Плащаме за парно двойно повече, отколкото ако се отопляваме с климатик

Най-много харчим с електрическа печка духалка
30 сеп 2020 07:10, Петя Славова
161
Плащаме за парно двойно повече, отколкото ако се отопляваме с климатик
Снимка: БГНЕС

Отоплението с парно в София ще е два пъти по-скъпо, отколкото с климатик и вносни въглища, този есенно-зимен сезон. Миналата зима то е било 2 и половина пъти по-скъпо. Почти три пъти по-евтино ще ни излезе топлото с термопомпа вода-вода. Най-скъпо ще платим, ако се топлим с електрическа печка духалка, когато я пускаме през деня. Това показва проучване на Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР), предава в. "Телеграф".

Сред 12 източника на отопление столичното парно е на 8 място, като класацията е на принципа от най-икономичния начин към най-скъпия.

Още по темата

През този сезон отново най-евтин източник на отопление ще бъде термопомпата вода-вода. 1 квтч произведена с нея топлина струва 5 ст. А същото количество топлина, произведено от висок клас климатик А ++, който също е вид термопомпа, е с цена 6,7 стотинки. Ако инсталациите са нови и тепърва ще се изплащат, тези два източника си разменят местата съответно с цена 12 ст. и 11,2 ст.

А отоплението с вносни черни въглища с нова печка ще бъде на първо място по икономия с 9,1 ст. на квтч. Топлото с дърва пък заема второто място с 9,5 ст. за квтч. Голяма част от новите печки на твърдо гориво обаче бяха подменени безвъзмездно този сезон с по-екологични. Така че стойността на топлото при стара печка или котле или при получените безвъзмездно устройства от горене на кюмюр ще ни излезе 7 стотинки, а на дърва 7,8 стотинки, са изчислили експертите на АУЕР.

 60-70% от потребителите у нас се отопляват с дърва и въглища, твърди статистиката. Постепенно те се заменят с брикети и екопелети от дървесина, слама, слънчогледови люспи. Нова наредба поставя изисквания към дървата да бъдат изсъхнали и да съдържат определена максимална влажност, за да бъде горенето ефективно с по-ниски вредни емисии.

Само с десета част от стотинката по-скъпо ще ни излезе отоплението на природен газ - 8 ст. на квтч, а при инсталация и уреди, които тепърва ще се изплащат - съответно 9,6 стотинки. Все още екопелетите са на 6-о място по икономичност сред 12-те изследвани източници с 10,3 ст. на квтч при старо устройство и 12,4 ст. при ново котле.

1 квтч топлинна енергия от ТЕЦ-а в София ще ни струва 14,1 стотинки. Миналата година сме платили за него 16,4 стотинки, тоест 14% повече, но без да се смятат възстановените пари заради поевтиняването на газа със задна дата. Ако се извадят разходите за отопляване на общите части на блока, цената на полезната топлинна енергия от централно топлоснабдяване със съществуващи инсталации е 11,9 ст/квтч. Парното е след котлето и печката на пропан-бутан, чиято полезна топлина струва 12,5 ст./квтч, а когато уредът е нов 14 ст.


Веднага след парното е акумулиращата печка или печките, които ги пускаме само нощем на на нощен ток. Цената на киловатчаса при тях струва 15,3 ст. За нов уред е 17,7 стотинки, защото трябва да го изплащаме.

Отоплението с нафта е предпоследно в класацията по икономичност и енергийна ефективност, посочва анализът със 17,3 ст./квтч при стар и 18,8 ст./квтч при нов уред. Последни в класацията по икономичност са уредите, които използват електроенергия само по дневната тарифа. Но въпреки че отоплението с така наречените духалки ни излиза най-солено, 1 квтч струва 20 стотинки, а с нова печка - 20,6 стотинки, защото те са първите отоплителни уреди, които си купуваме, като застудее.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
3
 
! Отговори
тъй де преди 3 години
До Анонимен 47Обаче ти байко не четеш добре написаното, и аз казвам стига с тези климатици БЕ!
41
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До тъй деСтига с тея климатици бе! С две духалки за по 20лв. сметките ми паднаха с 30%.
40
8
 
4
 
! Отговори
тъй де преди 3 години
Най-интересното ще е когато разчиташ на климатик и се повреди някъде около 15-20 януари.Не, че ТЕЦ-а не може да аварира, но всички тънички сметки около климатика отиват на кино.
39
0
 
