Плащаме за парно двойно повече, отколкото ако се отопляваме с климатик

Най-много харчим с електрическа печка духалка
30 сеп 2020 07:10, Петя Славова
161
Плащаме за парно двойно повече, отколкото ако се отопляваме с климатик
Снимка: БГНЕС

Отоплението с парно в София ще е два пъти по-скъпо, отколкото с климатик и вносни въглища, този есенно-зимен сезон. Миналата зима то е било 2 и половина пъти по-скъпо. Почти три пъти по-евтино ще ни излезе топлото с термопомпа вода-вода. Най-скъпо ще платим, ако се топлим с електрическа печка духалка, когато я пускаме през деня. Това показва проучване на Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР), предава в. "Телеграф".

Сред 12 източника на отопление столичното парно е на 8 място, като класацията е на принципа от най-икономичния начин към най-скъпия.

Още по темата

През този сезон отново най-евтин източник на отопление ще бъде термопомпата вода-вода. 1 квтч произведена с нея топлина струва 5 ст. А същото количество топлина, произведено от висок клас климатик А ++, който също е вид термопомпа, е с цена 6,7 стотинки. Ако инсталациите са нови и тепърва ще се изплащат, тези два източника си разменят местата съответно с цена 12 ст. и 11,2 ст.

А отоплението с вносни черни въглища с нова печка ще бъде на първо място по икономия с 9,1 ст. на квтч. Топлото с дърва пък заема второто място с 9,5 ст. за квтч. Голяма част от новите печки на твърдо гориво обаче бяха подменени безвъзмездно този сезон с по-екологични. Така че стойността на топлото при стара печка или котле или при получените безвъзмездно устройства от горене на кюмюр ще ни излезе 7 стотинки, а на дърва 7,8 стотинки, са изчислили експертите на АУЕР.

 60-70% от потребителите у нас се отопляват с дърва и въглища, твърди статистиката. Постепенно те се заменят с брикети и екопелети от дървесина, слама, слънчогледови люспи. Нова наредба поставя изисквания към дървата да бъдат изсъхнали и да съдържат определена максимална влажност, за да бъде горенето ефективно с по-ниски вредни емисии.

Само с десета част от стотинката по-скъпо ще ни излезе отоплението на природен газ - 8 ст. на квтч, а при инсталация и уреди, които тепърва ще се изплащат - съответно 9,6 стотинки. Все още екопелетите са на 6-о място по икономичност сред 12-те изследвани източници с 10,3 ст. на квтч при старо устройство и 12,4 ст. при ново котле.

1 квтч топлинна енергия от ТЕЦ-а в София ще ни струва 14,1 стотинки. Миналата година сме платили за него 16,4 стотинки, тоест 14% повече, но без да се смятат възстановените пари заради поевтиняването на газа със задна дата. Ако се извадят разходите за отопляване на общите части на блока, цената на полезната топлинна енергия от централно топлоснабдяване със съществуващи инсталации е 11,9 ст/квтч. Парното е след котлето и печката на пропан-бутан, чиято полезна топлина струва 12,5 ст./квтч, а когато уредът е нов 14 ст.


Веднага след парното е акумулиращата печка или печките, които ги пускаме само нощем на на нощен ток. Цената на киловатчаса при тях струва 15,3 ст. За нов уред е 17,7 стотинки, защото трябва да го изплащаме.

Отоплението с нафта е предпоследно в класацията по икономичност и енергийна ефективност, посочва анализът със 17,3 ст./квтч при стар и 18,8 ст./квтч при нов уред. Последни в класацията по икономичност са уредите, които използват електроенергия само по дневната тарифа. Но въпреки че отоплението с така наречените духалки ни излиза най-солено, 1 квтч струва 20 стотинки, а с нова печка - 20,6 стотинки, защото те са първите отоплителни уреди, които си купуваме, като застудее.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
6
 
9
 
! Отговори
към номер 20 преди 3 години
Допълвам, няма нужда да е и -20. Гъста мъгла и малко под нулата е и дотам. По-евтино ше е с клиематик за южен апартамент със съседи отсякъде на парно и без големи студове.То и без климататика ще държи поне 17-18гр. вътре.
21
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук някак пропускаме три важни въпроса.1.Колко струва климатик "вода/вода"?2.Колко време ще изкара компресора?3. Колко ще ми струва смяната на начина на отопление?Тук някъде е заровено кучето.
20
1
 
