Доц. Околийски: Втората COVID вълна тепърва предстои

В Европа се очакват безплатни ваксини за COVID-19 в края на 2020 г.
29 сеп 2020 11:43, Ния Христова
210
Доц. Околийски: Втората COVID вълна тепърва предстои
Снимка: БГНЕС

В края на тази година и началото на другата се очакват безплатни ваксини в Европа. Това каза в ефира на bTV доц. Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация у нас. 

"Тази ваксина ще бъде произведена в достатъчни количества, че да бъде експортирана до отделните страни и да задоволи най-неотложните нужди за най-нуждаещите се - здравният персонал, хората с хронични заболявания и след това стъпка по стъпка за населението", обясни представителят на СЗО у нас. 
 
Той смята, че втората вълна на заразата тепърва предстои. "Чакаме втора вълна на COVID-19, България не е сред най-тревожните страни, но след платото може да последва рязък скок през есента на заболели".
 
Той изтъкна, че от организацията са си дали сметка, че мащабът е по-голям, отколкото показва статистиката. 
 
Доц. Околийски обясни още, че най-големите обърквания идват от разнопосочните сигнали от професионалите.
 
"В самото начало СЗО имаше посланието да имаме единно послание, което в България много добре функционираше, и после по различни причини това послание се раздвои, посланието на СЗО и Европейският център за контрола на заболяванията, както и РЗИ е, че трябва да има определени епидемични мерки и другите послания, които са много прости - не носете маски. Но какви са научните доказателства даден специалист да каже това,, това са субективни твърдения, рискува се да се заразяват като не носят маски", коментира доц. Околийски. 
 
Той сподели, че подкрепя връщането на брифингите веднъж седмично в четвъртък. Според него хората се нуждаят от адекватна и точна информация, особено когато социалните медии са пълни с фалшиви новини.
 
Доц. Околийски коментира и новите бързи тестове, които са предназначени за неможните страни. Той обясни, че 120 млн. от тях ще отидат основно за страни в африканския регион, за да се направи скрининг на големи групи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направете си фарадеев кафез у дома, поне в едната стая. След като ви изплющят с 5G ще излезе мазния муфтаджийски по телевизията и ще каже "казах ли ви"?После ще има ваксини, а ковидзомбитата ще бъдат насъскани да нападат нормалните които не искат да си вкарат отровни *** в кръвта.
139
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 163 Защото сме родени без маски. Природата си знае работата. Ти като искаш си яж сополите
138
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 163Защото се е случвало от хиляди години, но все още сме на планетата. Зомби-паникьор!
137
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е написано като с гугъл транслейтър
136
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименA защо трябва останалите около теб да вдишват твоите "частици"?
135
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За този УЖ много страшен вирус доколкото всички знаем лекарство няма все още , обаче по медиите по 100 пъти всеки ден ни зомбират колко нови случая на заболели има и колко били ИЗЛЕКУВАНИ ! - с какво точно са излекувани абсолютно никой не знае.Оздравели е едно а излекувани съвсем друго ! - достатъчен повод да се замислим как ни манипулират.
134
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Една маска от средния клас на защита по стандарта FFP2 задържа повече от 94% от издишваните частици"Теб не те ли притеснява да си вдишваш отново и отново частиците, които издишваш, изкашляш и изкихаш, или най-художествено казано - да си облизваш и всмукваш сополяците обратно в тялото? Гнусно е, знам, ама точно това се случва зад маските.
133
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Какво е наказанието за умишлено заразяване с болест, от която има относително голяма вероятност да се умре? Отказът да се носи маска е точно умишлено заразяване...."Нали се сещаш, че това нещо отива в съда. А пред съда високопарните медийни измишльотини на ковидпаникьорите не вървят. Трябва надлежно да се докаже, че: 1) въпросната болест съществува; 2) тя е относително смъртоносна; 3) неносенето на маска спомага за разпространението й. Още на първото ще издишат :)))
132
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 156 Пълни глупости.....
131
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С тези маски тази година грипът ще ни се размине. Ако сме без маски грипът няма да ни се размине и тогава а познай Ковид-19 ли е грип ли е?
130
2
 
9
 
! Отговори
Престъпление преди 3 години
Насаждането на масова психоза е престъпление, също както купуването и продаването на гласове.Също както и рекета, кражбата и убийството.
129
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една маска от средния клас на защита по стандарта FFP2 задържа повече от 94% от издишваните частици и пропуска по-малко от 8% от идващите отвън частици. Като се срещнат двама души с маски от този тип предпазващи на 94% и 8%, общият ефект от двете маски е, че се пропускат максимум 0,48% от частиците.Ако маските са от високия клас FFP3 се пропускат максимум 0,02% от частиците. При маски тип FFP1, които са с най-нисък клас на защита от тези три вида, се пропускат максимум 4,4% от частиците.
128
0
 
5
 
! Отговори
Логика преди 3 години
Нали имаме народни представители. Пратеници на народа.Щом имаме такива, като дойдат ваксините ще ваксинираме първо тях. Ще почакаме една-две години, да видим дали ще има странични ефекти и ако всичко е ток, ще ги направим масови.Звучи чудесно. Да го направим!
127
2
 
6
 
! Отговори
Грипен Сезон преди 3 години
Здраве :: Грипната епидемия идва в края на януари ...Ще има да ви плашат до тогава... А като дойде сезонния грип, ще кажат че е КОВИ
126
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво е наказанието за умишлено заразяване с болест, от която има относително голяма вероятност да се умре? Отказът да се носи маска е точно умишлено заразяване....
125
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 149 кои световни експерти ве????хахахха
124
3
 
5
 
! Отговори
WC Гуру преди 3 години
Не могат да си избършат гъзo, като хората, тръгнали да коментират колко опасен бил Ковида.Тия новини ви изядоха мозъка. Вие сте сведени до състояние на животни, без право на мисъл и мнение.Дойно стадо с овце.
123
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Логиката е простаНе се носят маски --> броя на новозаразените бързо расте --> идва един момент, когато всички са задължени да носят маски навсякъде за дълго време.Другият вариант еНосят се маски от всички --> броя на новите случаи бързи намалява --> идва един момент след не много време, когато маски вече не е нужно да се носят навсякъде --> след още малко време може без маски навсякъде.Избирайте! Носете маски, за да не ги носитеили Не слагайте маски, за да ги носите навсякъде дълго време
122
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Бил Гейтс като му видиш Уиндоуса и можеш да си представиш какво ще представлява ваксината. Ужас!
121
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До vodkapernik91Какво като има заповед от "министъра"?Ти познаваш ли го този министър? Какво е направил за теб? Как се е доказал във времето, че е полезен? Или ти си просто поредната овца за стригане?