЦО С КАСКА преди 3 години
УМРЕЛА ТУРИЗМАТА !БАЦО *** 15 УЧЕНИК ПРЪВОЛАК !
37
0
 
14
 
! Отговори
От Св.Влас преди 3 години
В момента в комплекса има само три семейства румънци и всичко са вдигнали на главите си. Тупуркат като изтървани коне, децата им с никакво възпитание.Майките крещят.Тези хора не могат да разговарят с нормален тон помежду си. Все едно си в ромска махала.
36
3
 
20
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Не вярвам на ни една дума написана тук!!!Аз помня,че нашия вожд/преди да се СКРИЕ/ казваше,че сме страната с най ДОБРИ показатели във всяка сфера в света!!!Аз вярвам единствено и само,на ВОЖДА,Другаря Бойко Методиев Борисов!!!
35
0
 
12
 
! Отговори
11 преди 3 години
Ама грам не ме интересуват чуждите туристи. Освен това тия проценти и спадове грам хабер си нямате от тях. И от първи клас ще предоставят по-свързани числа.
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То на море в България ходят само ***, *** и ***, а от време на време и някой ***.
33
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че то кой ходи на море в България?! Ходят от малцинството и някой и друг заблуден ***. От около 1999 година морето в България не става за почивка.
32
0
 
8
 
! Отговори
9 преди 3 години
Наш'те баровци не ми се мисли какви цени ще наблъскат следващото лято след този нулев сезон...
31
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Велмазов,Не беше никакъв проблем да си намериш шезлонг, даже на първа линия. Говоря ти за Златна рибка, преди няма две седмици. Аз по-празно откъм хора нашето Черноморие не съм го виждал. Вярно, не бях ходил от 4 г. (и надали ще ходя следващите 4), ама в моя живот толкова малко хора поне аз не помня.
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако всички живеят на село кризи няма да има.Направо да се върнем в океаните, така най-добре.