Ромският Кеймбридж е в едно монтанско село

В Долни Цибър няма дете, което да не ходи на училище
Обновена: 3 окт 2020 19:31 | 3 окт 2020 17:55, Камелия Цветанова
44
Ромският Кеймбридж е в едно монтанско село
Снимка: Facebook

Село Долни Цибър, където живеят 1000 души, се прочу като Ромския Кеймбридж, където няма дете, което да не ходи на училище. 80 на сто от завършилите продължават в гимназии, а всяка година 20-25 ученици стават студенти. “Селото се слави с много учители, лекари, компютърни специалисти, юристи”, каза кметът Камен Димитров пред "24 часа".

“Идвали са журналисти от Европа и на място са се убедили как кипи треската за знание. Очакват да ги посрещнат ужасяващи картини на мизерия, но виждат, че не сме коптор и дори ми благодарят за усилията, които полагам”, разказва кметът.

От първи до осми клас завършват почти всички ученици и покриват критериите за добра подготовка и владеене на материала. Представят се достойно на областните олимпиади. Отличници има по български език и литература и по точните науки, най-много награди децата получават по чужди езици. Родителите на много от тях са на гурбет в Италия, Испания, Франция.

“Долни Цибър разбива митовете, че ромите са бреме за страната ни. 60 души се трудят по програмата за временна заетост, отделно фирми са наели родители на малки деца в строителни дейности. Моите хора са с добра квалификация, затова са и търсени на пазара на труда”, уверява кметът, който кара вече 8 мандата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
5
 
! Отговори
антисоросоид преди 3 години
Добре се учат за да не станат жендартролове на сорос и герб
32
2
 
8
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Повечето разбирачи тик,просто проповядват расизъм,ксенофобия и нетърпимост към ромите. Сякаш не разбират,че няма лоши хора...има лошо управление.Доказателство...сравнете бг ромите и ромите англичани, французи,немци. Та дори и бг ромите след като прекарат 2-3 години в Зап. Европа са по различни,даже по културни от повечето чисти българи. И само за няколко месеца живот в бг...стават същите.
31
4
 
10
 
! Отговори
Интеграцията преди 3 години
я докарахте дотам, че "ходенето" на училище в 21 век се смята за университетско ниво. И то не какво да е, а Кеймб/д/ридж! Горко на данъкоплатците, които работят за кефа на етноса.
30
3
 
6
 
! Отговори
Дърваря преди 3 години
Друго е да си завършил средно специално в Германия.Примерно да монтираш колела.Една маимуна нучава същото за 3 дена .
29
2
 
5
 
! Отговори
Дърваря преди 3 години
Като са толкова умни Краварите защо си купуват Израелска система да ги защитава.А ние сме им дали бази да ни защитават с техни оръжия.При такива защитници нямаме нужда от врагове.
28
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ги взимат в Оксфорд, Кеймбридж, където искат, вари ги печи ги никога няма да се оправят!
27
2
 
2
 
! Отговори
Камелче, преди 3 години
Ти може и да си завършила 8 клас, демек имаш основно образование, макар че не ти личи. Но да знаеш, че сега нещата са различни - основното образование е до 7 клас, след което децата се явяват на зрелостни изпити. Та въпросът ми е как тези "почти всички" cигaнeтa са издържали матурите? После даже били завършили 8 клас! И защо са се отказали? Деца ли имат да гледат?
26
4
 
6
 
! Отговори
Трети опит преди 3 години
В Долни цибър кипи треска за знания... Горките учители! Едно роме може да ти съсипе нервите, какво остава за цяло училище! А родителите и те образовани - 60 на временна заетост, няколко в строителството, останалите на гурбет - същи Kеймдридж!И да триете, на всички ни е ясно, че от романьонец цивилизован човек не става!
25
3
 
5
 
! Отговори
от северозапада преди 3 години
До 18: Не разбрах, какво точно те дразни в Монтана!?! Или си от "бракята"?!
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Училището в Долни Цибър - най-новият член на Бръшляновата лига!
23
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С цената на това ,че вие учите ромски,а не те български.Асимилират България,а простащината е само белег на разсипана държава.Лъжливо училище!
22
3
 
16
 
! Отговори
Академик сПищов преди 3 години
А Оксфорд къде е? В горни Цибър?
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами то за *** да завършат осми клас наистина си е Кеймдридж - е, ПОЧТИ всички го завършвали, де. Браво, ромале! А и Камелия май почти го е завършила. Такива изумителни статии пише...
20
2
 
32
 
! Отговори
Тъпанар преди 3 години
Браво!Меркел да не внася повече мозъчни и кардио хирурзи от Сирия, а да наблегне на тия от село Долни Цибър, както и на такива от други краища на България. Всички много им се радваме и им пожелаваме "На добър път!"
19
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЕкой знае ли сичкото буква, ели само числото на БКП (Българска ***...ска Партия), щото засега и числото не е ясно кое ще е, пък и на ДПС-то още не се знае.Въх, ко проим ся?Айде сите да одим у Монтаната в Америчко, там номерът е ясен!
18
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сичкото Монтанци - хамериканци!Цела щата сме ви курдисали - що още не сте там бре, ъкъдемици!
17
1
 
7
 
! Отговори
до до 8 преди 3 години
Как искаш да ни уважават англичаните, след като българите при Дойран им избива цялата армия ,при ужким сигурна победа за англичаните и Англия която е владеела половин свят не е давала толкова жертви никога.
16
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали живея в "цветен" квартал. Знам им чудесийте.Кафево ли е не ми го хвали :/
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оправете си заглавието, бе акълий. 😀
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 8Знам, че уважават индийците, нигерийците и другите те на практика са завладяли цели квартали и градове там. Да правят каквото искат.