17
 
! Отговори
Шуменец преди 3 години
Отоплявам 1200 квадрата работни и офис помещения.Имам и климатици и пелетен котел с подово.При еднакви условия за една и съща сграда с пелетите е два пъти по-евтино и е топло навсякъде. Да не говорим, че на много ниски минусови температури климатиците се озорват.Затова ги ползвам основно за охлаждане.
19
5
 
14
 
! Отговори
До14 преди 3 години
С тези дърва отивай да живееш в гората, никой не е длъжен да ти душа пушеците в града.
18
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 16: климатикът може да ти излезе по евтин само в 2 случая:1. не отопляваш цялото жилище/целодневно2. съседите ти правят врътки с парното и те цакатЧисто енергетично Топлофикация София е е със субсидиран мегаватчас и по-ефективно използване на газта като гориво, а токът не. Догодина лятото пък токът отива на свободния пазар (либерализация) и много хора ще реват силно. Особено когато затворят и мариците...
17
7
 
10
 
! Отговори
Аз преди 3 години
При -20 градуса (в наши дни вече рядко се случва) ще видим колко е икономичен климатика. Аз съм с 2 броя Дайкин от най-високия клас - 9ка за 4600 лв и 12ка за 5500 за 105 кв апартамент - действително при температури около нулата и малко под са невероятно икономични, но в най-студените месеци пускам подовото на газ.
16
5
 
19
 
! Отговори
Така е .. преди 3 години
Перфектна изолация , висококачествени климатици във всяка стая включени денонощно и шапка на тояга.Нямаш грижа , освем при плащането. Но е чисто и екологично.
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иначе бели европейци Бай *** не краде а бере
14
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
глуости на търкалете - платена реклама! По ирония на съдбата в края на зиимата смених жилището и минах от парно на климатик. От парното по- хубаво няма!
13
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАз също имам климатик и парно. Разликата ми беше 200 лева за парно при студен апартамент и вечни разправии с т-фикация и 100 лева за климатик. А, да, през лятото т-фикация не може да ми охлади апартамента, както го прави климатикът.Единственият вариант, който виждам, е да ползваш някакви евтини климатици или климатици втора ръка.
12
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам как ги смятате тези неща, ама отоплението с природен газ никак не е евтино. А пък нафтата е незаслужено назад в класацията.Само за парното е вярно това, което е написано.
11
3
 
36
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Хубавото на климатикът е -че като го спрете и заминете в чужбина -Не дължите НИЩО! НО като спрете кранчето на радиаторите и заминете в чужбина -след известно време ще ви осъдят)) Защото "Видите ли" тръбите минават през вашият апартамент и ВИЕ частично се ОТОПЛЯВАТЕ?? хахахахахах
10
1
 
14
 
! Отговори
No Name преди 3 години
До абоната е на ~~~~~~~за около 1300 икономичен/енергоефективен. но си заслужавна.Отоплявам се с два климатика.Средна сметка зима - 120лв.Средна сметка лято - 80лв.Позлвам бойлер и печка на ток.
9
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Публикацията е платена от някой магазин за климатици. Имам и климатик и парно, разликата в пари е двойно през зимата, ако се ползва и на дневна тарифа. Парното е по-евтино. Климатикът се ползва само лятото.
8
16
 
8
 
! Отговори
Ганьо преди 3 години
100 кв.м. - 850 лв. за топла вода и парно за 12 месецаИли по 70 лв./месец средно.Хайде някой с климатим и бойлер да успее за 35 лв./месец да изкара годината!
7
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Взимайте японски климатици, има Fujitsu A+++ много добри.
6
2
 
31
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Един от най лошите недостатъци на Парното е -че никога не може да се "разведете" с НЕГО!
5
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Парното е технология от ХХ век.От 6 г. съм с инфрачервено отопление и с три/четвърти по ниски сметки отколкото с парното. Няма обръщане на въздух, изсушаването му. Просто технология за ХХ в.И най-важното - не чакам да ми пуснат отоплението и си нагласям градусите така както ми харесва.Топлофикация София отдавна е една смукачка за пари на управляващата клика на самаковската учительница по съветски език, пардон, руски език!
4
5
 
38
 
! Отговори
Плащайте преди 3 години
XXI - век, въглища, нафта, дърва, суперскъп ток, енергийната стратегия на теменужката работи безотказно.Тъй като топлофикацията е общинска фирма, за скъпото парно можете да благодарите на фъндъкова.Според рекламите в този сайт, очевидно се препоръчва отопление с уиски.
3
1
 
48
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Искате климатика да топли добре и да работи тихо.Искате също, да е икономичен/енергоефективен.Забравете да стане с климатик за около 1000 лв.