3
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Вярно е ама колко излиза термопомпата и водното подово, ами 10К+===Така е, технологията на термопомпите(+водно подово) ще се развива занапред.При климатика(термопомпа въздух-въздух) обаче, може да купите на нашия пазар модел с добри характеристики.
38
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Умиране има, спиране на сметките към Топлофикация няма. Само и единствено там човек трупа сметки и след смъртта си!
37
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до коментиращитеЗащото до вчерашните колхозници си мислят, че парното е безплатно и повече няма да цепят дърва. Това са същите "търкачи на талончета". Елементарна сметка не могат да си направят. От тези, които могат, няма един на парно.
36
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Топлофикация е една бездъмна яма за точене на пари! Колко народ забогатя покрай нея, а балъците плащат колосални суми през зимата!
35
4
 
3
 
! Отговори
от село преди 3 години
До 36 до коментиращитеЗащото балаците са в София. Това е доказано отдавна
34
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди 8 години реших да си продам апартамента и да си взема друг. Една от причините бе точно Топлофикация! Първото ми условие в новия блок бе да няма парно! Брокерката ме гледаше учудено че търся такъв блок, но й обясних, че не искат никога да имам нещо общо с тези обирджии! Така и стана - топля се на климатик и конвектор. Колкото изгоря - плащам. Там плащах като поп дори без да ползвам!
33
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни глупости. Поредният некоректен анализ. Тези цени с ДДС ли са? Цената на 1 мегаватчас с ДДС на Топлофикация София е 98,50 лева. Това означава, че 1 киловат е 9,85ст. В крайна сметка е важно колко ти е сметката на месец. С парно в кооперация без кражби е най-евтино. В кооперация в която се краде е по-евтино с климатик, а още по-евтино на газ. Един приятел смени климатиците с газ (няма парно в града). Сметката от 200 лева стана 70 лева, а е много по-топло.
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вярно е ама колко излиза термопомпата и водното подово, ами 10К+.
31
7
 
5
 
! Отговори
до коментиращите преди 3 години
Драги селяни , в София апартаментите с парно са с 200 Евро на кв По-Скъпи ! Що така ?
30
1
 
8
 
! Отговори
модерни времена преди 3 години
А едно време като чуеш думата климатик си представяш, че е лято и си на хладно............а сега се топлим!
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А добър ден! Барбаганьо обича да вярва в Дядо Мраз и бъбрек дава за ТЕЦ-а. Така, че заслужава си съдбата.
28
4
 
17
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Какво парно,за месец за един радиатор 300 лв и умираш от студ.Топлофикация дере коректните,тя не прави нищо,за да спре кражбите.Отговара й е:Оправяйте се междусъседски...Климатици 2 бр.,работят постоянно...сметка 150 лв...
27
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Супер, дупер" климатици на цена 4000-5000 лева за отопление на апартамент! И колко години ще се изплаща тая инвестиция,и когато се изплати дали няма да е за б'оклука?
26
4
 
8
 
! Отговори
Баш Суджука от Банки преди 3 години
Аз се топля на суджуци. Около четири тона петъли отиват на сезон. Доста е изгодно, направо без пари, поне за мен.
25
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно някой е внесъл тонове климатици и му стоят Непродадени ! ,та си е платил реклама В офиса сме на климатик -дyха топло ,а на краката студ , а като го спреш веднага зинзибар . В апартамента парно - блока топъл , уютно ,приятно ,никакви грижи.80 лв плащаме за 3стаен в София -кв Лагера.От парното по-хубаво няма ,стига да не крадът -съседи, разпределители,топлофикации
24
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За мен отоплението с парно е несравнимо с всякакви други варианти и цената е по-ниска от отfпление с климатик! Въпроса е във входа да няма кражби, проблемите са от там! Е разбира се, ако се ползва слънчев панел вероятно цената на топлата вода ще е по-ниска, ама през зимата много дълги нощите!
23
5
 
9
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
...токът отива на свободния пазар ... и много хора ще реват силно...===Вярно е!Особено тези като колегата с "Единственият вариант, който виждам, е да ползваш някакви евтини климатици".Гледат да минат винаги на далавера, пък после реват ... !