Ще поевтинее ли токът? Нямало основание това да се случи

"Студеният резерв" трябва да присъства под различни форми
Обновена: 4 авг 2020 22:10 | 4 авг 2020 22:06, Екип на Bulgaria On Air
10

Какви сметки за ток и парно да очакваме наесен и каква е съдбата на проекта за АЕЦ "Белене" - коментирахме с енергийните експерти проф. Атанас Тасев и Явор Куюмджиев.

"Нямаме основание да очакваме намаляване на цената на тока, защото "студеният резерв" трябва да присъства под различни форми. Той досега е над 1000 мегавата, независимо че нормативно е около 650 мегавата, което е в нарушение на европейското законодателство. След като се махне "студеният резерв", а това е задължително условие, трябва да преминем към новата форма за търговия с метод на търговията капацитет. При "студения резерв" трябва да стоите на стендбай, а при капацитета трябва да доказвате кога трябва да работите", заяви проф. Атанас Тасев в студиото на "Денят ON AIR".

"От "студения резерв" не може да се очаква намаление на цената. Проблемът не е, че през 2017 г. липсваха мегавати, а че централите, които печелят "студения резерв" не могат да тръгнат. Тогава имаше оправдания. Трябва ни прост бизнес план", каза още енергийният експерт Явор Куюмджиев пред Bulgaria ON AIR.

Той добави, че цената на тока на свободния пазар през тази година е паднала с 30-40%.

"Ако декември месец един киловат час се търгуваше за 120 лв., в момента цената е 2-3 лева през някои дни. Най-високите цени, които се регистрират на свободния пазар в момента, са в порядъка на 60-70 лв.", посочи още Куюмджиев, като допълни, че основната предпоставка за падането на цените на тока е липсата на потребление, а не "студеният резерв".

"Има трайна тенденция през есенно-зимния сезон цените да тръгват нагоре. Не можем да очакваме намаление на цените на свободния пазар", заяви Тасев.

Според Куюмджиев икономиката тепърва ще влезе в тежка криза.

"Основните потребители в България са средният и големият бизнес. Масово хората ще намалят потреблението заради намалените доходи. Целият този процес ще продължи да намалява цените. Цената на електроенергията няма да прехвърли 90 лв. до края на 2021 г.", посочи още експертът.

Масово се подписват договори с търговците - за доставка на електроенергия и за доставчик последна инстанция - институция, която гарантира електроенергия на тройно по-висока цена.

"На регулирания пазар цените са едни и са в правата на регулиращия орган, на свободния пазар - както се получи", добави проф. Тасев.

Той посочи още, че цените на газта ще започнат да растат, тъй като няма логика дълго време да се поддържат ниски.

"Активно се водят преговори между основните доставчици - САЩ, Саудитска Арабия и Русия. 305 долара за барел. цената на газа ще се върне до предишни нива от миналата година", добави още гостът.

В заключение Куюмждиев заяви, че тази зима парното ще бъде по-евтино от предишни зими.


10
Още по темата: ценатокстуден резерв
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Тръба преди 1 месец
Не.
8
1
 
25
 
! Отговори
Уууу преди 1 месец
А какво става с слънчевите колектори и вентилаторите, дето ги плащаме на по-други цени. Преди 10на год всички тарикати се юрнаха да строят паркове и паркчета, а на нас остана компонентата в сметката. Не се ли изплатиха тези колектори? Нали уж за наше добро ги строят?
Обаче тези постоянни обяснения за вдигане на цената, резерви,своб пазари..... кара хората да не вярват на нищо. На практика това е сектор, където няма пазар, колкото ти кажат-толкова
7
2
 
8
 
! Отговори
КЕВР преди 1 месец
Да, ама друг път
6
2
 
18
 
! Отговори
Тато из Правец преди 1 месец
Има,има ! Братиньо в затвора и готово!
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интересно защо след като парното ще поевтинее всяка година го качват с 10-20%? Освен това отчитането на обща база което масово се практикува (да купил съм си топломери седят си на радиаторите отчитат ама файда никва) е пълно безумие.Имало някъде там в мазето някакъв главен топломер и квото той покажел...Е закво дадох 500 лв за хипер-мега кранчета за радиатори и топломери в нас?Цялата им работа е такава.Лъжа и измама.
4
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
така нареченият "студен резерв" е новоизмисленият инструмент за кражба на бюджетни пари ..
3
1
 
15
 
! Отговори
аз преди 1 месец
Интересно защо срещу зимата тока никога не поевтинява, а поскъпва
2
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кога нещо е поевтиняло в тази държава...
1
11
 
3
 
! Отговори
EDF преди 1 месец
Ако французите ви построят Белене може и да поевтинее след десетина години.

Спонсорирани публикации